nedeľa 28. júna 2015

Priestupná sekunda


Záhradné náradie sa rozrástlo a pribudol aj zelený venček:





Ľudstvo sa už od svojho počiatku snažilo vyjadriť a zmerať čas. Vznikali rôzne kalendáre, ktoré využívali väčšinou periodický pohyb Zeme okolo Slnka a Mesiaca okolo Zeme.

Historické merače času sú slnečné hodiny, množstvo vyhorenej sviečky, využitie tiažovej energie vody, presýpacie hodiny, chemické hodiny, digitálne hodiny. 

Dnes sa na meranie času používajú atómové hodiny, ktoré využívajú pravidelné kmitanie atómov cézia. Je to 9 129 631 770 kmitov za sekundu. 

Viete, že za čias dinosaurov sa Zem otočila za 23 hodín, v roku 1820 trvala rotácia presne 24 hodín = 86 400 sekúnd?  Znamená to, že solárny deň sa predlžuje. Deň meraný atómovými hodinami sa nepredlžuje. Preto sa zavádza priestupná sekunda. Je to jednosekundová oprava nepravidelne aplikovaná v systéme atómového merania času. 

Pridávanie sekundy sa robí podľa potreby 30. júna, alebo 31. decembra. Od roku 1972 sa tak spravilo už 26-krát. Aj tento 30. jún bude predĺžený o sekundu:

zdroj FB

V dnešnej dobe sa to javí ako "trocha" problém. V roku 2012 vraj spôsobila sekunda navyše zlyhanie niektorých serverov. Je to preto, že to nerobia všetci rovnako. Niektoré počítače ukážu aj 60 s, iné dvakrát 59 s. 

Teraz veľké spoločnosti tvrdia, že sú na to pripravené. Google napríklad už vlani pridával mikrosekundy. Vraj, ak by sme priestupnú sekundu nevkladali, v roku 2100 by bol rozdiel dňa meraného atómovými hodinami a solárnym dňom 3 minúty. Ešte v tomto roku by mala byť konferencia, ktorá by tento problém mala riešiť. 

Uvidíme, čo bude v utorok :-)

Nech sa vám darí!
Daniela


10 komentárov:

  1. Sakra ... to sú mi veci ... ešteže sú to neni naše starosti ... však ? :)))))
    Rada som sa dozvedela niečo nové ... aj keď tuším nás to aj v škole učili ... kedysi dááááávno .... :) Len som si neuvedomovala ten rozdiel ... za sto rokov 3 minúty ... to je celkom dosť ...
    Dani, maj sa dobre ...pa L.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zabudla som pochváliť výšivku ... zvedavá som čo pribudne ďalej ... :)

      Odstrániť
  2. Your stitching is getting more beautiful Daniela♥♥♥ Thank you for sharing specific info about recent development on measurement of the time!

    Paa ♥

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Hmm it will be interesting to see what happens in a few days. I hope nothing I need will be affected! Maybe it would be safer to stay off the Internet for a day. :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Teda, som zvedava na 30. jun...ci su naozaj tie velke spolocnosti pripravene :-) Krasna vysivka Danielka :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Schöne Fortschritte an ihrer Stickerei.
    Liebe Grüße Manuela

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Danielko krásně se začíná rýsovat :o)
    a děkuju za zajímavé informace :o)
    Měj se moc hezky.Martina

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Lassen wir uns überraschen was passiert mit der Zeit ;)))
    Die Blumen wachsen ... auf dem Stoff ... Schön !!!
    Liebe Grüße
    Marion

    OdpovedaťOdstrániť