sobota 8. februára 2014

Jablkovo-smotanový trhanec

Keď sme mali doma deti, pečenie bola moja povinnosť. Našťastie naše deti mali najradšej rôzne kysnuté koláče, ktoré ich vždy vedeli zasýtiť. Teraz sme ostali s manželom doma sami dvaja a moje pečenie každý týždeň, niekedy aj dvakrát v týždni, prestalo. Môj manžel však má tiež niekedy chuť na niečo sladké. A tak občas niečo pripravím. Dnes nastala práve taká sobota. Na obed som uvarila rýchlu rascovo-cesnakovú polievočku. Aby sme náhodou neschudli (hahaha), urobila som aj trhanec. Základom je kysnuté cesto, ktoré som naplnila mesiačikmi jabĺčka a zaliala osladenou kyslou smotanou. Poviem vám, pochutila som si aj ja, napriek tomu, že pred sladkými koláčmi  dám vždy prednosť dobrej klobáse. 

Kysnuté cesto robím roky, preto sa nedržím žiadneho receptu. Všetko robím bez váh a mier! Dnes som si dala za úlohu trochu to premerať a zvážiť. 
Takže som použila:
asi 0,6 kg polohrubej múky
kocku čerstvého droždia
1 celé vajce
asi 0,5 dl oleja
malá lyžička soli
6 polievkových lyžíc kryštálového cukru ( z toho 0,5 do smotany a 0,5 do kvásku)
asi 3 dl vody vlažnej (ja mlieko nepoužívam) 
škoricový cukor 
2-3 stredné jabĺčka nakrájané na mesiačiky
pochúťková kyslá smotana
hera a hrubá muka na vymastenie a vysypanie formy

Postup:
Do väčšej misky (vandlíka) rozdrvím droždie, prisypem cukor a zalejem trochou teplej vody (asi teplota ľudského tela). Varechou dobre rozmiešam a chvíľku nechám podkysnúť ( že to je hotové, vidno). Potom pridám do vandlíka múku vajce, soľ, cukor a olej a varechou (niekto to robí rukou, ale ja som si zvykla varechou) vymiešam cesto. Netreba sa s tým dlho hrať, veď droždie urobí svoje. Cesto prikryjem a nechám kysnúť, dnes mi to trvalo asi hodinu. 
Vykysnuté cesto varechou vyklopím na pomúčenú dosku (hladkou múkou), trocha ho aj posypem múkou.
Nožom si odkrajujem pásiky, ktoré len tak rukou formujem na obdĺžnik, posypem škoricovým cukrom a ešte rozkrojím po dĺžke na tenšie pásiky. Do pásika zabalím jabĺčko a uložím do formy. Potriem olejom a zalejem smotanou. Pečiem asi pri  180°C, to záleží od rúry. Pečiem 30-40 minút, kedy to je hotové vidím a cítim!
Trhancom som ho nazvala preto, že sa dá porciovať odtŕhaním jednotlivých kúskov.
















 Tu vidno, že na prvý raz to bolo ešte vo vnútri nedopečené a tak to išlo ešte naspäť. Potom bol však vrch viac pripečený. To vôbec nevadilo, bolo to zhora fajn chrumkavé a vo vnútri šťavnaté (mňamkové).






A ešte môj čaj:
Čaj som urobila už pred mesiacom. Je to na tenko nakrájaný citrón a ďumbier (zázvor), striedavo sú naukladané v sklenenej fľaške a všetko to je zaliate medom. Po pár dňoch sa dá použiť.
Časť odoberiem a zalejem vriacou vodou. Výborný je aj takýto čistý, ale môže sa pridať aj vrecúško ovocného čaju z obchodu. Na značke nezáleží. Mne osobne chutí čistý. 

Tento čaj je dobrý na zimné posedenie pri koláčiku, ale aj ako liek pri prechladnutí. Citrón a zázvor robia svoje!



Musím vám povedať, že sme si s manželom pochutili. Radi by sme sa s vami podelili, lebo nám samozrejme veľa zostalo. Môj manžel si dá aj zajtra na raňajky s kakaom. Ja mám sladkého zas na dlho dosť. 

Ďakujem vám za prečítanie môjho blogu, budem rada, ak aspoň jedna z vás skúsi môj recept a dá mi správu, ako jej to dopadlo.
Daniela

1 komentár:

  1. Hmm tak to musela byt teda ozaj paradna mnamka :) Vypada lakavo, urcite niekedy vyskusam, lebo navod na pripravu je vyborny, presne pre mna "vsetko po lopate" a obrazky ako bonus na nezaplatenie :)

    OdpovedaťOdstrániť