piatok 20. marca 2015

Kozmické divadlo

Dnes večer bude v poradí už tretí marec vyšitý, chýba mu už len málo a večer by som to mala zvládnuť:



Dúfam, že si dnes nik nenechal ujsť zatmenie Slnka. Ja veru nie. Dnes som mala v škole krátky deň a stihla som ho pozorovať doma s manželom. Aj tých 60% bolo krásnych. Dokonca bolo poznať aj pokles intenzity slnečného žiarenia. Pokúsila som sa aj fotografovať, ale nevyšlo to. Ale nič to, veď je toho plný internet. Dokonca sa dalo pozorovať zatmenie aj v priamom prenose. To pre tých, čo nemôžu ísť von, či nemajú ochranné okuliare :-)

zdroj: FB




Tento týždeň bol bohatý na kozmické divadlo. V utorok bola u nás, na Slovensku, ale aj v Česku a Poľsku, viditeľná polárna žiara.

Polárna žiara vzniká, keď sa vietor zo slnečných erupcií stretne s atmosférou našej planéty. Väčšinou sa objavuje v polárnych oblastiach. Najsilnejšia elektromagnetická búrka aktuálneho slnečného cyklu priviala tento úžasný úkaz do našich končín. 

Našla som foto (FB) polárnej žiary nad Zlatou Olešnicou (Liberecký kraj, ČR):



Aby toho nebolo málo, dnes je Mesiac v nove. Zhoda troch javov - rovnodennosť, zatmenie Slnka, Mesiac v nove - je ojedinelá. Naši predkovia by tomu pripisovali nemalú váhu a tento deň by slúžil na magické rituály.




Na viacerých blogoch som dnes videla príchod jari. Vo vašich záhradách to pučí a kvitne. Všetko sa prebúdza k životu. Privítajme toto ročné obdobie s radosťou, plní elánu a optimistických myšlienok!


Nech sa vám darí!
Daniela

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára