streda 22. apríla 2015

Zber pľúcnika lekárskeho

Najskôr moja krásna krajinka:



Možno som to včera trocha prehnala, keď som sľúbila na dnes úžasné miesto. Uvedomila som si to až dnes pri komentároch. Teraz sa bojím, že čakáte niečo mimoriadne a ja vám ukážem len obyčajnú mokraď.

Na prechádzky chodím do kopcov v okolí našej malej dediny. Vedú nimi chodníčky a poľné cesty. Je jasné, že pri rozširovaní kliešťov aj u nás, chodím po nich. A to už nehovorím o hadoch :-)))

V okolí potokov rastú vŕby a husté kríky. K potokom sa ani nedá dostať. Vlani niekto začal s čistením okolia potoka, ktorý sa volá Biela voda. Vypílil vŕby, spílil kríky, drevo si zobral domov a na niekoľkých ohniskách pozdĺž potoka spálil konáre. 

Jedinou prekážkou, prečo som doteraz nepreskúmala breh potoka, je mokraď (močarisko). Teraz je sucho a tak som sa dala na to.  Vo vlhkom prostredí a v tôni som objavila porast pľúcnika lekárskeho. Nebol síce takú hustý, ako nám ukázala prednedávnom Danka v blogu Pod brezami, ale ja som sa mu potešila a dnes som sa naň vybrala s košikom.

Po dlhých rokoch sa mi naskytol pohľad na krásny potok s mnohými kaskádami. Tie museli byť postavené minimálne pred 35. rokmi. Na svoje si v potoku prišiel aj náš jazvečík Boro. 
















Povyše tohto krásneho miesta je od vlani urobená lávka cez potok. Chodia ňou na pole na druhú stranu. Prešli sme ňou aj my (ja a Boro). Druhú stranu dobre poznáme, roky sme tadiaľ chodili. Ale teraz sa tadiaľ už nechodí, lebo gazda si zoral pole až k potoku. Roky tam bola cestička pre malotraktor a už nie je :-)))



Nedá mi a musím byť aj kritická. U nás je možné aj toto:

Uprostred krásnej prírody vyrastie z ničoho nič dom.
Necitlivo k prírode, k okoliu........

Boro prišiel domov mokrý, špinavý a unavený. Ja len takmer :-)))




Fialky nám už kvitnú aj v trávniku na dvore. Tieto sú ale z prechádzky:



Objavený kúsok pri potoku opäť zarastie. Už teraz vidno takéto omladiny:



Sklamala som vás? Nie? Vidíte krásu aj v mokradi? Ak nevidíte, skúste sa lepšie zahľadieť. Objavte jednoduché javy a veci, budete oveľa šťastnejší! Verte mi!

Nech sa vám darí!
Daniela

22 komentárov:

  1. Liebe Daniela,
    deine Stickerei ist super geworden !!! Wie immer :)))
    Es ist immer wieder schön, wenn man ein Stück unberührter Natur findet. Dein Weg am Fluß entlang ist herrlich.
    Liebe Grüße
    Marion

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Marion, danke !!!
      Ja, das ist unberührte Natur selten!
      Eine Person kann nicht lernen, und zerstört sie!

      Odstrániť
  2. Danka ... vidím, že obrázok dostáva záverečné kontúry ... veľmi sa mi páči ... Páčia sa mi aj obrázky z prechádzky ... Boro sa rád čvachce vo vode ako aj naša Aja ... niektorí psi vodu proste milujú, iní ju nenávidia ... Pľúcniku si si nasušila hodnú kôpku ... budeš ho miešať do zmesi, alebo robiť len "jednoplodový" čajík ?
    Dani, počasie nám opeknieva, prechádzky a fotočky z nich budú čoraz krajšie ... :) pa pa L.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Lauri, ďakujem ti!
      Pľúcnik budeme zrejme piť v zime pri kašli čistý, ale som čítala, že je s ligurčekom výborným odhlieňovač, ligurček mám, možno niečo z neho usuším a skúsime :-)))
      To počko proste láka, treba si ho užiť, nevedno, čo nám prinesie leto :-)

      Odstrániť
  3. Daniela, vidím, že s výšivkou už finišuješ, už aj tak je krásna. Príroda je prekrásna v každom ročnom období, ale asi najkrajšia je na jar. Pľúcnik budeš mať na celú zimu. Vždy, keď idem von, tak zabudnem fotoaparát, tiež by som mohla niečo nafotiť. Dúfam, že nabudúce už nezabudnem.
    Emily

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja si viem vždy nájsť niečo krásne, dokonca aj búrky mám rada :-)
      Prosím ťa, nezabúdaj na foťák, ja veľmi rada vidím všetko a zaujíma ma, kadiaľ chodíš :-))))

      Odstrániť
  4. Your stitching is almost done :)
    It's nice that you live in the company of nature. We have to stay in metro city based on our job requirements and have to deal with daily hustle and bustle. At this time we yearn to get retired and settle down at a calmer place but again after having so many comforts and busy life, I am not sure whether I can deal with total natural things. If we need to live with nature then we need to accept it with beauties and dangers too. We are so pampered with comfortable lifestyle that we don't like taking risk. Hopefully, we will have more wisdom and tolerance level as we grow:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Thank you, Preeti!
      Even life in the city has its own charm. It is with all the amenities, there are cinema, theater, schools, shops .......
      If you get used to the convenience, badly he adapts without:-)))
      My kids also went to live in the city - Prague and Munich.
      There is work: - ((((
      So it is worldwide, more work is found in major cities

      Odstrániť
  5. Danielka, v jednoduchosti je krasa a u Teba je to vidiet...obycajna mokrad a ake kuzelne miestecko :-) Velmi sa mi pacia aj tie podsalky ladene do fialkova, vyzeraju perfektne :-) A vysita krajinka je tiez nadherna...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Katka, ďakujem ti!
      Tie podšálky som ja nerobila, dostala som ich a píšem o tom niekedy koncom júla minulého roka. Myslím, že by sa ti páčil aj blog Mirky, ktorá je ich autorkou. Skús si kliknúť na pravej strane dole blog - Magic Home, posledný príspevok pred 2 týždňami. Bude sa ti páčiť :-)

      Odstrániť
  6. Great pictures from where you take your daily walk. I alo go through nature on my daily walk and enjoy to see all the meadows and woods and flowers around me.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dear Brigitte, I was pleased that you also going to the countryside for walks! You can also do photo, I see your nature:-)))

      Odstrániť
  7. Your stitching is coming along really nicely :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Thank you !!!
      I already near the target, it makes me sad:-(

      Odstrániť
  8. Ahoj Dani, mě si tedy nezklamala. Já se nádherně pokochala tou krásou. A myslím, že i Boro si užil, hlavně tu koupel v potůčku.
    Souhlasím s Tebou, ten dům mi k té překrásné krajince nesedí.
    Moc se mi líbí výšivka i podšálky. Jsi šikulka.
    Dani, měj se krásně.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Janka, užili sme si to skutočne obaja :-)))
      Som rada, že aj moje bloger priateľky majú rady takéto zákutia prírody. Ale vidíš, že nie všetci si prírodu vážia, ale ju devastujú. Veď aj tam by sa dalo postaviť niečo, čo by sa tam hodilo, len treba rozmýšľať a ak to neviem, poradím sa .....
      Podšálky som nerobila ja, je to milý a krásny darček.

      Odstrániť
  9. Danielko, nezkalamala . Tvoje výšivky miluju a přírodu máte nádhernou, ta čistá vodička..se nedivím, že si to Boro tak užíval :-)) a jak píše Janička, ty háčkované podhrníčky jsou taky moc pěkné !!! Zdravím a líbám, pa Hama

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem ti Hanička, potešilo ma, že som aj teba prekvapila kúskom nedotknutej prírody :-)))
      Podšálky som dostala od Mirky, klikni si na blog, čo mám na pravej strane dole - Magic Home. Tam sa skrýva autorka :-)))

      Odstrániť
  10. Danka, nazbierala si celkom dosť toho pľúcnika. Malebné, krásne zákutia tam máte, Dani. Veľmi sa mi to páči. Výšivka taktiež krásna. Ale musí ťa to fakt baviť, keď ideš takými míľovými krokmi. Zdravím. Dana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dani, veruže ma to baví, aj viac by som pri tom presedela :-)))
      Ale plním záväzok - chodiť na prechádzky. Veď zdravie je prvoradé!
      Ty, ako turistka, tiež poznáš veľa krásy!

      Odstrániť
  11. I see beauty everywhere, even in marshes! I think the house is pretty too, even if it does not fit in with the surroundings... maybe it needs more trees. :D I will take pictures of the crops that grow here but they have not yet been planted. It is too wet!

    Boro is brave -- that water must be COLD!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. It pleased me, and I see the beauty in the marshes:-)))
      The house is too high on a hill: - (((
      I look forward to your photo! Whatever it is fast !!!
      The water is really cold, but Borovi is it well:-)))

      Odstrániť