nedeľa 9. novembra 2014

Čím nahradiť pemzu?

Vítam na mojom blogu novú následníčku Sally! Ona začala písať svoj blog len tento mesiac. A samozrejme, že ma upútal preto, že sa venuje vyšívaniu.

Môj obrázok hrá všetkými farbami. Včera som však pracovala len so zelenou farbou:




Dá sa pemza pri starostlivosti o päty niečim nahradiť? Dá. Napríklad kovovým , alebo skleneným pilníkom. Používajú sa na kožu, ktorú necháme močiť v teplej vode. Najskôr použijeme hrubšiu stranu pilníka. Tú jemnejšiu stranu použijeme na detaily a dočistenie už suchej kože. 

Kožu po použití pemzy, či pilníka vždy dobre natrieme krémom a necháme ho vsiaknuť.

Existujú však aj postupy, ktoré poznali už naše staré mamy. Päty si natierali obyčajnou bravčovou masťou a na nohy dali hrubé ponožky. Robilo sa to večer a nohy v ponožkách ostali celú noc. Ráno bol výsledok viditeľný. Koža zmäkla a premastila sa. Ešte vylepšenie našej generácie - natreté nohy zabaliť do igelitového vrecka a až potom do ponožky :-)

Nielen na pätách, ale aj na iných miestach sa dá suchá koža ošetriť citrónom. Nachádzajú sa v ňom kyseliny, ktoré kožu hydratujú a zjemňujú. 

Dokonca aj tvaroch môžeme použiť na ošetrenie piet. Robí sa to presne tak, ako s bravčovou masťou. Ja som to neskúšala, ale vraj ráno tvaroh fajn zapácha :-)

A mám ešte jednu babskú radu. Nie je to moc príjemné, skôr nechutné. Ale vraj aj na päty účinné. Predstavte si, ušný maz! Bŕ, bŕ! To by som si musela nechať uši neumyté riadne dlho, aby mi maz stačil na obidve päty! Ale tomuto verím aj bez vyskúšanie. Ušný maz má totiž antiseptické a silne hydratačné účinky. Mne ho poradila pred vyše tridsiatimi rokmi moja svokra na herpes (opar na pere). Ešte keď len cítim na pere, že niečo nie je v poriadku, zrejme sa mi herpes začína vylievať, natriem si jemne miesto mazom.  Verte tomu, pomáha mi to! Musí to byť ale len na začiatku. Preto si myslím, že maz by pomohol aj pätám.

Mám niečo aj novšie. Videla som to v nejakom dokumente. Existujú malé rybičky, ktoré sa živia odumretou kožou. Stačí ponoriť nohy do bazénu s rybkami. Hneď zacítia potravu a už sú pri nohách a papkajú. Myslím si, že ani tento spôsob nie je celkom dobrý. Voda, v ktorej rybky žijú, môže byť zdrojom rôznych plesní.

Záver:   Pravidelne sa starajte o svoje chodidlá! Len tak nebudete riešiť puknuté bolestivé päty.

Vďaka za návštevu a zastavte sa znova!
Daniela 

12 komentárov:

  1. Ooooh loving all the colours and the design your stitching :)
    Looking forward to seeing the finished look :)
    Smiles :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dobrý večer přeju,u Vás člověk potěší oko a načerpá fůru informací.....
    ano,děti mám blízko,syn bydlí zhruba 500m od mého bydliště a vdaná dcerka také tak. a jedna svobodná bydlí se mnou.a dnes tu mám maminku,ráno musíme na krev,tak od nás je to blíž,spí tu a ráno pujdeme.a ukážu jí Vaši tvorbu a naši korespondenci. tak vyšívání 3x zdar!!!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dúfam, že u lekára to dopadlo na želanie - dobre - a vaša maminka pozrela moje vyšívanie :-)
      Užite si to spolu, ja už nemám rodičov, dokonca ani súrodencov, ostala som z našej rodiny sama a verte, je to smuuuuutnéééééé. Našťastie si rozumieme stále s manželom a ten mi ich nahrádza. Naše deti sú od nás ďaleko.
      Pozdravujem vašu maminku a celú rodinku!

      Odstrániť
  3. Tulip is the first of three flowers (I guess, a rose and a poppy - am I right?)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. It's looking nice :) more than half of the sampler is done now.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Hello Daniela

    Your wip is looking lovely, so colourful!
    Thank you for the warm welcome and for mentioning my blog.
    Wishing you a good day x

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Obrázek se krásně klube, mám moc ráda podobné vzorníky, samplery.
    A hned má chuť vlézt do vany :-))

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Som rada, že moje "prúpovídky" vo vás evokovali chuť ísť do vane, to som chcela :-)

    OdpovedaťOdstrániť