nedeľa 6. júla 2014

Ruta voňavá

Ruta voňavá - Ruta graveolens - je poloker, ktorý podľa niekoho vonia a podľa iných páchne. Krásnu rutu má pred plotom môj švagor Michal v Istebnom. Zaujímavé je, že v podstate nemá ani žiadnu pôdu, rastie medzi múrikom na plot a asfaltovou cestou. Neviem, odkiaľ berie živiny, ale isté je, že sa jej darí ohromne. 




Ruta obsahuje prírodný bioflavonoid rutín, ktorý dostal podľa výskytu aj svoj názov. Dnes sa však získava tiež z pukov stromu sofora japonská (Sophora Japonica Flower Extract), z listu pohánky siatej tesne pred jej kvitnutím a z rakytníkového oleja. 

Rutín zlepšuje pružnosť a priepustnosť krvných ciev a kapilár. V kozmetike sa používa do krémov na rozšírené cievky (venektázie) a vo voňavkárstve. Má protikŕčové účinky pri bolesti žlčníka a obličiek, spomaľuje sklerózu a znižuje menštruačné kŕče. 

Rutový olej sa používal už v stredoveku. V arabských krajinách vraj listy ruty pridávali aj do mlieka pre zlepšenie chuti. To mi pripadá čudné. Ja som si odtrhla len jej pár vetvičiek a ruky a dokonca auto, v ktorom som vetvičky mala asi tri hodiny,  mi riadne smrdeli. 

Naša niekdajšia susedka pestovala tiež rutu. Dávala ju vylúhovať do vodky a potom ju používala ako liek pri rôznych bolestiach. Bol to sýtozelený nápoj a jeho pitie bolo ako za trest. Pri reumatických bolestiach odporúčala tento liek na masírovanie postihnutého miesta. 

Pôvodne som si chcela rutu nasušiť na bylinkový liečivý čaj. Po prečítaní pár stránok na internete som od toho upustila. Je vlastne jedovatá a nemala by sa užívať bez lekárskej rady. Dokonca aj liehový výluh môže spôsobiť alergickú reakciu na koži. Škoda.

Včera večer som vyšívala pri sledovaní futbalu. Koniec zápasu bol taký napínavý, že som prestala aj pracovať. Dnes som zas celé poobedie sledovala Tour de France. Anglicko je nádherné! Ešte zajtra budem v Anglicku a potom už vo Francúzku. Mám tri týždne čo pozerať!

Moja práca:


Všetkým ďakujem za návštevu a budem rada, ak sa vrátite!
Daniela

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára