utorok 14. júla 2015

Facélia

Vítam na blogu novú následníčku Gooogoook! Je to atraktívna mladá dáma, ktorá sa zaoberá módou. Priznávam sa, že je to pre mňa neznáma oblasť. Módou som sa nezaoberala ani v mladosti, keď sme boli všetky krásne a mladé :-))) 

Do fialovej som s obavou pridala červenú, bála som sa, že spolu nebudú ladiť. Výsledok sa mi celkom páči:





Človek sa učí celý život! Dokonca aj nevedome, neplánovane, len náhodne. Opäť sa mi to potvrdilo :-)

Cez víkend bol manželov kamarát, Dušan, na svojej chate na Podbanskom. Cestou odfotil krásne modré pole. Najskôr som si myslela, že sú to rozkvitnuté bodliaky. Ale, žeby ich tam bolo tak veľa? 

Poučenie som dostala od manžela. Ide o facéliu. Čo???? To som ešte nepočula! Na pomoc som si zobrala môjho najlepšieho kamaráta Google :-)

Facélia vratičolistá - Phacelia tanacetifolia - je jednoročná rastlina. Je vhodná na pestovanie ako medziplodina na zeleno, zelené hnojenie a na technické účely. Ale to, prečo ju Dušan odfotil, je prozaickejšie. Je to totiž silne medonosná rastlina. Och, čo by naši včelári dali za to, keby ju poľnohospodári vysiali aj u nás! Mohli by, lebo nie je náročná na podmienky, znesie nízke teploty a nepotrebuje mimoriadnu starostlivosť. Tak snáď v budúcnosti sa toho dožijú :-)

Takže sa pozrite na modrú krásu, foto od Dušana:




A tieto som získala na internete:

z diaľky to vyzerá ako levanduľové pole vo Francúzsku :-)




Nech sa vám darí!
Daniela
  

18 komentárov:

  1. Ahoj Danuško.Po česky-svazenka.krásně voní-pro včely je to ráj.
    To vyšívání-náhodou ta červená vůbec není špatná!!přeju dobrou noc!!Z.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hneď som vedela, že ty to budeš poznať :-)
      Si odborníčka na slovo vzatá, neviem, prečo si poštárka :-(((
      Myslím, že nielen vieš, ale aj ťa baví tento odbor!
      Škoda ťa na pošte!

      Odstrániť
    2. Danuško,nosím noviny a beru to jako poslání..vzala jsem to,protože jsem zatím nesehnala jinou práci-kromě brigády v Osevě.Ale třeba se mi zadaří.Kytičky jsou moje všecko!!Dělala jsem aranžérku 5 let,pak nás s kolegyní propustili.ze dne na den.Doteď mě to mrzí..
      Studovala jsem obor zoo,protože ten rok se agro neotvíralo..A když jsem se u nás v květinářství potkala se svojí bývalou paní profesorkou-vázala jsem ji kytku na nějakou oslavu-tak mi řekla-a já jsem stejně věděla,že skončíte u kytiček..Tak snad se k tomu ještě dostanu..Dnes jsem aranžovala obilí..a konečně trošku vyšívala.fotky zítra-ale až večer,přes den asi bude výlet...a další fotky.
      PS:kytičky-zakoření mi všecko,co pichnu do hlíny...doma plný barák..vlastnoručně napěstovaných mám asi 90 %...prý džungle..

      Odstrániť
    3. Kytičkám sa darí, lebo cítia tvoju lásku! Mne sa ničomu nedarí a tak som to dávno nechala tak. A s tou prácou to je dnes ťažké, poľnohospodárstvo bohužiaľ už neznamená v našich štátoch to, čo kedysi, boli sme sebestačný a teraz už dovážame takmer všetko. Ale to je už politika a o tej nerada rozmýšľam, aby ma šľak netrafil :-))

      Odstrániť
  2. Minule som tiež natrafila na istom blogu na krásne modré pole ... a tiež som pátrala čo to je ... vyzerá to veľmi pekne v krajinnej fotografii ... priam atraktívne ... :)))
    Výšivka pekne pribúda ... za chvíľu máš hotovo ...
    Dani pa pa ... L.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zdá sa, že na SK sa uchytia rastliny, o ktorých sme netušili :-)
      Ale ak tak krásne kvitnú a vraj sú osožné, tak to OK!

      Odstrániť
  3. Your stitch instinct shows you the right way! Color combination looks so well! Well done Daniela!

    I can't wait to see how it will be ended :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nurdan, I'm close to the end! I wonder what to say to you!
      And I already think of something out of it :-)))
      Pááá

      Odstrániť
  4. Love your blue flowers in the field and the red and purple look fearless together.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Il rosso ci sta bene. Che bella la facelia!

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ked sme sli do toho Tihany, tiez som si to vsimla niekde na "dolniakoch." Este vravim Michalovi, pozri levandula aj tu, ale bolo to vyssie ako levandula, tak som vedela, ze ona to nie je. Tiez mi vrtalo hlavou co to moze byt :) Esteze Vas tu mame, som mudrejsia aj ja :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Len škoda, že u nás to nesejú, boli by to krásne prechádzky takým poľom!
      Ale vraj to kvitne len 5-6 dní a dosť. Ale včielky by doniesli medíku :-)
      Pááá

      Odstrániť
  7. Danielko, ty máš abecedu vyšitou raz dva, jde ti to od ruky. Tu rostlinku facelia vůbec neznám a je medonosná - úžasné - to celé pole na foto vypadá nádherně. Zase se dozvídám něco nového, taky půjdu na google. Já taky miluju barvu lnu, čím je ho víc, tím je to krásnější. Jak jsi psala, že neznáš černou květinu. Zkus si zadat blog (můj oblíbený) - HWIT BLOGG - tam 8.5.2015 je vyfocená petunie - my jí říkáme koukolka - ta je černá - je to zvláštní.
    Hezký den ti přeju. Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jarka, ďakujem za krásny blog, hneď som sa aj prihlásila, mám rada pozerať také životy odlišné a aj blízke našim. Majú tam nádherne, prešla som pár príspevkov, budem mať čo robiť, kým to prejdem.
      A čierna petúnia je celkom pekná, ale aj tak červená je krajšia :-)))
      Páá

      Odstrániť