nedeľa 7. júna 2015

Lopúch

Viete, že včera moja ZOO nebola ešte na konci? Viacerí ste si to mysleli :-)
Rosey dokonca zistila, že jedna noha žirafy nie je dokončená! Ja som si to vôbec nevšimla. Takže, Rosey, ďakujem!
Pribudlo pár slov a poriadne žehlenie:




Dnes pokračujem druhou časťou poľa, ktoré je zarastené žihľavou a lopúchom, hoci leží uprostred pekne skoseného z jednej strany, a vysadeného zemiakového  poľa z druhej strany.

Pozrite sa na obrie lopúchy:








Lopúch plstnatý, lopúch väčší a lopúch menší sú síce tri rastliny, ale majú rovnaké liečivé účinky.  Na mojich foto je  lopúch väčší, ktorý si len ťažko zameníte s inou rastlinou, pretože rastie takmer všade, zreteľne sa vyníma medzi inými bylinami svojimi veľkými rozmermi.

Lopúch je nielen užitočnou a liečivou rastlinou, ale, čo je prekvapením, sa v mnohých krajinách  používa na konzumáciu. Ak by ste sa na Sibíri či na Kaukaze opýtali na lopúch, dozvedeli by ste sa, že je to u nich tradičná zelenina. V Japonsku ho dokonca pestujú v záhonoch na záhradkách a za najchutnejšie z neho pokladajú mladé listy a stopky. Tak toto som netušila :-)

Samozrejme, že mnohí z nás by takéto jedlo brali dosť zvláštne. No koreň lopúcha je najmä v prvom roku jeho rastu veľmi šťavnatý a po uvarení alebo opečení vhodný na jedenie. Po vysušení a rozomletí na múku sa dá z neho dokonca upiecť chlieb, použiť ako náhrada kávy, či uvariť ako polievku :-)

Lopúch väčší je dvojročná liečivá rastlina s priamou, pevnou, pružnou a plstnatou stonkou. V prvom roku sa vytvoria veľmi veľké základné listy na dlhých rovných, šťavnatých stopkách. Druhý rok vyrastie vysoko (až do 3 m) a na vrcholkoch rovných stebiel má malé červeno-fialové kvety. Kvitne od júna do augusta. Rastie všade: v lesoch, v blízkosti ľudských osídel, v záhradách, smetiskách, v priekopách, pozdĺž ciest ...

Zloženie:
Koreň lopúcha má cenné zloženie, obsahuje esenciálne a mastné oleje, triesloviny, pektínové a horké látky, glykozidy, alkaloidy, živice, bielkoviny, škrob, cukor, inulín, minerály, vitamíny C, B, E, D, karotén a mnoho ďalších užitočných zložiek.

Zber a úprava:
Na terapeutické použitie sa zbierajú korene, listy a vrcholky kvitnúcich bodliakov. Korene sa zbierajú v prvý rok na jeseň alebo druhý rok na jar (pred vytvorením listov). Listy a vrcholky sa zbierajú počas kvitnutia. Sušia sa buď voľne alebo v mierne vyhriatej rúre do 40ºC. Celkovo sa lopúch skladuje maximálne 2-3 roky. 

Najviac účinných látok majú korene mladých rastlín zbierané na jar, v marci alebo v apríli. Staré drevnaté a poškodené korene sa nezbierajú. Koreň sa pred sušením opláchne a pozdĺžne rozreže. Môže sa ponoriť na 3 minúty do vriacej vody. To uľahčí rýchle sušenie a nezníži sa obsah účinných látok. Suší sa v tieni na prevzdušnenom mieste alebo v umelých podmienkach pri teplote 35 až 40 °C. Po vysušení sa uschová na suchom mieste. Koreň však treba často kontrolovať a presušiť, pretože je hygroskopický.

Liečivé vlastnosti:
Používa sa ako močopudný a potopudný prostriedok, ako podporný liek pri cukrovke (najmä pre svoj obsah inulínu), proti vypadávaniu vlasov, proti ich masteniu a lupinám a celkovo na prečistenie pokožky.

Extrakt z lopúcha na liečbu obličkových kameňov a nádorov:
1 čajová lyžička (cca 5 g) postrúhanej koreňovej dužiny sa zaleje 0,5 l horúcej vody a nechá sa postáť celú noc napr. v termoske. Takto pripravený a teplý nápoj sa pije počas dňa a je určený k liečbe obličkových a močových kameňov, gastritídy, žalúdočných vredov, na reguláciu látkovej výmeny, na liečbu malígnych a benígnych nádorov a krvácania. Má schopnosť spomaliť rast nádorov. Používa sa aj na detoxikáciu organizmu po otravách ortuťou, bodnutí hmyzom a po uhryznutí jedovatými hadmi.

Odvar na obklady pre krajšiu pokožku, na rast vlasov aj na kĺby:
Lopúch je známy ako účinný prostriedok na liečbu svrbiacich vyrážok a dermatózy, ale aj pre zrýchlenie rastu vlasov. Odvar (len pre vonkajšie použitie!) sa pripraví z 1 polievkovej lyžice ostrúhaného koreňa a z 2 šálok vody a nechá sa povariť 30 minút a potom prefiltruje. Večer pred spaním sa potiera postihnuté miesto. Na rast vlasov sa každé 2 dni počas 3-4 mesiacov potiera odvarom pokožka hlavy, vlasy po čase začnú opäť rásť a zhustnú. Takto si môžete vo väčšom pomere pripraviť odvar do kúpeľa na liečbu artritídy, artrózy, rachitídy, reumy a na bolesti v kĺboch.    

Šťava z lopúcha:
Šťava z lopúcha sa používa pri problémoch s pečeňou, žlčníkom, na liečbu žltačky. Na jar, v  máji, je zdraviu prospešné pitie šťavy z jeho listov. Lopúchové listy sa pomelú na mäsovom mlynčeku a vytlačí sa z nich šťava. Táto horká tekutina sa užíva 1 polievková lyžica priamo pred jedlom počas 1 týždňa a potom sa na týždeň liečba preruší a následne sa v nej zase týždeň  pokračuje. Liečba je veľmi efektívna a odporúča sa ju vykonávať každý rok. Čerstvá šťava sa používa aj na liečbu hnisavých rán, popálenín, rán, vredov. Šťavu si uchováte s prídavkom alkoholu a medu v chladničke. Na pol litra šťavy z lopúcha sa pridá 150 ml alkoholu a 150 ml riedkeho medu a zamieša. Dospelí berú 1-2 lyžice 3-krát denne pred jedlom.

Pozor:
Neodporúča sa prijímať preparáty z lopúcha tehotným a dojčiacim ženám, rovnako ani  precitliveným na niektorú z jeho zložiek.

Záver:
O väčšine týchto zaujímavostí som nevedela. K prečítaniu o lopúchu ma priviedla prechádzka za kopami sena. Utvrdila som sa v tom, že príroda je bohatá a všetko v nej je na niečo dobré. Lopúch som brala ako burinu, ale odteraz ho budem mať na čestnom mieste v rastlinnej ríši :-)

Klinčeky zo včerajšieho dňa boli na foto už včera. Pozrite sa, aké sú nádherné v nádobe na mlieko, ktorú som zachránila pred vyhodením (vyhodiť ju chcela kamarátka Majka):




Nech sa vám darí!
Daniela

11 komentárov:

  1. Loving your animal stitching.... It's adorable :)
    Smiles :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. You're welcome~ :D

    Burdock for food or drink is not common in the USA, at least not where I live! I think it is more popular in Asian cuisine. I was under the impression that the entire plant was poisonous!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. It is also not eat or drink :-)
      Around Asia :-)
      We have hair watter with burdock regeneration greasy hair :-)))

      Odstrániť
  3. Der Zoo ist wunderschön. Niedlich, die vielen Tiere.
    Liebe Grüße Manuela

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danke!
      Ich hoffe, dass Sie wie ein Polster für ein kleines Kind mag.
      Es ist ein Geschenk bis Deutschland zu sein :-)

      Odstrániť
  4. Krásne zoo ste vytvorili, veľké domáce zvieratá. Takéto burdocks pamätáme z detstva, a ja som rád strúčiky. Pozdravy Dorota

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Szanowny Dora, dziękuję za pochwały mojej pracy! Jestem bardzo zadowolony :-)

      Odstrániť
  5. Wow! Your zoo is so cute - you are such a speedy stitcher.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. I love the zoo animal stitching!! So very cute!

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Na obrázkoch máte pravdepodobne obrie listy deväťsilov a nie lopúchov. Lopúch (podľa odborného názvu) vyzerá inak, ako je zaužívané medzi ľuďmi.

    OdpovedaťOdstrániť