pondelok, 12. januára 2015

Proti chrípke

Na obrázku už svieti ostré letné slniečko:


Počasie nám akosi nepraje. Jeden deň nám nasneží, na druhý deň sa všetko roztopí, prší ako z krhly, potom trocha primrzne a opäť napadne sneh. A zas sa roztopí. Každý deň je iné ročné obdobie :-)

V takom počasí majú navrch bacily. Vzduchom sa šíri nádcha, kašeľ, dokonca si aj streptokoky len tak poletujú z človeka na človeka. V minulom týždni bol zaznamenaný nárast chrípkového ochorenia o 80%. Pre mňa to znamená, že si treba dopriať viac vitamínov a prírodných antibiotík. 

Dnes som navarila fajn polievočku. Bez názvu :-)). Alebo: kapustnica na 399. spôsob :-)).  Je to ľahké a rýchle varenie. 

Ja som požierač kapusty. Už pred niekoľkými rokmi si ma kapusta tak získala, že nie je týždeň, čo by som ju nevarila. Už sme doma len dvaja, ale ja niekedy varím v jednom hrnci kapustu pre seba a niečo iné v druhom hrnci pre manžela. To som nerobila, ani keď sme mali doma všetky 4 deti. Čo sa navarilo, to musel každý jesť. Nepoznali sme: mne to nechutí, to nemám rád, to nechcem.......... 

chýba mi vajíčko, hladká múka, 3-4 zemiaky, klobása
(mala som v chladničke dva druhy), cibuľa, cesnak, trocha slaniny na kocky,
kapustnica - 2l (voda z kyslej kapusty, neodporúčam z obchodu -
- tá je moc slaná a kyslosť akoby umelá)
krájaná klobása, slanina, cibuľa, cesnak

V hrnci rozpražiť slaninku, na ňu cibuľku do sklovita, pridať klobásu a popražiť. Zaliať kapustnicou a uviesť do varu. 

Zatiaľ si potrieť zemiaky na strúhadle, pridať vajíčko a múku a zamiešať na stredne tuhé cesto, z neho uvariť v slanej vode halušky. Tie po scedení premyť v studenej vode, nechať odkvapkať a dať do misy. 

Keď začne vrieť kapustnica, pridať cesnak a variť už len chvíľku, nech všetko zdravé v cesnaku ostane zachované. 

Na tanier dáme halušky a zalejeme kapustnicou. Polievka je síce na slaninke a s klobásou, ale aj tak zdravá. Keďže sa dlho nevarí, obsahuje dosť vitamínov a prírodného antibiotika z cesnaku. 

Skúšala som robiť halušky rovno do polievky.  Zistila som, prečo môj ocko vždy varil halušky osobitne - v polievke nabobtnávajú (ako montmorilonity vo Finticiach pri Prešove, tomuto rozumie len pár mojich kamarátok z VŠ) a to im uberá na chuti.





My si kvasíme kapustu sami. V jeseni som tomu venovala jeden príspevok. Nie je to klasika, máme svoj technologický postup, dosť zaujímavý.  Pozrite si TU.

Hyacint je už celý rozkvitnutý. Jeho kvet je taký ťažký, že ho musí podopierať lampášik :-)




Ďakujem vám za váš čas a nájdite si ho aj zajtra!
Daniela

7 komentárov:

  1. I hope that the cabbage works and that you feel better very soon. hugs, Kaye

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Bathroom looks so good! Glad that nothing happened bad with your husband :)
    SAL is prepossessing quite well and the meal looks so yummy!

    Have a great week Daniela ♥

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Yourstitching is looking beautiful and hyacinth too :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Il ricamo sta venendo benissimo e la tua zuppa si vede che è buona!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Your piece is growing so nicely, Daniela! And how nice to see that pretty hyacinth in the middle of winter :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Your sampler is so beautiful! Will there be all seasons on it?

    Everyone is sick here, too. I had a flu vaccination in October... so far, it's working. :)

    Eeeek sauerkraut. Your soup looks delicious. :D

    OdpovedaťOdstrániť