pondelok 3. novembra 2014

Park na mieste mojej starej školy

A jednu abecedu mám za sebou! Čaká ma ešte jedna, niekoľko kvietkov a krásny text. Takže je toho ešte veľa. Zatiaľ sa môžem pochváliť týmto:




Pôvodne chodili istebnianske deti do školy vo Veličnej, kam cirkevne patrili. Evanjelickú školu zriadili v Istebnom pravdepodobne v roku 1689 pri artikulárnom kostole. Pôsobil v nej učiteľ Michal Šulek, ktorý začal písať kroniku školy. Uviedol v nej mená učiteľov od roku 1704, dôležité listy a nariadenia kráľovskej koruny a konventov evanjelickej cirkvi. Od roku 1789 je zapísaný aj zoznam žiakov a inventár školy. Zaujímavosťou je, že škola vlastnila 10 kníh (M,F, Z, D, Prír, literatúra, čítanka, atlas), ale aj nástenné slnečné hodiny. 

Do školy chodili aj deti z blízkych obcí a tak stará škola už nevyhovovala. Preto postavili novú školu, ktorá bola 22. 11. 1843 slávnostne posvätená. 

O ďalšej škole, takzvanej dvojtriedky, som sa nedočítala. Za mojich školských čias sa v nej učili väčšinou prváčikovia. Aj ja. V deväťdesiatych rokoch minulého storočia bola školička prestavaná na katolícky kostol, ktorý v dedine chýbal. O ňom niekedy nabudúce.

V rokoch 1958 - 1960 postavili novú 10 triednu školu, do ktorej som chodila aj ja. Opäť chodili do našej školy aj deti z Párnice a Kraľovian a jej veľkosť nám nestačila. Tak ako žiačka štvrtej a piatej triedy som chodila do vyše storočnej školy pri kostole a cintoríne. Učila ma pani učiteľka Šalingová.  Kombinácia výbornej pani učiteľky, spolužiakov a školského dvora v prírode zanechala vo mne nádherné spomienky. Škoda, že z tých čias nemám žiadne fotky.

V súčasnosti po starej škole zostal len jej kamenný oporný múr pozemku, na ktorom stála. Aj ten je zrenovovaný a zakomponovaný do celku malého parku. Nie žeby sa mi park nepáčil, to teda nie! Je pekný, vkusne vsadený do prostredia. Nikdy som v ňom však nevidela niekoho sedieť a oddychovať, alebo čítať. Vždy, keď idem na cintorín, je prázdny. Myslím si, že pre potreby ľudí by sa na tomto mieste viac oplatilo urobiť parkovisko pre návštevníkov cintorína. A nie je to len môj názor!

Dnes vám park ukážem:





tu stála stará škola


Vďaka za návštevu a zastavte sa znova!
Daniela

10 komentárov:

  1. Your colorful sampler is coming along beautifully Daniela!

    Besides, you are lucky to live in such place indeed! More oxygen, less stress ♥

    OdpovedaťOdstrániť
  2. přeju dobrý večer a chcu hádat. že tam bude pod abecedou vyšitá škola? budu netrpělivě vyhlížet,co na obrázku vlastně uvidím..vsadím na školu. a Hanka se jmenovala Anička,ale volali ju Hanka.tak hezký zbytek večera a su moc zvědavá,zda je můj tip správný. Helena.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Helenka, je mi ľúto, ale neuhádli ste :-)
      Som veľmi rada, že ste moja čitateľka, väčšinou v komentároch komunikujem v angličtine a tú neovládam!
      Takže sa majte dobre a počkajte si na koniec, nebude to rýchlo :-)

      Odstrániť
    2. a jéééé....tak pokus č.2..... že by to byla ještě jedna abeceda,niekolko kvietkov a krásny text,jak píšete na začátku příspěvku? no,uvidím, budu vyhlížet,jde Vám to rychle. mějte se hezky. Helena.

      Odstrániť
    3. Veru žiadny domček či škola!
      Ale text bude pekný, i keď nie som kresťan, bude to z biblie :-)

      Odstrániť
  3. Your stitching is beautiful and so is the place where you live:)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. That is a beautiful park!! I love the rock walls! I think it must be wonderful to live in the mountains. :D Your stitching is looking beautiful too.

    OdpovedaťOdstrániť