sobota 18. apríla 2015

Uhrabčiak

Už ste uhádli - na obrázku je domček a most. Ešte pribudne druhý domček a zeleň všade okolo. Ale konečný efekt to získa až vtedy, keď zvýrazním to, čo treba. A to bude až na konci.




Dnes som si spravila večeru sama pre seba. Manžel toto jedlo neobľubuje, tak si vždy radšej zje niečo od obeda, alebo jeho najobľúbenejšie - starý chlieb, asi týždňový, s pol litrom mlieka :-)))

Moje jedlo má zvláštny názov. Nestretla som sa ešte, žeby niekto vedel, o čo ide. I keď niečo podobné sa varí aj na Orave. Pozrela som aj na net a našla som podobný názov - úhrabky. Prečítala som si dva recepty, ale môj je iný, hlavne jednoduchý.

Uhrabčiak je jedlo, ktoré u nás doma varil môj ocko. A keďže obsahuje kyslú kapustu, milujem ho. Už ako dieťa som sa naň vždy tešila. Pamätám sa aj na to, ako sa ma ocko spýtal, čo by som chcela od neho na narodeniny a moja odpoveď bola: uvar mi uhrabčiak :-)))

Názov a aj recept je zrejme z Terchovej, odkiaľ pochádzali moji rodičia. Na varenie uhrabčiaku treba trocha uvarených a pomiesených zemiakov, na troche oleja dusenej kyslej kapusty a praženú slaninu. Všetko sa dobre premieša a je hotovo. Ja si k tomu dám šálku sladkého mlieka. Manžel sa mi z toho smeje, vraj kto to kedy videl, jesť kyslú kapustu s mliekom. Mne to však tak chutí a žiadny "bruchabôľ" z toho nemám :-)))



Tak čo, poznáte? Dajte mi vedieť! Som na to zvedavá :-)


Nech sa vám darí!
Daniela



19 komentárov:

  1. Už sa krásne ukazuje výšivka. Stále sa mi páčili takéto mostíky pri domoch. Veľa ich je aj v romantických filmoch od R. P., určite tušíte, kto to je. Podobné jedlo sa robí aj u nás, len nie z podusených zemiakov, ale iba z uvarených (môžu byť aj uvarené v šupke) a zmiešané s podusenou kyslou kapustou. Volá sa to striasanka. Mlieko sa k tomu podávalo, ale kyslé. Tiež to bolo moje obľúbené jedlo a niekedy ho varíme v zime cez pôst.
    Emily

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. R.P. milujem, ani nie tak obsah, ako tú nádheru vidieka a malých mestečiek, či prístavov. Rada to pozerám, doslova čumím.
      Emily, zemiaky nie podusené, ale uvarené a pomiesené. Tak to vyzerá byť podobné, alebo aj to isté, len nepíšeš, či aj so slaninou. Ale keď pôstne jedlo, tak asi bez :-)

      Odstrániť
  2. Danka, pokračuješ rýchlosťou blesku. :):) Hej, tie mostíky, ako vo filmoch od R.P. :), sa aj mne veľmi páčia.
    Slovíčko uhrabčiak som nikdy nepočula. A ani tú kombináciu zemiak-kyslá kapusta som nejedla. Ale môže to byť fajnove aj s tou slaninkou. Ahoj. Dana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hahaha, všetky máme R.P. v rozvrhu :-)))
      Dnes večer som si pochutila a zaspomínala na detstvo, lebo to varím málokedy.

      Odstrániť
  3. Výšivka je nádherná. Ale jídlo mě neláká.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To verím, je to staré dedinské jedlo, na dnešnú dobu moc čudné :-)
      Ale som rada, že výšivka sa páči, to ma posúva ďalej v práci :-)

      Odstrániť
  4. Jooooj ... hneď by som si dala s tebou ...:))))
    Aj u nás varievam jedlo podebné tomuto ... voláme to prozaicky ... zemiaky v kapuste ... bolo to prvé jedlo, ktoré sa mi vrylo do pamäti, keď som prišla za nevestu ... Svokra to varievala v nedeľu na raňajky a servirovala nám to do postele ... :))) Zemiaky sa varia v jednom hrnci s kyslou kapustou v pomere 1:1, potom sa to dokonale scedí, pridá sa udusená cibuľa (tej musí byť veľa) a všetko sa rozmačká na kašu ... Jedli sme to ako mladomanželia v nedeľu ráno posteli ... keď sme nemuseli vstávať do roboty ... :)))) neskôr samozrejme už v kuchyni za stolom ale vždy z jednej misy. drevenými lyžicami ... :)))) Ak som to varila na obed, posypala som to nasekanými teplými škvarkami, alebo urestovanou pečeňou ... mňaaaam ...
    p.s. výšivka utešene pribúda ...
    Danka, prajem tebe aj manželovi peknú nedeľu ... :) L.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Och, aké krásne spomienky! Je zrejmé, že vzťahy so svokrou máš výborné! Aj ja som si s tou mojou rozumela a niekedy som mala pocit, akoby som bola ja jej dcéra a nie muž jej syn. Ale už dávno ju nemáme :-((((
      A možno s tou urestovanou pečeňou by aj môj muž zjedol, musím niekedy skúsiť.
      Aj vám peknú nedeľu, napriek zlému počasiu!

      Odstrániť
  5. Another wonderful stitchy design, Daniela. Wow! You stitch fast. It is funny how we go back to the food of our childhood - comfort food - I made pea and ham soup and we had it with crumpets last night - yum!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dear Kaye, thank you! I'm enjoying the new design!
      I think the food from childhood into adulthood has charm:-)))

      Odstrániť
  6. Wieder eine schöne, neue Stickerei !! Am besten schmeckt immer wieder das Essen aus der Kindheit :))
    Einen schönen Sonntag und liebe Grüße
    Marion

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Liebe Marion, danke!
      Kindheitserinnerungen sind wunderbar, ich fühle mich den Geschmack und Geruch:-)
      Erfolgreiche neue Woche!

      Odstrániť
  7. Vysivka sa zacina pekne rysovat...som zvedava, ked bude hotova :-) A uhrabciak veru nepoznam, ale vyzera to dobre...kapustu ja mozem :-) Krasnu nedelu...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Katka, ďakujem! Dúfam, že výsledok bude pekný. Na grafe sú troška iné farby, trocha musím improvizovať :-)
      Ja som požierač kapusty, aj každý deň ju môžem jesť.
      Pekný nový týždeň!

      Odstrániť
  8. Your embroidery looks beautiful !! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dear Preeti, thank you! I hope that the end will be great!
      I enjoy it:-)))

      Odstrániť
  9. YOur stitching is coming along really nicely :)

    OdpovedaťOdstrániť