sobota 11. apríla 2015

V záhradke tety Maderovej

Môj Cupcake Cottage je v cieli. Hýri krásnymi sladkými farbami, len sa zahryznúť :-)





Bude to darček pre niekoho, koho mám veľmi rada aj napriek tomu, že ma pred pár rokmi sklamal a dosť mi tým ublížil. Ale život ide ďalej a musíme si odpúšťať. Neviem si predstaviť, že by som sa s niekym hnevala a nerozprávala sa s ním. 

Dnes som sledovala v TV jednu reláciu a hlavná aktérka povedala, že sa pre nezhodu názorov nerozpráva so svojou sestrou 5 mesiacov. Poznám aj také prípady, že súrodenci bývajú neďaleko od seba a nebavia sa spolu dlhé roky. 

Najsmutnejšie to je však vtedy, keď vlastné deti nedbajú o svojich starnúcich rodičov. Nemyslím tým to, že rodičov dajú do domu dôchodcov. Viem, že je ťažké zosúladiť svoje pracovné povinnosti, starostlivosť o svoju rodinu a dennodenné staranie sa o chorých a nemohúcich rodičov. To sa proste bez pomoci cudzích ľudí nedá zvládnuť. Ale ak sú rodičia umiestnení v sociálnom zariadení, je dôležité navštevovať ich čo najčastejšie. Nie len vtedy, keď majú deň výplaty dôchodku a čakať s nastrčenými rukami. To radšej ani chodiť nemusia.

No, dosť týchto smutných úvah! Treba myslieť pozitívne! 
Dnes som bola, ako skoro každú sobotu, po Lenku v Istebnom a aspoň na chvíľku navštíviť môjho švagra Michala (Lenkin ocko). Ich suseda, teta Maderová, je záhradkárka celým srdcom. Vždy obdivujem jej kvety. Teraz jej to hrá farbami v skalke:




A ešte k osloveniu teta Maderová. Nie je to moja teta, ale u nás, na dedine, sa tak oslovuje každá pani, či mama našich kamarátov. Keďže moja sestra bola staršia o 18,5 roka, jej rovesníčky boli pre mňa tety. 

Na tetu Maderovú mám najkrajšie spomienky staré vyše dvoch desaťročí. Vtedy som k sestre chodila každú nedeľu s našimi dvojičkami. Dlho nechodili. Boli sme s nimi aj na ortopedickom vyšetrení. Báli sme sa, že nebudú chodiť nikdy. Lekár sa nám vysmial. Vraj majú len menej pohybu a treba s nimi trénovať. Ale trénujte s dvomi, keď ste na nich takmer celý deň len jeden (ja). Pritom musíte navariť, upratať, oprať, ožehliť......

A tak každú nedeľu čakali na nás moja sestra a teta Maderová a dve - tri hodiny sa našim deťom venovali, trénovali chôdzu. Ja som si išla "vyvetrať hlavu". 

Deti sa chodiť naučili. Danka mala 16 a Jurko až 17 mesiacov. Veľmi neskoro, ale keď sa rozbehli, nedali sa zastaviť. Krásne spomienky!


Nech sa vám darí!
Daniela

23 komentárov:

  1. Daniela, krásne si to dokončila. Naozaj chutnučké farby a ešte chutnejšie koláčiky. S tými rodinnými vzťahmi je to niekedy veľmi zložité. Tiež som to zažila na vlastnej koži. Stále sa vraciam k tým ľuďom, aj keď mi ublížili. Potom by som nemala pokoj v srdci.
    Prajem veľa lásky, tej nikdy nie je nadostač.
    Emily

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Emily, ďakujem ti za milé slová!
      Aj ja som z tých, čo sa nedokážu dlho hnevať, či nebaviť. Hneď viem odpustiť a čakám, že všetko bude opäť pekné a dobré.
      A s láskou to je dôležité, ak ju rozdávam ja, bude mi aj vrátená....

      Odstrániť
  2. Nádherná výšivka!!!
    Vztahy-opravdu je to smutné,poslední dobou pozoruju,že je to i u nás v dědině.Někteří lidi se k sobě chovají špatně.Já mám naše naproti a jsem tam i několikrát za den.A se sestrou jsme v kontaktu pořád,i když každá bydlíme v jiné vesnici.A jsem to já,kdo udržuje styky i s celou rozvětvenou rodinou.dokonce svoje 2sestřenice a 2 bratrance jsem hledala pomocí časopisu Vlasta.ztratili se mi ,když se jejich rodiče rozvedli.A našla jsem je a jsem šťastná.každý rok se pěkně sejdem a "prodrbem"život...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zdenka, dík!
      Máš šťastie, že máš blízko seba rodičov a na kúsok sestru. Ja už 15 rokov nemám nikoho. Našťastie mám manžela, s ktorým si stále výborne rozumieme a 4 deti, ktoré mi robia radosť aj napriek tomu, že žijú ďaleko od nás.
      Tak to si dobrá, že si si našla bratrancov a sesternice. Ja som bola narodená neskoro a tak moji sú o generáciu starší a nestretávame sa.

      Odstrániť
  3. Your stitched pieces is so gorgeous !! The cupcakes are delicious :)
    Enjoy your spring time . The weather has cooled down a bit here.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Preeti, thank you! We are also a few days to cool off. In April, it is our way - once every winter, once every warmth.

      Odstrániť
  4. Liebe Daniela,
    wunderschön sieht dein Cup Cake Cottage aus.
    Liebe Grüße Manuela

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Liebe Manuela, da Sie loben mich sehr zufrieden! Ich schätze die freundlichen Worte!

      Odstrániť
  5. Such a beautiful finish. The person who will receive this wonderful gift will be so pleased.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Thank you, Brigitte! I hope that the gift will like it:-)

      Odstrániť
  6. Beautiful stitching, a wonderful gift!
    Happy memories too.
    Happy Sundat Daniela x

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Thank you, dear friend XXX!
      I remember advice, especially on a nice moment.
      Have a good new week!

      Odstrániť
  7. Zum Anbeißen sind deine Cup Cakes geworden :))
    Liebe Grüße
    Marion

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Oooh, it's going to be a gift? Lucky recipient. My favorite is the yellow cupcake, I think. I like lemon flavor. :D

    I am very stubborn and can hold long grudges. You are wonderful to forgive! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Rosey will be a gift for my bride, but is divorced with a son and it has a second husband. It bothers me a lot, I love it. And I think, and I know that she loves me:-)
      Still we communicate and meet whenever I'm in Munich with his son.

      Odstrániť
  9. Congratulations on your beautiful finish.
    I really enjoyed the story about your twins learning to walk. I hope it was translated properly, that was how I understood it!
    My cousins are much younger than me but our children are the same age so we keep in touch although they all live quite a long way from me.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jo, thank you!
      Well you get the point. Do you have a good family, you are always in touch, so it should be.
      I no longer have siblings and cousins have not met.

      Odstrániť
  10. Danielka výšivka je ozaj na zakusnutie :) a ako hovoríš, medziľudské vzťahy sú veľmi komplikované... A niektoré sú veľmi smutné.... Pa Zuzana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem ti, Zuzka, vyber si a môžeš zahryznúť :-)))
      Myslím si, že v každej rodine sa nájde niečo smutné, ale netreba si to moc pripúšťať a radšej vidieť to dobré a pekné. Tak to robím, aspoň sa snažím, a je mi lepšie.

      Odstrániť
  11. Hotový obrázok je prekrásny ... si šikulka ... a rýchla ... už teraz sa teším, čo nové budeme sledovať ...
    pozdravujem a prajem pekný deň ... L. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Congrats on your stitching, it will be a wonderful gift for your friend :)

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Cupcake Cottage je nádherný, krásné barvičky! :-)

    OdpovedaťOdstrániť