pondelok 24. marca 2014

Perly

Od nášho Maťka som pred vyše dvoma rokmi dostala darček, ktorý ma veľmi prekvapil. Bol to perlový náhrdelník. Perly v ňom pochádzajú z čínskej "farmy".

O perlách som si niečo pamätala ešte zo školy. Ale bolo to už tak dávno! Vtedy sa perly umelo ani nepestovali. Tak som siahla po internete a dozvedela som sa toho až-až. Ak to niekoho zaujíma, urobte tak tiež. Je to zaujímavé čítanie zdokumentované množstvom obrázkov. 

Zásadný rozdiel je v názvosloví. Perlorodka je sladkovodný mäkkýš (lastúrnik). Žije v čistých vodách chudobných na vápnik. Potrebná je prítomnosť pstruha potočného. V jeho žiabrach sa vyvíjajú larvy perlorodky.

Môj manžel hovorí, že si pamätá na časy, keď aj v potoku v Jasenovej žili pstruhy. Spomína, že na dne potoka bolo dosť jednoduché nájsť aj drobnučké perličky. 

Dnes máme tak znečistené vodstvo, že na celom území Slovenska sa perlorodky nenachádzajú. Vraj sa vyskytujú ešte v Čechách, v Pošumaví. 

Z perličky perlorodky mám malý prívesok. Ten som si kúpila sama. Zaujímavé je, kde som ho kúpila: v predajni čajov Camellia v Ružomberku. Za 85 korún slovenských! Rok neviem. 

Perlotvorka žije v tropických moriach. Z umelej produkcie periel sa stal veľký biznis. Vraj sa ozývajú aj ochrancovia zvierat. Ale asi moc potichu, lebo ja som nič také nezaregistrovala. 

Moje pekne zabalené perly, ktoré som však na sebe nikdy nemala (nemám kde):

























Hyacinty  rozvoniavajú tak, že som ich večer aj vyniesla, aby ma nezačala bolieť hlava:



Nakoniec je moja večerná práca. Neznamená to však, že je u mňa na poslednom mieste. Práve naopak, na prvom! Teším sa, že mi pribúda, o pár dní budem hotová. Už rozmýšľam, čo bude nasledovať. Mám toho na výber neúrekom, ťažké to bude rozhodovanie.




Prajem vám všetkým pekný deň a ak si budete myslieť, že pekný nie je, urobte si ho pekným vy sami. Všetko je to  na každom z nás, na našom pohľade na svet a na život, na našich hodnotách. Nedajte sa ovplyvniť hundrošmi a ich negativizmom. Veď svet  je taký krásny!
Daniela

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára