utorok 11. novembra 2014

Smrekovec opadavý

Včera večer mi pribudol tretí kvietok. Nie je to veľa krížikov, inokedy vyšijem viac. No, čo už, aj ja som občas lenivá :-)




Smrekovec opadavý sa u nás volá aj červený smrek. Je to názov, ktorý súvisí s jeho drevom sfarbeným do červena. Česi mu hovoria modrín (r s mäkčeňom). Žeby u nich mal farbu modrú???

Drevo smrekovca je tvrdé, odolné voči vode a to v posledných rokoch spôsobilo zvýšený dopyt po ňom. Začal sa vo väčšej miere z neho robiť záhradný nábytok. Dobre vyzerá a má dlhú životnosť.

V posledných rokoch sa v záhradách viac objavuje smrekovec opadavý previslý. Po niekoľkých rokoch nie je potom problém s nadmernou výškou stromu. Strom rastie totiž dosť rýchlo a vysoko a pritom potrebuje dostatok svetla. Ak si zasadíte previslý, máte o problém menej. Stačí ho raz za pár rokov pristrihnúť a už sa z neho len tešíte. Je nádherný v každom ročnom období, Veru aj v zime, keď je opŕchnutý. Alebo, žeby sa vtedy páčil len mne? V zime vám ho ukážem :-)

Na jeseň sa sfarbí jeho ihličie do žlta a postupne opadáva. Náš smrekovec sa tento rok správa inakšie ako inokedy. Ihličie je sfarbené, ale akosi neopadáva. Možno preto, že podľa dátumu by sme tu mali mať aspoň ranné mrazy. Dnes, na Martina mal napadnúť sneh. Nie sú mrazy, nie je sneh. Náš červený smrek má na sebe krásne žltočervené ihličie:



  
Ešte sa pochválim chryzantémou:




6 komentárov:

  1. Excellent work , Daniela !!!!! You are so quick !!!!!!
    I love your photos ,too !!!!!
    greetings
    Niki

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Hi Daniela

    Beautiful stitching and very pretty flowers x

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dobrý večer,mamince sa obrázky lůbíja aj naša korespondence.ja ráda,že ste poznali jejího bratra.mamince bylo v září 89 roků,také mám sestru-66,bydlí v Bojkovicích,jak já.druhá setra má 64,bydlí vedle v dědině a já mám 59 :) a eště máme bratra-53...tož tak...tatinek umřel před 11rokama.
    byl to skvělý člověk!a to je nadnes všecko.idu spat,ráno jedeme s maminků a nejstarší sestrů do Otrokovic,maminka tam za války slůžila,tak nás tam chce povodit.snad nezaspím....dobrů noc.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to máte veselo :-) Mne zostal švagor po mojej sestre (Istebné) a ich jediná dcéra Dolný Kubín), ktorá je o 2,5 roka mladšia ako ja, tak sme ako sestry.
      A akoby som to cítila, sme skoro rovnako staré - na budúci týždeň mám 60!
      Je to skvelé, že maminka je aj v jej veku taká čiperná a ešte cestuje. Prajem jej, aby jej to zostalo čo najdlhšie!!!

      Odstrániť
  4. Beautiful stitching !! The flowers are pretty :) I got chrysanthemum this weekend from nursery, yet to bloom.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Niki, Sally, Preeti, Thank you !!!
    Your commentary is very, very looking forward, I am glad that you are watching in the world !!! The Internet is amazing, brings together different people!

    OdpovedaťOdstrániť