sobota 1. novembra 2014

Artikulárny kostol v Istebnom

Po včerajšom dni som bola večer ustatá a nevydržala som dlho pri vyšívaní. Pribudol mi len kúsok. Ale jasná správa: začínam už vypĺňanie:







V 15. a 16. storočí nastal morálny úpadok spoločnosti, nevyhol sa ani cirkvi. To viedlo k vzniku reformačného hnutia. Reformácia sa šírila z Nemecka a dostala sa aj na Slovensko. Nové myšlienky boli podporované šľachtou a znamenali určité uvoľnenie. Nastalo zjednodušovanie cirkevných obradov a bohoslužobným jazykom sa stal ten, ktorému všetci rozumeli. 

Na koncile v Trente v roku 1550 bola reformácia odsúdená a začalo sa obdobie protireformácie a rekatolizácia. Nastalo odoberanie chrámov a vyháňanie reformne zmýšľajúcich kazateľov a učiteľov. 

Náboženský útlak, bieda a násilie vyvolali odpor. Na čelo nespokojencov sa postavil Imrich Tokoly z Kežmarku. Úspech jeho povstania a turecká hrozba prinútili rakúskeho kráľa Leopolda I. zvolať v roku 1681 snem v Šoproni. 

Artikulárne kostoly sú postavené na základe artikuly č. 25 (článok), ktorá bola prijatá na šopronskom sneme. Artikula umožnila výstavbu protestantských kostolov v niektorých stoliciach a mestách Uhorska.

Evanjelikom sa tak povolilo postaviť v každej stolici po dva chrámy. Stavba chrámu sa však musela držať niekoľkých obmedzení:
- musel byť postavený na okraji obce mimo mestských hraníc
- museli ho postaviť za jeden rok
- musel byť celý z dreva a postavený bez použitia kovových prvkov
- kamenný základ mohol byť jednu stopu od zeme
- nesmel mať vežu
- vchod nesmel byť priamo z ulice

Dodnes sa zachovalo 5 artikulárnych kostolov na Slovensku: Kežmarok, Hronsek, Svätý Kríž (ten je pôvodne postavený v Paludzi, obec bola zatopená pri výstavbe priehrada Liptovská Mara), Leštiny a Istebné.

Pozrite sa na ten v Istebnom. V detstve som si ani neuvedomovala, aký klenot máme v našej dedine. Čím som staršia, tým som kostolom očarenejšia. Kostol býva zamknutý, otvára sa len počas Služieb Božích. Niekedy sa ich musím zúčastniť a na konci si spraviť pár fotografií z jeho interiéru.



















Vďaka za návštevu a zastavte sa znova!
Daniela

8 komentárov:

  1. I am getting more curious about the whole chart Daniela! It is coming along beautifully indeed!
    I love wooden houses ♥

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. I'm glad you're curious !!! We do not guess:-)
      Also I like the wooden houses and all timber:-)

      Odstrániť
  2. Dobrý večer,moc pěkně Vám to jde! zaujalo mně,že pocházíte z Istebného.dlouho tam žil bratr mojí maminky,František Konečný se svojí rodinou.děkuju,že jsem mohla nahlédnout na Vaše díla.s pozdravem Helena z Moravsko-Slovenského pomezí.zase někdy příště.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobre som ho poznala, bol kamarát môjho ocka.
      Pozdravujem vás! Som potešená vašim komentárom :-)

      Odstrániť
    2. Dobrý večer,děkuju za odpověď,moc mě potěšila.hned jsem volala mamince(89) a říkala jsem jí to,zaradovala se,že jste poznali jejího bratra.já jsem jako dítě byla ráda,když jsme tam byli na návštěvě,moc se mně tam líbilo,zdejší kraj máme dodneška rádi.jezdíme tam na turistické výlety.tenkrát nás strýček vodil na salaš,kde jsme koštovali žinčicu,viděli jsme rozbité úly od medvěda a sbíraly nádherné hřiby.....je to už dávno,ale krásné vzpomínky zůstávají. těším se na další obrázky a přeju hodně inspirací. Helena Kovačíková.

      Odstrániť
    3. Môžem vám ešte napísať, že pred dvoma rokmi som bola na opatrovateľskom kurze v dome dôchodcov a bola tam pani Konečná. Každý deň k nej chodila na návštevu jej dcéra Mirka, určite si poznáte sesternicu. Neviem, ako je pani na tom zdravotne teraz. Vtedy bola ležiaca, odkázaná na pomoc.
      Pozdravujem vašu maminku a prajem jej ešte veľa zdravíčka!!!

      Odstrániť
  3. Очень красиво получается!
    И рассказ про церковь очень интересный, а снимки замечательные. У вас в Словакии вообще очень красиво.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Спасибо большое, я рад, что Вам нравится Словакии. Это маленькая страна.

      Odstrániť