pondelok 24. augusta 2015

Čučoriedky

Začali mi pribúdať prvé písmenká abecedy:



Dnes som prezrela svoj fotoalbum a zistila som, že mám pár dobrých záberov o tom, ako si skladujem zásoby na zimu. Ešte koncom júla mi Alenka zaistila čučoriedky z našich, oravských, lesov. Teda žiadne záhradné :-)

V zime budú čučoriedky vitamínovou bombou. Od detstva viem, že sú dobrým liekom pri hnačkách a dobre pôsobia na zrak. No, a moderne povedané - sú výborným antioxidantom. 

Nemyslela som si, že ma internetová informácia o čučoriedkach môže prekvapiť. Prekvapila, a dosť nepríjemne. Vraj z alpských oblastí sa k nám dostala nejaká pliaga - malá pásomnička, echinokok, ktorú prenášajú trusom líšky a najlepšie sa usádza práve na čučoriedkach. Po zjedení sa nám usadí v pečeni, vetví sa, metastázuje. Choroba u človeka sa prejaví až po 15 rokoch, ani už nevie, čo a kedy zjedol. Najhoršie je to, že z čučoriedok sa parazit nedá odstrániť ani umytím vo vode. Potrebná je na to vysoká teplota, napríklad pri zaváraní, či pečení. Tak si na to treba dávať pozor!



recyklácia - nevyhodím, raz sa zíde :-)))
a idú do mrazničky :-)

Miško mi minule kúpil čučoriedky a jahody. Sladkého sme mali už dosť a tak som myslela, že ich zjem len tak, samé. Jahody mali ešte ako-tak jahodovú chuť, ale chuť čučoriedok bola odlišná od tej, ktorú dobre poznám  - chuť lesných plodov. Na koláči však boli výborné (to som ešte nevedela zlú správu):

dúfam, že k záhradným čučoriedkam sa líšky nedostanú!





Nech sa vám darí!
Daniela

9 komentárov:

  1. Look at all of those wonderful blueberries - one of my very favourite fruits.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dani ... výšivka ti pekne pribúda, je veľmi pekná, jemná, v príjemných farbách ...
    Ja čučoriedky nemám, ale rovnako ako ty, som si zamrazila čierne ríbezle ... V zime sa vitamíny zídu ... Koláíčik vyzerá mňamkovo ... hneď by som sa ponúkla ... :)
    pa pa ... pozdravujem ... L:

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Obrazok bude naozaj krasny a vonavy :) No a co som sa ich najedla pri zavarani, lebo mi povedali, ze je v nich vela zeleza. Dufam, len ze neboli "ototo" :) To je strasne kupovane su natlacene pesticidmi a ked si clovek mysli, ze ma z lesa BIO tak zas pisu o parazitoch... Ked tak rozmyslam netyka sa to aj brusnic a hub??? :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Danielko, ve výšivce jsem typovala abecedu...vypadá to celé moc hezky ... o liškách a borůvkách jsem to také četla ... tady ani moc borůvky nebyly ... slovo čučorietky se mi moc líbí ... až se zima zeptá, řekni že si zamrazovala čučorietky ... koláč je určitě výborný, to je na něm vidět ... i oči papají
    Teď nevím, jedeš do Prahy nebo do Plzně? Já jsem se narodila v Plzni.
    Měj se moc hezky. Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
  5. ... pardon ... to jsou čučoriedky ... ☼

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Abecedu by som tam teda nečakala ale je to veľmi zaujímavé a krásne...čo sa týka čučoriedok to som teda nepočula, si ma vystrašila aj keď je pravda, že nechodíme zbierať čučoriedky do lesa, jednu mám zasadenú v záhrade ale skôr ako dozrie tých pár plodov, vtáky mi ich vyzobú takže ani tá pliaga čo píšeš o nej nestihne na moje čučoriedky skočiť :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Wunderschöne Stickerei !!!
    Liebe Grüße von der faulen
    Marion :))

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Beautiful stitching!! Enjoy your blueberries and strawberries :)

    OdpovedaťOdstrániť