utorok 22. apríla 2014

Terchová I.

Už som spomenula, že na Veľkonočnú nedeľu ideme s manželom na výlet. Dala som mu za úlohu vymyslieť nejakú zaujímavú trasu. Nič nevymyslel, takže som rozhodla sama. Keď rozhodujem ja, je to vždy Terchová! Stáva sa to asi raz za tri - štyri roky. K Terchovej ma to priťahuje hlavne s pribúdajúcimi rokmi. Tu sa nachádzajú moje korene. Môj ocko pochádzal z osady "Pod Rasucom", teda pod Malým Rozsutcom.

Život mojich rodičov a ich dvoch detí bol v tejto osade veľmi ťažký. Úroda na políčkach bola chudobná. Ocko sa venoval aj pastierstvu. Takmer celé leto trávil s ovečkami na salaši. Moja sestra, žiačka základnej školy, musela denne zvládať dlhú a strmú cestu po úzkom chodníčku do školy. V zlom počasí a  v zime to nebolo ani možné. 

Počas II. svetovej vojny bola obec vypálená. Po vojne veľa obyvateľov odišlo za prácou na južné Slovensko. Moji rodičia sa rozhodli odísť do českého pohraničia, ktoré sa uvoľnilo po nútenom odsune sudetských Nemcov. Tam boli do roku 1952, kedy odišli opäť na Slovensko - do Istebného, kde rodičia dostali prácu v Kovohutách. Dva roky nato som sa im narodila ja. Môj život v detstve bol už úplne iný, ako život mojich podstatne starších súrodencov. 

V roku 1961 ocko kúpil auto - škodovku Spartak. V zime ho mával síce na klátikoch v garáži :-)), ale od jari do jesene sme ho využívali. V nedeľu sme chodili na návštevy k rodine do Terchovej. Vtedy som to moc nemala rada. 

Keď sme horko-ťažko vyšli na Rovnú Horu, spravili sme si tam prestávku. Vidno odtiaľ celú dolinu, ktorou sa tiahne Terchová. Vidno aj po kopcoch rozložené osady. Dnes k viacerým existujú cesty, ale vtedy to tak nebolo. Nevedela som pochopiť, že tak ľudia dokážu žiť. 

Keby môj ocko dnes videl Rovnú Horu, bol by prekvapený. Veď v nedeľu som ostala prekvapená aj ja. Pribudli tam nové stavby:

pohľad na Malý Rozsutec z  Rovnej Hory, pod ním je osada,
z ktorej pochádza môj ocko

Rovná Hora

na Rovnej Hore

















múzeum




Malý a Veľký Rozsutec

Chleb






Dnešná Terchová je strediskom cestovného ruchu na Slovensku. Vhodná je pre milovníkov prírody a turistiky, folklóru. V zime ponúka výbornú lyžovačku. Obec nemá núdzu o turistov. Nech som tam v akomkoľvek období, obec je plná turistov. Je to aj vďaka svojráznej kultúre, ktorú zachovávajú jej obyvatelia dodnes. Naďalej ju rozvíjajú, sú plní nových nápadov a hlavne neodkláňajú sa od tradícií. Tým ponúkajú jedinečnosť, s ktorou sa inde nestretnete. 

Nafotila som množstvo obrázkov, ale zverejňujem hlavne historickú architektúru, ktorá bohužiaľ chátra a pomaly sa vytráca. Dedina je už moderná, čistá a upravená.  Nemôže chýbať Malý a Veľký Rozsutec a Chleb.

Kto chce stráviť týždeň nádhernej dovolenky v lone prírody, má možnosť vybrať si z veľkého množstva penziónov rodinného typu. Je zaručené, že tu zrelaxujete a naberiete z prírody veľa pozitívnej energie. 

Včera som bola nejaká unavená a tak moja práca moc nepostúpila:


Dnes som vás vyčerpala. A to vás čaká ešte niekoľko dielov o Terchovej!
Ďakujem za trpezlivosť!
Daniela

1 komentár: