štvrtok 29. januára 2015

Arašídy

Viaceré moje bloger priateľky spoznali, čo vyšívam. Ak sledujete moju prácu nejaký ten mesiac, nerobí vám to žiaden problém :-)))

Vyšívanie si užívam! Nemyslite si, že druhýkrát to isté je nuda, to teda nie!!!





Z môjho detstva mi ostalo mnoho krásnych spomienok na Vianoce. Trávila som ich až do svojho vydaja s mojimi rodičmi. Po slávnostnej večeri a rozbalení darčekov (nebolo ich veľa, ale o to vzácnejšie) sme sa tešili na rodiny mojej sestry a brata. 

Na našom stole bol vždy malý prútený košík s ovocím, vlašskými orechmi a burskými orieškami. Už vtedy som arašídy mala veľmi rada. Maminka z toho nebola až tak nadšená. Hnevala sa, že pri ich jedení narobím neporiadok. Na to isté som sa hnevala aj ja na svoje deti. Tak to asi musí byť :-)))

Vtedy som mala arašídy len počas Vianoc. Dnes sa dajú kúpiť kedykoľvek. Najviac mi však chutia tie vianočné, vlastnou rukou vylúskané, aj s tým neporiadkom :-)))

Arašídy - burské oriešky - buráky - sú plodmi podzemnice olejnej. Každý jej konárik má žltý kvet. Po oplodnení včielkami sa konárik začne ohýbať až k zemi, ba sa dostane až 6 cm pod zem. Tam struk dozrie. Áno, struk! Arašídy sú strukoviny, čeľaď bôbovité.

Okrem množstva zdraviu prospešných látok, sú arašídy aj silným alergénom. Našťastie, v našej rodine sme nezistili u nikoho túto alergiu.

Najväčším producentom arašídov je Čína, India a USA. Zaujímavosťou je, že v prírode voľne nerastú, len umelo pestované. To som teda nevedela. 

K vyšívaniu som si pripravila mištičku lúpaných arašídov. Dúfam, že ich nezjem za jeden večer :-)







Ďakujem vám za váš čas a nájdite si ho aj zajtra!
Daniela 


8 komentárov:

  1. You have stitched a lot!! We even eat boiled groundnuts. For that you need the freshly harvested ones. We wash it and boil it with the cover itself with a good amount of salt. The salt will penetrate and soften the pods. Then open and get the nuts out of it hot or after cooling down. The older/stored ones are usually roasted and then we have to crack the pod to get the nuts. I like very much but lots of it causes allergic cough to me .

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Wow, you're home preparing peanuts !!!
      Too bad you're allergic to, it is very dangerous.
      Be very careful!
      Páá

      Odstrániť
  2. You are so busy . I like to see you your progress.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. I thank you wholeheartedly for your kind words, comforted me!
      Páá

      Odstrániť
  3. Lovely progress Daniela :)

    I love peanut butter with strawberry jam :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Thank you, dear Nurdan, I enjoy embroidery, I have a beautiful sampler !!!
      Páááá

      Odstrániť
  4. Hned bych si ďobla :-) Je pravda, že ty čerstvě vyloupené, s bordýlkem, jsou nejlepší :-)

    OdpovedaťOdstrániť