pondelok, 2. marca 2015

Slanina

Dnes som zobrala do školy ukázať Soni prvý, hotový obrázok. Budú také ešte dva. Tak si 12 mesiacov rozdelila sama. Som šťastná, lebo obrázok mal úspech. A nakoniec som ešte ďalšej kolegyni - Juliáne, sľúbila vyšiť marec. Ten sa jej, ako angličtinárke, veľmi páči. Potešilo ma to, určite marec navyše hravo zvládnem :-)




Naša slaninka je zaúdená. V komore rozvoniava a láka. Ešte nie je celkom dobrá na jedenie, treba jej čas. Ja som neodolala a aspoň kúsok som na ochutnávku odkrojila :-)




vidíte ADIDAS ?



V obchodoch dostať kúpiť oravskú slaninu. Tá sa s našou, ozaj oravskou, nedá porovnávať. Manželovi povedal náš známy mäsiar, ako robia vo veľkovýrobe oravskú slaninu. Podľa predpisov EU musí surová slanina prejsť teplotou 80°C. Robí sa to vodnou parou. Pri takej vysokej teplote sa slanina v podstate uvarí. Preto je potom ako žuvačka a nedá sa ani pražiť. 

Farbu, akoby po údení, získa slanina potravinárskym farbivom a rýchlosoľou (je to zmes dusičnanu sodného NaNO3,  dusitanu sodného Na NO2 a soli a cukru).  A také sú asi všetky európske slaninky.

Predsa som objavila v jednom HM slaninu, ktorú je možné pražiť. Používam ju na bryndzové halušky a niektoré strukovinové polievky:



Och, viem, v našom veku by sme nemali jesť takúto potravinu. Je plná nasýtených mastných kyselín, cholesterolu a joulov! Moja "teta" obezita sa má :-))))))


Nech sa vám darí!

21 komentárov:

  1. No tak Dani, s tou slaninkou mi robíš riadne chute teda. :):):) Jasné, domáce je vždy najlepšie!! :):) Zdravím. Dana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to aj ja som taká, že ak vidím na blogu nejaké mňamko, idem do chladničky :-)

      Odstrániť
  2. Danielka, výšivka parádna a slaninka, slinky mi tečú. Domáca je domáca.
    Emily

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak, tak, nič nie je nad domácu :-)
      A výšivka je iba v tretine :-)

      Odstrániť
  3. Beautiful stitching...
    Erm.... Me being a vegetarian, not a lot to say about your meat, apart from... Enjoy!
    Smiles :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Thank you Jacquie, I did not know that you are a vegetarian:-)

      Odstrániť
  4. All the four months are looking great !! :)
    I am a vegetarian, cannot comment on these food items, hope you enjoy eating.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Wow, the other a vegetarian! In India it is about normal?
      I like vegetables and fruits, but also meat:-)

      Odstrániť
  5. Obrázočky sú krásne. A tá slaninka? Mňam.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Slanina je pre Slovákov to pravé, orechové :-)
      No čo, niektorí nevedia, čo je dobré :-)

      Odstrániť
  6. Отлично смотрится, прекрасная работа!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ксения, спасибо за ваш комментарий!
      Большая рад, что вам нравится моя работа!

      Odstrániť
  7. Great stitching, you're so fast!!! :D
    I love bacon!!! Gosh, home smoked... it must be delicious :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Do not get too Lizzie Kate take:-)
      Home bacon is great, yummy ......

      Odstrániť
  8. Daniela, your needle is taking off again (flying) :O April is done already!!!

    Next time I'll send you our Evil Eye Bead, in order to keep you against stitching jealousy :D Ha ha

    Paa

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dear Nurdan, it's true, I'm sewing depends:-)
      Whether spring comes, I go every day to nature.
      I sit all winter and weight gain hahaha!
      Paka

      Odstrániť
  9. Bei dir rast das Jahr nur so dahin :)) - jeden Tag ein Monat. Hast du eine besondere Nadel ??? :)))
    Liebe Grüße Marion

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hahaha, nein besonderer Nadel:-)))
      Viel Zeit sitzend mit Nadel in der Hand:-))))))))))

      Odstrániť
  10. I'm amazed at how quickly you are stitching the LK months, Daniela--they all look wonderful. And the bacon looks delicious :)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Every time I visit your blog there is another completed month! You are so quick at stitching these. They look lovely too.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. I am jealous of your homemade bacon!!!! I am not a vegetarian -- my husband would cry without meat haha. But fresh meat can be expensive here! :(

    OdpovedaťOdstrániť