piatok 10. októbra 2014

Zverokruh na stole

Ešte stále nie som rozhodnutá o novom začiatku! Toto obdobie mám veľmi rada. Na druhej strane ma to aj trocha ťaží. To len preto, že vyberám z obrovského množstva motívov. Dnes večer to chcem zvládnuť :-)

Aby som niečo z vyšívania predsa len mohla ukázať aj dnes, vytiahla som svoju výšivku spred tridsiatich rokov. Na obruse v kuchyni som minule zbadala fľak (až na fotografii!). Obrus som musela vymeniť. Napadlo ma, že jeden starý mám kdesi dobre odložený. Našla som ho, prezrela jeho stav, dala do práčky a vyžehlila. 

Rozmery obrusu boli urobené na iný stôl. Ten máme teraz v komore. V kuchyni je teraz náš prvý stôl, kúpený v lete roku 1976. Je rozkladací a tak jeho veľkosť meníme. Nie vždy podľa počtu ľudí sediacich za ním! Pre rozmery obrusu mi viac vyhovuje zmenšený stôl. Na zväčšený je prikrátky.

Takže ani dnes to nebude bez výšivky. Musím podotknúť, že obrus bol roky hodne používaný a v podstate pri ňom odrástli všetky naše štyri deti. Zodpovedá tomu aj jeho terajší stav. Nájdete na ňom pár fliačikov, ktoré sa nedajú vyprať. A zas to viac vidno na fotografii! 

A ešte niečo k samotnej výšivke. Motívy zverokruhu som vtedy našla v nejakom časopise. Ich rozloženie a úpravu obrusu som si za chodu urobila sama. Vôbec som dopredu nevedela, aký bude. Výsledok sa mi páči aj teraz. Aj napriek tomu, že je hneď pri pohľade jasné, že stôl je štvorec a obrus je robený na obdĺžnik. Tak čo poviete naň?











 




zľakla som sa, že som nezbadala modré fľaky v strede, ale ono to je len tieň :-)
Ďakujem vám za váš čas a budem rada, ak si ho nájdete pre mňa aj zajtra!
Daniela

2 komentáre: