utorok 14. apríla 2015

Poklad od Majky

Och, včera večer som sa trápila. Krížiky sú opäť veľmi malé. Ani mulinky s tromi nitkami mi nerobia radosť. Nikdy s nimi nevyšívam a teraz viem, prečo som sa tak rozhodla už pred mnohými rokmi. Zle sa uťahujú, každú chvíľu mi jedna nitka robí šarapatu. A čo je najhoršie, hneď na začiatku som musela párať, a to je už len moja chyba :-(((

Páranie mi trvá dlho, dlhšie ako vyšívanie. A teraz vidím, že mi tam zo tri červené krížiky opäť vyskakujú vyššie, ako majú. To však nevadí, to viem zakryť. Skúsim to ešte dnes večer, lebo obrázok je nádherný a bolo by mi veľmi ľúto nevyšiť ho. Ale ak mi to pôjde zle, začnem nanovo perlovkou na panamu :-)



Možno si niekto z vás pamätá na podnikový obchod Bavlnárskych závodov v Ružomberku. Chodievala som tam aj ja. Potrebné bolo ísť už zavčas rána a postaviť sa do radu. Ak ste prišli neskôr, nič sa vám neušlo. Každý, kto sa dostal pred pult včas, výborne nakúpil. Veľa pekných bavlnených látok za pár korún. A keďže pestrosť bola veľká, každý nakúpil, koľko vládal odniesť :-)

Po takomto skvelom nákupe som sa vždy pustila do šitia. Bolo to hlavne pre deti. Od pyžama, cez košieľky a nohavice, až po vetrovky a otepľovačky. Mne blúzky, letné šaty. Neviem, kde som popri práci, starostlivosti o štyri deti a chod celej domácnosti, našla čas aj na šitie, pletenie a vyšívanie?! Veru je pravda, že mladý človek stíha všetko, čo len chce. Dnes nemám zďaleka toľko povinností a akosi nič nestíham :-)

Moja kolegyňa a kamarátka Majka mi dnes doniesla do školy darček, lepšie povedané dar. Išli mi oči vyskočiť z jamiek. Hneď som sa na kopu bavlnených látok vrhla. Viete si predstaviť, že látky majú vyše 25 rokov? Nestratili na kráse, boli výborne skladované. 

Všetko toto, pre mňa poklad, mala Majka doma. Nakúpila to jej, už nebohá, mama. Myslela si, že jej jediná dcéra, Majka, bude raz šiť a všetko zužitkuje. Mňa nikdy nepoznala. S Majkou sme sa zoznámili, keď už chorľavela. Teraz som rada, že aj napriek tomu, že vtedy, keď zomrela, sme s Majkou boli len na začiatku priateľstva, bola som na jej pohrebe. A aj pre toto všetko som daru veľmi vďačná. 

Majka vôbec nešije a keď v poslednom čase videla, koľko som zaplatila za látky na moje "veľdiela", rozhodla sa, že ich podaruje mne. Však mám výbornú kamarátku? 

A tu je poklad:

A môžem šiť! Tašky, vankúše, vrecká.....len keby som stíhala vyšiť do nich niečo pekné :-)

Nech sa vám darí!
Daniela


13 komentárov:

  1. Daniela, keď ešte vieš aj šiť, tak to už nenachádzam slov chvály na Tvoju šikovnosť. A vyšívanie na perličku som skúšala iba raz a dosť. Vyšívam iba na kanavu. No tie látky sú nádherné, takže Tvoja kolegyňa si zaslúži veľké ďakujem. Už sa teším na ďalšie dielka z Tvojej dielne. Inak, Tvoj manžel je sympaťák.
    Emily

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem ti, ale už to ani pravdou nie je, šila som to dávno a krvopotne som prichádzala sama na postup.
      Teraz už len niečo jednoduché a pokiaľ možno len rovné :-)))
      No, sympaťák, sympaťák, ako pre koho, veď to poznáš, nie každému sme po vôli.

      Odstrániť
  2. Danuško,mít takovou kamarádku,to je velké štěstí!!taky mám takovou jednu!!A jmenuje se Danuška,je od nás z dědiny..Jsem ji dnes volala,že jsem nesehnala kamavu,prý už se vyrábí jen panama..a odpol.volala-mám,zítra donesu.koupila.Hodná holka.já na panamu nemůžu vyšívat,nevidím ,i když si vezmu brýle..dnes jsem i vyšívala..ještě tak 1 večer a obrázek bude hotov.Tak dobrou noc.Z.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veru, kamarátky sú naše poklady! Bez nich by to ani nešlo.
      Ja pri vyšívaní mám silnejšie okuliare. S tými na čítanie by som tiež nevidela.
      Teším sa na tvoje dielko, potom odfoť a daj na blog!

      Odstrániť
  3. Oh dear I'm sorry to hear that you had to unpick, it is such a nuisance.
    Beautiful fabrics!
    Happy Wednesday Daniela x

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. The worst thing is that the seam is longer than sewing:-)))
      I am glad that you mine fabrics like!

      Odstrániť
  4. Lovely new start, wonder what it will be?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Thank you, it will be a surprise!
      However, I have a problem with embroidery: - (((
      I have to start again:-(

      Odstrániť
  5. Ano, máš úžasnou kamarádku! :-) Látky jsou krásné a jistě Ti udělaly radost.
    Ty normálně vyšíváš perlovkou na panamu? To mi přijde náročné, pro mne je jednodušší vyšívat na aidu (kanavu) dvěma vlákny mulinky. A krásné je vyšívat na len, ale na ten už taky prd vidím... :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ivanka, ani som nevedela, že kanava je aida. A tiež ma prekvapilo, že vyšívaš dvoma nitkami mulinky. Dvomi by to asi aj mne išlo lepšie ako tromi. Mne sa na panamu perlovkou robí dobre, robím cez dve nitky. A pri vyšívaní mám silnejšie okuliare ako na čítanie.
      Šálka je veru dobre stará, ale mám ich 6 a iba 1 má zlomené uško. Mám ich veľmi rada.
      Verím ti, že si zacítila vôňu čajíku, lebo je nádherná :-)
      Som rada, že si sa mi ozvala hneď na 4 príspevkoch :-)
      Dúfam, že nevadí, keď odpovedám v jednom :-)
      Páááá

      Odstrániť
  6. What great fabrics, Daniela--you will have fun with those :) Good luck with your new piece--it sounds like it's quite frustrating!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Carol, thank you for your understanding! Really I have a problem, I have to start all over again: - (((
      Never mind, I have enough time.

      Odstrániť