pondelok 18. augusta 2014

Korytnica

Už v auguste mám halloveen! Aspoň vo vyšívaní. Ešte spraviť konečnú úpravu a Maxík má darček hotový.





Môj manžel, prírodný včelár, si vymyslel, že včelám by bolo dobre dať vodu obohatenú o minerály a železo. Spomínal mi to už viackrát. Navrhla som teda Miškovi, aby sme si urobili výlet do Korytnice, pred 100 rokmi slávnymi to kúpeľami. Tam totiž dodnes vyviera prameň železitej minerálnej vody.

O Korytnici sa dá nájsť čo-to informácií aj na internete. Zistili sme, že už zo 12 rokov kúpele nefungujú, ale prameň je tam stále. Dnes poobede sme sa tam vybrali. S manželom poznáme Korytnicu ešte z dávnych čias. Preto nám z toho, čo sme videli, bolo doslova zle! Všetko je v katastrofálnom stave. Len tých 5 prameňov s rôznym chemickým zložením stále vydáva liečivú vodu! 

Ale za okolie prameňov môžu ľudia! Ľudia, ktorí si tam chodia po vodu, respektíve turisti prichádzajúci za nádhernou prírodou. A aj nejakí správcovia, ktorí vyberajú na parkovisku pred uzáverou do areálu poplatok 1 € za 1 hodinu. Či nie???

Fotografie hovoria viac ako moje slová:



















Koľkých a ktorých už potrestali?





Bije na nové časy?






Bencúrovci - dvaja starí, jeden mladší a jeden najmladší


Musím sa priznať, že v Korytnici, niekedy takom vychýrenom kúpeľnom stredisku, sa mi dnes doslova hnusilo aj vodu piť. Tečie do fľaše rovno z kohútika, nič jej nemôže byť! Tak som si hovorila a každý prameň som vyskúšala. Všetci sme sa zhodli, že si naberieme z posledného prameňa - Antonína. Pre nás aj pre včely. 

Cestou naspäť sme sa zastavili v Liptovskej Osade. Upútal nás starý kostol. Ošarpaný, akoby opustený. Ale zdanie klame, nie je opustený:






Tak, ak nebudem vedieť čo s časom, vyhľadám si niečo o tejto cirkvi
Čo by dali inde za vodu, ktorú si mi nevážime! Čo bude stáť voda na konci tohto storočia? Kto bude vtedy ovládať Zem a čím? Rozmýšľajme! O Slovákoch sa hovorilo, že majú zdravý sedliacky rozum. Sedliakov ako šafranu, rozumu tiež! Len vysokých škôl a ich absolventov nám pribúda geometrickým radom! Dôležitým sa stáva papier o vzdelaní a nie múdrosť a tvorivosť!

Som rada, že ste opäť navštívili môj blog! Vždy ste tu vítaní!
Daniela

2 komentáre: