streda 16. júla 2014

Hŕstková polievka

Dnešným dňom idem urobiť zmenu v písaní môjho blogu. Blog je o krížikovom vyšívaní, ale nie len o ňom. Vyšívanie tvorí akoby spojovaciu niť medzi mojimi príspevkami. Postupne zverejňujem moju prácu, jej takmer každodenné prírastky. Popri práci píšem o svojom jednoduchom živote a  málo pestrých činnostiach. Nezažívam nič obdivuhodné, nič mimoriadne, niekomu by sa zdalo, že nemám ani o čom písať. Mám však zamestnanie, ktoré je pre mňa skutočným povolaním, mám skvelú rodinu, ktorú si mimoriadne vážim a milujem ju, milujem svoje štyri deti a manžela, mám veľmi dobré kamarátky v práci, mám starý a útulný dom, dvor s drevinami a bez kvetov........No a tomto všetkom píšem. 

Aby bolo hneď jasné, čo je pre mňa v blogovaní najdôležitejšie, vyšívanie sa dostane z konca príspevku na jeho začiatok. Moje "průpovídky" a foto zo života postúpia na druhé miesto.

Včera som povedala, že začínam vyšívať niečo nové. Ako vždy, a to myslím nie len pre mňa, je začiatok lákavý. Takže toto som stihla večer:



Žeby bicykel na Tour de France? Akurát Sagan bojuje o dobré umiestnenie, Majú do cieľa 10 km. Držme prsty! Medzičasom je koniec, Peter to mal ťažké, je 9., ale zelené tričko má isté na dlho.

A v názve je hŕstková polievka. Varila som ju trocha po novom, svojom. V kuchyni rada improvizujem a skúšam niečo nové. Ale varím len slovenskú klasiku, po dedinsky. Neverili by ste, novátorstvo je možné aj tam. 

Hŕstka má názov z toho, že dáte hŕstku fazule, hŕstku šošovice, hŕstku hrachu a hŕstku krúpkov. Doma máme stále Jurka a on nemá rád krúpky, preto som ich vynechala. Hŕstka sa dá kúpiť aj v obchode, ale ja ju nekupujem. Nepáči sa mi, lebo fazuľa sa varí najdlhšie. Ja si ju dám namočiť večer dopredu a varím ju osobitne. Keď je takmer mäkká, pridám ju k šošovici a hrachu.

Dnešná hŕstková bola iná tým, že som do nej dala strúhanú mrkvu,  petržlen, medvedí cesnak a zahustila som ju cestovinou - mrvenicou:

fazuľa, šošovica, hrach
ghee, cibuľa, majoránka, korenie, soľ, cestovina, bujón
zabudla som na ocot a papriku

zamrazený medvedí cesnak, treba hneď krájať


na ghee cibuľku, pridať zeleninu, poprášiť hladkou múkou,
zaliať vodou, pridať hrach, šošovicu, predvarenú fazuľu,
bujón, koreniny, soľ, variť do mäkka
Dobrú chuť!
A veruže chutila. Skúste!

Ak neviete nič o ghee, prečítajte si TU.

Ak neviete nič o medveďom cesnaku, prečítajte si  TU  a  TU  a  TU.


Každému z vás srdečne ďakujem za návštevu! Dúfam, že ju zopakujete!
Daniela

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára