nedeľa 30. marca 2014

Nedeľná prechádzka 2

Dnešný teplý a slnečný jarný deň ma vylákal do prírody. Sprevádzal ma môj oddaný priateľ - jazvečík Boro. Užívali sme  si to obidvaja.  




































Manžel môže ľutovať, že nechodí na prechádzky so mnou. Platí môj výrok:" Nebolo mi nič a je mi lepšie!"

Hyacinty mi začínajú odkvitať. Vydržia na okne deň - dva a zostrihnem ich a nechám bez polievanie. Vraj ak im v neskoré leto dám opäť vodičky, rozkvitnú mi druhý raz. Uvidím!

Pred našim domom kvitnú fialky. Pre potešenie som si z nich urobila kytičku  do kuchyne. Nevydržia dlho, ale aspoň pár dní ma budú tešiť. Maličkú vázičku pre ne som si urobila z fľaštičky na kvapky. 




   

V piatok večer som sa rozhodla pre nový obrázok a začala som aj vyšívať. Pokračovať budem až dnes večer, teším sa na to. Zatiaľ moc toho nevidno:


Všetkým čitateľom môjho blogu ďakujem za čas, ktorý ste mi venovali a dúfam, že sa vrátite!
Daniela


piatok 28. marca 2014

Fazuľová polievka

Zajtra idem opäť sedieť do volebnej komisie. Aby sme náhodou s manželom neschudli :)), navarila som na dva - tri dni fazuľovú polievku.

Fazuľa obsahuje bielkoviny, vodu, vlákninu, kyselinu listovú, železo, vápnik, draslík, vitamín C, mangán...Vraj by sme mali zjesť 3 šálky uvarenej fazule za týždeň. Mexická kuchyňa to možno dodržuje, ale naša veru nie. 

Fazuľu varím na niekoľko spôsobov. Dnes som varila podľa mojej svokry. Ona však v nej varila pravú domácu šunku - pomaly údené celé stehno z vlastného prasiatka. Ja som včera kúpila údenú kosť z karé! Večer som ju rozdelila na tri časti a dala na celú noc do vody. Močím ju vo vode, nech sa z nej dostane všetka rýchlosoľ.

Rýchlosoľ  (E252) je vraj zmes dusičnanu a dusitanu sodného, soli a málo cukru. Používa sa na konzervovanie a na získanie ružovej farby mäsa a mäsových výrobkov. Jej použitím sa tiež zmenší čas solenia. S rýchlosoľou stačí na to 24 - 48 hodín. Solenie soľou to trvá najmenej tri týždne. Takto solí môj manžel bôčik, keď robí slaninu, tzv. adidaskovú. Keď bude najbližšie robiť, zdokumentujem. 

Rýchlosoľ od Thymosu obsahuje v 100g zmesi jedlú soľ, dusitan sodný (0,6 - 1,0%), jodid draselný, protihrudkujúcu zmes (to neviem čo je).

Kosti  varím dovtedy, kým sa mäso samé neoddeľuje od kosti. Trvá to dlho, aj vyše dvoch hodín, preto som nedala fazuľu močiť večer. Môže sa aj ona variť dlho. Do vývaru som dala cibuľu, koreňovú zeleninu a tri celé zemiaky. Budú ako príloha k mäsku z kosti. Akosi som necítila chuť mäsa, tak som pridala kocku Bratensaft. Mám ju z Mníchova. U nás som také niečo nenašla. K polievke som uvarila široké rezance. Dochutila som čiernym korením a soľou. Ja si pridávam do polievky aj ocot. Mám rada kyslú chuť.
















Moja práca je v cieli! Včera večer som dorobila názvy výkladov a tešila som sa z obrázka. Dnes večer začnem nový obrázok a stále neviem, čo to bude. 





Teším sa na nový začiatok. Som rada, že ma pri práci sledujete, dúfam, že sa opäť vrátite!
Daniela