pondelok 13. apríla 2015

Včelárska nedeľa

Dnes nakukneme do škatuľky, ktorú ste videli včera:


Mulinky, textil, ihla, nožničky a aj graf, ktorý však neukážem. Je to DMC. A viete odkiaľ mám túto nádheru? No predsa od priateľky Nurdan! Ak ste zabudli, pozrite si TU.
Už som kúsok vyšila a dnes večer budem pokračovať. 

Včerajšia nedeľa bola pre môjho manžela včelárska. Organizoval pre záujemcov o prírodné včelárenie stretnutie, na ktorom rozprával o svojich dlhoročných skúsenostiach zo života s včielkami. Všetky jeho vedomosti v tejto oblasti, a musím povedať, že ich je veľa, získal samoštúdiom a z praxe. 


Kto má záujem o včely, odporúčam vám "prelúskať" manželov blog TU. Určite si tam každý včelár nájde niečo, čo ešte nevie. Z môjho hľadiska je potešujúce, že v súčasnej dobe vidím, že záujem o včely je na vzostupe. Je tomu aj napriek tomu, že včeláriť je stále ťažšie a ťažšie. 

Poznáte výrok Alberta Einsteina? Povedal, že ak zahynú včely, ľudstvu nezostáva viac, než 4 roky života. Neodporúčam vyskúšať to!

K dnešnému písaniu príspevku som si urobila výborný ovocný čaj. Kúpili sme ho s mojim vnukom Maxíkom v peknom obchode s čajmi v Mníchove. Má nádhernú vôňu a chuť. 

Pijete čaje porciované (sáčkové nespisovne)? Áno? Tak to neviete, čo je čaj. Skúste si kúpiť sypaný v kvalitnej čajovni. Ak sa vám zdajú zelené sypané čaje moc horké, začnite s ovocnými, potom so zelenými s ovocím. Nakoniec vám bude chutiť aj čistý zelený. A verte, zelené čaje sú chutné a hlavne zdravé. Množstvo chváli na ne nájdete na internete.








Nech sa vám darí!
Daniela

16 komentárov:

  1. Hello

    Your start looks nice!
    I like tea too.
    Happy Monday Daniela x

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. You're right, a new start looks nice, but it's hard for me:-(
      I drink a variety of teas, coffee less.

      Odstrániť
  2. Daniela, blog Tvojho manžela som prešla, aj keď nie celý. Páči sa mi, že je tak oddaný včeláreniu, aj keď to je čím ďalej, tým ťažšie. Má môj obdiv. Moja kolegyňa tiež včelári, tak o tom trochu viem, samozrejme z jej rozprávania. Čaje, okrem zázvorového a vrbovkového (ten je na prostatu a močové cesty) nepijem, ale doniesla som si nejaké z Anglicka, tak ich už musím vyskúšať a potom poviem, ako mi chutili. Už Ťa svrbia prsty?, čo už ideš opäť vyšívať?
    Emily

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Povedala som mu, že má tvoj obdiv :-)))
      Tie čajíky z Anglicka vyskúšaj, ale si preštuduj aké sú, lebo sa rôzne pripravujú. Zelené čaje sa zalievajú vodou okolo 75-80 st.C a čierne vriacou. Angličania asi pijú viac čierne a s mliekom. Ja to mám tak rada, ale tu nie sme na to zvyknutí a málokto to tak vypije.
      Zázvorový mám veľmi rada, ale používam ho ako liek pri nachladnutiach a vrbovkový nepoznám.

      Odstrániť
  3. už se těším Danielko co zase krásného vytvoříš :o)
    Já doma měla dva včelaře--můj dědeček ještě ted cítím jak krásně po včelkách voněl :o) a jak jsme jako děti milovaly při stáčení medu medové žvýkačky--juj to byla ale dobrota :o)) babičky pravidlo---lžička medu hned po probuzení--před obědem a před usnutím :o))))
    Pak včelařil i můj tatka---ale už roky nevčelaří :o( škoda..... my jsme dvě dcery a tu lásku jsme nezdědily ani jedna--obě máme z včelek strach :o( ale med milujem pořád ♥
    Měj se moc hezky.
    Martina

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No, tentokrát to rýchlo nepôjde, zle sa mi to vyšíva a preto ma to moc neláka :-(
      Pravidlo tvojej babičky je aj môjho manžela a aj to robí. Mňa neprinúti, iba keď som chorá, nemám rada med.

      Odstrániť
  4. Otec je už roky rokúce včelárom. Takže viem aj ja čo všetko včelárenie obnáša. Náročný koníček.
    Čajíky sypané sú určite kvalitnejšie ako porciované. Kávu nepijem, zato čaje mám v láske. :) Zdravím. Dana:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne tak, Danka, náročný, ale krásny. Môj muž to má ako hobby, nie na zárobok. Máva len zo 3 rodinky a medu len pre nás a naše deti.
      Ja kávu pijem tiež menej, nie som ten pravý kávičkár a aj týždeň viem byť bez nej, ale zas niekedy si urobím aj tri dni po sebe. To si robím len pre atmosféru :-)

      Odstrániť
  5. Odpovede
    1. Thank you, dear Kaye! Beekeeping and tea are grateful topic:-)

      Odstrániť
  6. Danka. včelárstvo je veru odvetvie veľmi dôležité, dnes odsúvané do úzadia ... ale vraj sa to veeeeľmi pomaličky lepší ... Med si kupijem iba od včelára, vyššia cena je aj zárukou kvality ... Ja si ho do čaju nedávam ... tie pijem v prírodnej chuti ... nemám rada čaje horké a s výraznou nepríjemnou chuťou ... Ani zelený čaj nemám rada ... čierne už vôbec nie ... Sú pre mňa silné ... Pijem bylinkové a ovocné ... aj ovocné si suším a miešam sama ... žiadne porcované sa u nás nenájdu ... :)
    Vlani som zavítala do špecializovanej predajne čajov ... že si kúpim dajaký sypaný, dobrý čajík. Predavačka sa snažila, radila ... nakoniec som si vybrala miešaný čajík, ktorý sa podobal tomu tvojmu na obrázku ... Prekrásne voňal ... taaaak som sa naň tešila ... ale chuť ... tá všetko pokazila ... No ale ako vravíš ... všetko je vec zvyku a ja si to uvedomujem ... ale no čo ... budem si robiť zle ? to teda nie ! :))))))
    som zvedavá, čo začne z tej panamy vyliezať ... pa pa .... L.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, vidím to veeeeeľmi pomaly, ale aspoň to!
      Dobre robíš, že med nekupuješ v obchode a ešte horšie je HM.
      Môj muž pije celý rok bylinkové, ale ja rôzne zelené, ovocné,menej čierne. Teraz sa mi páčili tie pečené, ale na ich výrobu by som sa ja nedala.
      A predavačky, ak samy nepijú čaje, neporadia. Ja som už pár ľudí naučila na zelené, ale to sa musí postupne, a tiež zelené treba vedieť vybrať a dobre pripraviť. Napr. ak si kúpiš Dračiu studňu, to je čistý zelený, ten je jemný. Ale najskôr som ich naučila na zelené s ovocím napr. Madam Butterfly, alebo Deep Forest.

      Odstrániť
  7. Das Geheimnis der Dose ist enthüllt :)))
    Schöne Farben sehe ich - bin gespannt, wie es weiter geht :))
    Liebe Grüße
    Marion

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Schöne Farben, schöne Grafik!
      Aber die harte Arbeit für mich: - (((

      Odstrániť
  8. Krásný dárek! A ten čaj, ten voní až ke mně :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. What beautiful tea! It looks like potpourri. :D Since I like very sweet things, I add too much sugar or honey. Maybe fruit tea would be naturally sweet?

    Here in the USA beekeepers are worried -- honeybees are dying. :( Too many large farms with pesticides.

    OdpovedaťOdstrániť