piatok 24. apríla 2015

Mládež

Včera som prišla neskoro z prechádzky, potom som sa venovala obľúbeným blogom a nakoniec aj novému príspevku na tom mojom. Pri jeho publikovaní bolo už neskoro. Potrebovala som sa pripraviť na dnešný výlet, nejakú desiatu do tašky a aj trocha skôr ísť spať.  Znamenalo to,  že som vyšívanie nechytila do rúk.

Trocha som sa obávala, čo budú robiť moje kríže pri dlhšom sedení v autobuse. Hneď ráno som si "pochutila" na jednej tabletke, lebo ráno mám vždy krízovú situáciu. Všetko som to prežila celkom dobre a výlet som si užívala.

Toto sú tí, pre ktorých ma to v škole stále baví (žiaci):




Mnoho ľudí si myslí a aj hovorí o mládeži, že je zlá. Ale nie, mládež je taká istá, ako vždy bola. Podľa seba si môžete dosadiť taký počet rokov, koľko vás delí od tej vašej mladosti. To, že sa prejavuje voľnejšie, bezprostrednejšie, či drzejšie, ako kedysi my, je odzrkadlením doby. 

Mládež má dnes možnosti do všetkého vidieť, ku všetkému sa vyjadriť, zaujať stanovisko. A aj to robí. Len my, dospelí, sme im vo väčšine zlým príkladom. Svetom vládne aféra za aférou,  jedna horšia, ako druhá. Riešenia sú pokrivené, zmanipulované, nelogické, dokonca politické. Zdravý, sedliacky rozum sa nenosí, len doktoráty vládnu svetom  :-)))

Dokonca aj rodina už nie je jednotná vo výchove. A čo je najhoršie, aj v silnom kresťanskom SK som za posledných 30 rokov zaznamenala jej rozklad a to doslova aj do písmena. Deti sú už aj na Orave moje, tvoje a naše. Hlavná vec, že nedeľa bez kostola je nemožná. Poprosíme o odpustenie, pomodlíme sa a bude nám odpustené.

Ak sa k týmto javom pridruží nejaká závislosť (alkohol, drogy, automaty), k tomu nadväzujúci nezáujem o dieťa,  odcudzovanie sa, finančné strádanie.........problém je rozvinutý na všetkých "frontoch".

Skúste si predstaviť, čo sa môže preháňať v mladom mozgu! Skúste porozmýšľať, ako by ste reagovali v ich veku a dnešných podmienkach vy! Myslím si, že väčšina z nás tak isto!

Viac o výlete napíšem niekedy na budúci týždeň. Mám totiž len málo foto, viac fotila mladá kolegyňa Majka. 

Nech sa vám darí!
Daniela

8 komentárov:

  1. Ako sme si vychovali, tak máme. Presne, ako píšeš.
    Tvoj obrázok vyzerá nádherne. Tie kontúry mu pridávajú na kráse. :)
    Krásny víkend. Dana :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som rada, že so mnou súhlasíš!
      Ale oveľa viac ma teší, že sa ti páči obrázok :-))))
      Videla som, že sa tešíš z krásneho víkendu medzi tvojimi tulipánmi, tak si ich uži!!!

      Odstrániť
  2. Danka ,,, načala si zložitú tému ... mládež je dnes ako píšeš ... až na malé výnimky je sebavedomá, smelá, často krát aj drzá ... a to sa mnohým starším nepozdáva ... hovoria o nevychovanosti, neúcte ... Mladí však musia byť priebojní a smelí, aby sa vedeli uplatniť v týchto časoch ... Ako bolo nám dobre, keď sme začínali robiť ... Práca sa musela nájsť pre každého ... :)) Ale každá doba má svoje pre a proti ... a s tým sa musí každý naučiť žiť ...
    Dani pozdravujem ... L.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veru ťažká téma!
      A našej generácii by zas dnes trocha sebavedomia, ba aj drzosti, prospelo :-)
      A s prácou súhlasím, naše deti musia chodiť do sveta, ak nechcú žiť z minima :-((((
      Ale život ide ďalej, aký je, taký je, JE!

      Odstrániť
  3. Závidím týmto mladým ľuďom elán, iskru, zdravie a že si môžu realizovať svoje sny. Ja už snívam opatrne. Veľa času už nezostáva. Pri nich aj Ty na chvíľu omladneš.
    Emily

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Emily, ich zdravie je horšie, ako naše v ich veku. Majú alergie, o ktorých sme my ani nepočuli.
      A zdajú sa mi byť skeptický, ak sa hovorí o budúcnosti. Chýba to najdôležitejšie - práca.
      A pravdaže, pri nich človek omladne :-)))

      Odstrániť