nedeľa 7. septembra 2014

Nedeľná káva s bábovkou

Som veľmi rada, že dnes môžem privítať nové následníčky môjho blogu. A hneď dve. Hanka je z Českej republiky a Lete z Portugalska. Dúfam, že sa im bude páčiť sledovať moju prácu a občas si prečítať niečo z môjho života. Budem sa tešiť, ak mi svoj názor poviete prostredníctvom komentárov. Tak teda, Hanka a Lete, vitajte u mňa!

Zas som kúsok vyšila:




Môj manžel mal chuť na niečo sladké. Nevedel presne, čo by to malo byť, ale isto niečo domáce. Ponúkla som sa, že upečiem bábovku. Súhlasil a ja som sa pustila do roboty. No, ale že som za recepty rýchle a jednoduché, najčastejšie moje výmysly, mala som to hneď. 

Na bábovku som si do misy dala 1,5 šálky polohrubej múky, 3/4 šálky kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 1 kypriaci prášok do pečiva, 3 celé vajcia, 3/4 šálky oleja, 3/4 šálky mlieka (smotana by bola lepšia, ale nemala som v zásobe), sekaných  vlašských orechov podľa chuti, za hrsť sušených brusníc. Všetko som premiešala, ide to ľahko. Do silikónovej bábovkovej formy som dala polovicu, do druhej som dala 3 čajové lyžičky kakaového prášku, opäť premiešala a naliala do formy. Prikryla som alobalom a dala piecť na 180°C. Po 50 minútach som zložila alobal a dala ešte piecť asi na 10 minút. Kontrolou konca pečenia je pichnutie do bábovky ihlicou. Ak sa na ňu cesto nelepí, bábovka je hotová. 

Mne sa bábovka vždy pripečie viac, ako by som chcela. Ale ak mám pekne upečený povrch, nie je ešte upečená vo vnútri. Manžel bol však spokojný a teda aj ja. K bábovke som si urobila šálku zalievanej kávy. Zaujímavá je šálka, do ktorej som si dnes kávu urobila. Dostala som ju od Zlatky, manželky kamaráta môjho manžela - Dušana. Jeho som v mojich "průpovídkach" spomínala viackrát. 

Šálka je vyrobená v Anglicku. Bola kúpená tiež na blšom trhu v Mníchove. Zlatka ich dostala celú sadu už dávno od svojej kamarátky, ktorá v Nemecku roky pracovala. Keď Zlatka objavila moju záľubu v zbieraní rôznych šálok a konvičiek, jednu mi podarovala.  



dva kúsky bábovky s mesiačikmi čerstvej nektarinky a kôpkou šľahačky s lístkami mäty







Nedeľa bola krásna, teplá a u nás aj sladká :-)) Prajem vám, aby ste taký mali celý budúci týždeň!

Ďakujem vám za návštevu a teším sa na vás aj zajtra!
Daniela

2 komentáre:

  1. Salocka je krasna, obrazok ide od ruky a babovka tiez vypada lakavo :) U nas bol zas vcera "hrncekovy medovnik" :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mirka, ďakujem za pochvalu, tá vždy poteší :-)
      Hrnčekové koláčiky sú podľa mňa najlepšie.
      Prajem pekný týždeň!

      Odstrániť