streda 26. marca 2014

Ghee (ghí)

V sanskrite (starý indický jazyk) znamená ghee prepustené,  prečistené maslo. V indickej kuchyni znamená ghee toľko, ako v talianskej (či francúzskej) olivový olej. Dá sa použiť všade, kde oleje a tuky - pečenie, smaženie, dusenie......., dokonca aj pri pečení múčnikov.

Ghee sa vyrába pomalým rozpúšťaním masla pri nízkej teplote. Vyparuje sa pri tom voda (je jej v masle asi 20%). Na povrchu sa robí pena, ktorá časom hustne a mliečne bielkoviny sa zrážajú do hrudiek a padajú na dno. Aby neprihoreli, treba dobre miešať. Keď sú všetky bielkoviny v hrčkách, precedí sa do nádoby a nechá otvorené vychladnúť. 

Ghee sa dostalo z Indie aj do Európy. Vraj ho používali aj naše staré mamy. Ja som sa s ním stretla prvýkrát pred pár rokmi. Pre jeho vysokú cenu vzhľadom na moju peňaženku som si ho nekúpila.

Aká som ostala prekvapená, keď pred vyše rokom prišla ku mne na návštevu kamarátka Marka a doniesla mi ako darček ghee, ktoré sama robí z ich domáceho masla! Mala som už vtedy všetko naštudované z internetu o spôsobe výroby, blahodarných účinkoch na zdravie človeka, dokonca aj na pleť, aj cenové relácie. Darované ghee som pre šetrnosť používala len na zápražku pri varení polievok . Bola som s ním moc spokojná.

Dnes som bola v malom obchodíku s potravinami a vo vitríne s maslom som našla výrobok mliekarne Orava Milk v Leštinách (nám veľmi blízka dedina, skoro susedka) s názvom Pražené maslo. Je tam tiež napísané: Topené maslo vyrobené z masla z pasterizovanej smotany, hmotnosť 400g, 99% mliečny tuk, ghee. Zaujímavá je aj cena : 3,55€.   Kúpila som si!

Koho som týmto príspevkom ešte nestihla znudiť a chce vedieť viac, môže si doštudovať ďalšie podrobnosti na internete, je tam toho neúrekom.






Dnes majú moje hyacinty už aj podpery! Vymyslela som dve knihy a na nich ešte porcelánový havinko! Kvety sú moc ťažké a tie dva aj vyhnuté už s cibuľkou.  Keby neboli podopreté, zlomili by sa.




Včera bol pri zapadajúcom slniečku krásny výhľad na Choč. Neodolala som a išla som fotiť:









Nasledujúce dva pohľady sú robené z jedného miesta - jeden je na lúky každoročne dvakrát kosené a druhý pohľad na lúku neudržiavanú, nekosenú (žeby Slovensko budúcnosti, kedy všetko dovezieme zo zahraničia a naše poľnohospodárstvo už nebude existovať?):


A moja večerná práca:



Ďakujem za výdrž všetkým, ktorý sa dostali až na koniec!
Daniela

4 komentáre:

  1. Ghee jsem nikdy nejedla, také jsem jenom o něm četla, jak je zdravé. Ale jsem lenivá si ho dělat :) V obchodě jsem na něj taky ještě nenarazila.
    Pejsek krásně pomáhá hyacintům :-)))
    Výšivka bude nádherná!!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. dobrý večer,ozvala se mně sestřenice Mirka z Istebného,dobře si Vás pamatuje,našla Vás na fb a já jsem si dovolila poslat odkaz na Váš blog.krásné fotky,krásné vyšívání...také nám tak kvetou hyacinty a také je budeme muset podepřít.zítra jedeme já,moje dcera,sestra a maminka na jarmark do Luhačovic,tak se těším,to zas bude věcí.....dobrou. Helena.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Na jarmoku to už určite voňalo Vianocami. Takú atmosféru mám veľmi rada.
    Áno, Mirka ma dobre pozná, tak raz - dva razy v roku sa stretneme v meste.
    Hyacinty sú v plnom kvete moc ťažké, lepšie je ich podoprieť, kým sa nezlomia, to by bola škoda.
    Som rada, že ste mojou čitateľkou :-))
    Prajem vám predvianočnú pohodu!!!

    OdpovedaťOdstrániť