štvrtok 31. júla 2014

Čaro domova

Včera som strávila tri podvečerné hodiny v nádhernom prostredí. Konečne som si dohodla s Alenkou návštevu jej staršej dcéry, Mirky. O Alenke píšem v príspevku Moderná gazdinka. Jej dcéra je moderná, mladá gazdinka. Po mame zdedila vzťah k ručným prácam a schopnosť vytvoriť z domu DOMOV. To nemá v sebe každý. Navštívila som za roky života veľa rodín. Väčšina z nich má pekne zariadené bývanie moderným nábytkom, dokonca aj množstvom doplnkov. V máloktorých som sa však stretla s "pečaťou" pani domu. Poskladať veci tak, aby priestor zútulnili a pritom ho nerobili gýčovým, považujem za umenie.  

Mirku sme našli doma samu. Jej manžel, Michal, bol s ich takmer dvojročným synčekom, Oliverom, na návšteve pri starom otcovi. Ten vnúčika miluje. Michal mal na starosti aj asi štvorročnú krstnú dcéru, Zuzku. Zdá sa mi, že bol s deťmi preč dve hodiny (koľko to bolo pred našou návštevou, to neviem).

Mirka sedela na terase a robila nádherný levanduľový venček:




Ja som jej doniesla jeden z týchto obrázkov:




Ani ja som neostala bez darčeka. Mirka mi ho pripravila už dávnejšie. Škoda, že sa jej a Alenke nepodarilo nájsť trocha času, aby prišli aj oni k nám. Dúfam, že do konca leta si ho nájdu! Z darčeka sa veľmi teším a dnes som ho aj použila:




Kytička jej stihla už aj vyschnúť a tak som ju mohla dať rovno na vyhradené miesto na sušené kvietky:




Mirka a Michal bývajú necelé dva roky vo vlastnom novom domčeku. Majú to tam ako v rozprávke. Na tichom mieste v našej dedine, vôkol nasadených kvetov, kríkov a mladých stromčekov. Na ne im chodia aj srnky a jelenice. V zime sa im dostanú až pod okná. Je to romantika, ale aj škoda a možno aj strach. 










Tak, ako vidno ruky mladej gazdinky von, tak ich vidno aj dnu, v dome. Mirka ma previedla celým domčekom. Má to presne tak, ako na svojom blogu: čaro-domova. Pozrite si, nájdete tam veľa inšpirácie!

V dome som nefotila, s tým nech sa chváli sama gazdinka. Predsa som neodolala a urobila som aspoň jeden obrázok:



Párkrát som Mirke napísala na blogu komentár v tom znení, že Michal si dobre vybral. Včera som sa presvedčila, že aj Mirka si dobre vybrala. Keď odovzdal rodičom malú Zuzku, prišiel s Oliverom domov. Hneď sa o neho postaral. Prebalil ho, teplejšie obliekol a pripravil mu večeru. Pri nás, na terase ho aj nakŕmil. Veľmi sa mi to páčilo. Žiadne delenie práce na ženskú a mužskú! Žiadne moje, tvoje, všetko je naše! Rodinu budujú obidvaja manželia rovnakým dielom a preto sa o všetko tiež musia deliť rovnakým dielom. Nech si každý z nich váži každú robotu. 

Keďže na návšteve som bola v čase, kedy zvyknem písať blog, včera som nepísala. Takže dnes môžem ukázať mojich všetkých 9 cupcekes:




Ľalia má už tretí rozvitý kvet. Jurko je už v Prahe a tak som si ju zobrala zo včelárne. Aby som ju aj videla a zároveň moc necítila jej vôňu, dostala miesto na okne v mojej čajovničke:

vo včelárni
už v čajovničke



Viem, je toho už dosť, ale nedá mi ešte spomenúť náš dnešný obed. Dostala som od susedy Zdenky dve cukety. Dnes som jednu vypražila v trojobale. K nej bola ešte utorková ryža. Zohriala som ju na výpeku a zaliala vajíčkami, ktoré zostali z trojobalu. U nás sa nič nevyhodí! K tomu nastrúhaná mrkvička a ľadový šalát. Len tak, bez dresingu, či nálevu. Či veríte, alebo nie, bolo to skoro výborné. Po učiteľsky: chválitebný.




Ďakujem za návštevu a príďte zas, vždy ste vítaní!
Daniela

utorok 29. júla 2014

Ľalia

Musím sa priznať k lenivosti. Včerajší večer som strávila čítaním obľúbených blogov. Takže plán ostal nesplnený. Pribudlo mi len pár krížikov:




Chcem sa vrátiť ešte raz k včerajšej téme. Zabudla som prezradiť, kde som sa inšpirovala. Už dlhšiu dobu sledujem blog Lenky Včielky. Je to šikovná žienka s veľkou fantáziu a mimoriadnou zručnosťou. Nechýba jej cit pre krásu. Jej fotočky sú veľmi  vkusné. Ak máte chvíľu času, kliknite a pozrite sa!


Včera bola pri mne na káve kamarátka Hanka. Doniesla mi ľaliu v pukoch. Dnes dva puky rozkvitli a intenzívne rozvoniavajú. Mala som ju, ako vždy kvietky, v kuchyni na okne. Jurko mi ju preložil do včelárne na stôl. Hovorí, že mu vôňa nerobí dobre. Zrejme zas nejaký druh alergie v rodine!


včera večer ešte puky
a dnes.......







To, že ľalia biela je nielen krásna, ale aj liečivá, vie takmer každý. Jej lupienky (nie piestik a tyčinky) sa namáčajú v liehu. Uskladňuje sa v sklenenej nádobe so vzduchotesným uzáverom na tmavom mieste. Lístky sa prikladajú na rany, dokonca aj hnisajúce. 

Málokto vie, že takýto výluh ľalie bielej sa môže používať aj ako pleťová voda. Vhodná je na mastnú, až aknóznu pleť. Výluh sa riedi prevarenou vodou v pomere 1:2 (1 diel výluhu a dva diely vody). A pleťová voda je hotová. Vieme presne, čo obsahuje. Žiadne konzervačné a vonné látky. Pleť sa čistí tampónom, namočeným pleťovou vodou. Ale pozor! Ak máte zmiešanú pleť, treba s ňou narábať opatrne. Pre vysoký obsah liehu nemá stekať na suché časti pleti. Lieh by ju ešte viac vysušoval.


biela ľalia

Keď som mala na začiatku júla problém s prstom, dostala som od mojej susedky Katky tento ľudový liek. A veruže pomohol! Povedala som si, že na budúci rok si liek urobím aj ja. Človek nevie, kedy ho bude potrebovať.





Ďakujem za návštevu, príďte zas, ste vítaní!
Daniela

pondelok 28. júla 2014

Kuchynský set

Dnes to bude o vyšívaní a šití. Mám už dokončený darček s výšivkou domčeka. Je to pre Liz a Howarda do Ameriky. Sú to zlatí ĽUDIA! Počas ročného štúdia nášho Jurka na KSU v Manhattane v Kansase sa viackrát o neho postarali. Strávil u nich vianočné aj veľkonočné sviatky. Na narodeniny vo februári mu Liz pripravila oslavu. A to hneď s jeho štyrmi kamarátmi. Pripravila dokonca aj tortu. Takže text na obrázku je pre nich ako stvorený.

V auguste prídu Liz a Howard do Prahy. Stretnú sa so všetkými bývalými študentami, o ktorých sa za roky (približne 16) postarali. Potom idú na plavbu loďou po Dunaji. Prajem im, aby bolo dobré počasie a nech majú nádherný zážitok z cesty po Európe.

Takže najskôr darček:

k mojej práci aj práca manžela - med




modelka!!! (ja)

Liz a Howard
študenti z ČVUT  s host family na spoločnom stretnutí
prvý sediaci je Jurko a za nim Liz a Howard
študenti ČVUT (Praha ) v USA,  v strede hore je Jurko
Dúfam, že darček sa bude páčiť. Myslím, že vlastná práca sa cení na celom svete.

Súčasná výšivka je už pred koncom:




Ďakujem za návštevu a príďte zas!
Daniela