streda 5. augusta 2015

Dukátové buchtičky

Príprava na nový začiatok:



Moje dni vyzerajú úplne inakšie, ako som zvyknutá. V dome máme živo a hlavne veselo. Včera sme rozhodovali, čo navariť na dnešný obed a pritom sa do reči dostali spomienky na dukátové buchtičky. Áno, piatková klasika v školskej jedálni! Môj vnuk Max toto jedlo všetkých slovenských detí nepoznal. 

Jurko mal na dnes naplánovaný výlet na vodopád v Šútove, Miško zas stretnutie s bývalým spolužiakom v Prievidzi a Maťko sa rozhodol, že pôjde s ním. Doma sme zostali  len s Maxíkom. A čo na obed? Predsa treba aj Slováka žijúceho od narodenia v Nemecku zoznámiť so super jedlom!

Včera mi pri kysnutom koláči veľa pomohol aj Maxík a tak sa dnes do kysnutého cesta pustil sám. Trinásťročný chlapec urobil kvások a zamiesil cesto úplne sám!!! Neverila som vlastným očiam, čo ten dokáže. Keď cesto vykyslo, ukázala som mu, ako robievam malá buchtičky a ďalej robil sám:





moja práca je len prvý rad

kým sa upiekli buchtičky, zapísal si postup, v akom jazyku?
nemecko-slovensky :-))
Názov v slovenčine a text v nemčine, hold, je to už Nemec :-)
tu vidieť, že naša rúra pečie dosť čudne - v strede to je skoro pripečené
 a po stranách nedopečené, pomaly sa nám ide všetko pokaziť :-)
a najviac sa kazíme my :-)))
krém som urobila ja :-)
Pamätáte si na svoje školské obedy? Varíte toto aj dnes?
Ako každému dieťaťu, aj Maxíkovi veľmi chutilo :-)))
A či len preto, že to bolo jeho dielo?

Poobede bola dosť silná búrka. Jurko prišiel domov s kamarátkou Luckou z výletu premočení do nitky a opätovne vyschnutí. Spolu sme si vypili kafe a porozprávali sme si o kadečom. Po Luckinom odchode sme s Maxíkom išli na prechádzku. U nás, na Orave, sa v auguste po búrke zvykne poriadne ochladiť. Dnes sa neochladilo, ale vyčistil sa vzduch a slniečko hrialo ako pred búrkou. Aj tu leto pokračuje :-)

Z prechádzky sme si doniesli kyticu kvetov. Viem, niekto by ich nenazval kvetmi a nespravil z nich kyticu. Mne sa však páčia:



Takto reagujú na teplý a vlhký podvečer naše včely:



Nech sa vám darí!
Daniela

8 komentárov:

  1. Dani ... kytica je veľmi pekná aj s nádobou a umiestnením ... :) Máš v dome veeeeľmi šikovného pomocníka ... urobil buchričky tip-top ... určite mu aj chutili ... Ja ich tiež robievam ... môj muž aj dcéra sú na sladké ... :) Juuuuj ... normálne sa mi slinky zbiehajú ... asi zajtra urobím tiež ... :)
    Pozdravujem ... maj sa dobre .... paa L.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dík, Lauri, nádoba na kvety sa volá šechtár, do neho sa dojilo kravské mlieko, zostal nám po svokre. Aj môj muž je na sladké, včera ich zjedol až až a pritom nepriberie a ja som si z nich ani nedala, ale ja si to doplním mäsom :-)))
      Pááá

      Odstrániť
  2. Danielko, to je tak krásné povídání a fotky ...buchtičky miluju, naše trouba peče přesně opačně, na krajích připaluje ... já teď taky piju šalvěj a hlavně zázvor, zlobí mi dutiny a vše okolo ... dělá mi dobře teplo (ale doma)i v tomto horku, které u nás panuje a pořád neprší a neprší ... v Mnichově mám kamarádku a ta je teď v lázních Bad Füssing, tak taky ráda jela na lepší vzduch ... Maxík je opravdu šikovný chlapec, hodně se od tebe naučí jak je vidět ... ta kytice je nádherná, hned mi padla do oka, jednoduché a krásné ...
    Přeju ti krásné dny - ale ty teď určitě máš. Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jarka moja, povídání o starých časoch, spomienky na ne, je to tak, už aj moje deti majú staré spomienky, tak ja prastaré :-)))
      Bez dažďa je veru zle, včerajšia búrka nenarobila našťastie neplechu, ale pomohla prírode. Maxík by sa aj naučil, ale je so mnou veľmi málo, tak sa musí učiť len od mamy a taťa. Našťastie sú obidvaja zruční, ale oma (ja) je oma, na jej skúsenosti nemajú :-)))
      Som rada, že má kytica úspech, lebo ja mám takéto kytice oveľa radšej, ako tie "umelo" vyzerajúce z kvetinárstva.
      Páá

      Odstrániť
  3. Danielka, Maxik je velmi sikovny...v dnesnej dobe sa do varenia nepustaju ani dievcata, nieto este chlapci...urcite mate z neho velku radost :-) A buchticky...mnam, dlho sme ich nerobili, asi to napravime :-) papa

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ty máš úžasného pomocníka. A buchtičky bych si hned dala! prima nápad na oběd.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. How nice to have a boy who can cook! :D Here it seems that many people (women OR men) do not know how to cook... everything is from a box! I am glad to know how to cook.

    I do not know what this meal is although it does look yummy! :D

    OdpovedaťOdstrániť