piatok 14. augusta 2015

Ekologický deficit

Nemyslite si, že vôbec nevyšívam. Každý deň je to však len pár krížikov. Dnes som dokončila augustovú tému na Christmas Ornie SAL, takže kliknite a pozrite si tam môj dnešný príspevok :-)))

Dnes sa venujem aj novému začiatku. Po pár dňoch prestávky som vypadla z tempa a odráža sa to aj pri rozhodovaní. Nie a nie nájsť ten správny graf, ktorý by spĺňal všetky mnou stanovené podmienky :-)


Ekologický deficit:

Od začiatku 70. rokov 20. storočia sa vedci vážnejšie začali zaoberať dôsledkami celosvetového hospodárstva a populačného rastu. Každoročne sa stanovuje deň v roku, kedy svetová populácia (my všetci na Zemi) spotrebovala všetky prírodné zdroje, ktoré Zem stihne do jedného roka obnoviť. Tento deň sa volá "Deň ekologického dlhu". 

V noci nadnes uverejnila tlačová agentúra Belga, že deň ekologického dlhu pripadol tento rok na 13. augusta (včera). Je to o 6 dní skôr, ako vlani (2014), o 1,5 mesiaca skôr, ako v roku 2000. V roku 1987 to bol 19. december. Znamená to, že za 28 rokov sa deň posunul o vyše 4 mesiace. Na aký dátum pripadne tento dátum o ďalších 28 rokov? Ak bude tempo rovnaké, bude to rozhranie marca a apríla! Hotová katastrofa!!!

Ak si za rok 2015 prerátame naše potreby na planétu Zem, vychádza to takto: Ľudstvo potrebuje 1,5 našej planéty, aby v priebehu roka dokázalo vyžiť bez jej ničenia. Vie z nás niekto, kde máme tú polovicu planéty???

Tlačová agentúra Belga je belgická. Upozornila, že ak by všetci ľudia na planéte žili tak, ako Belgičania, ľudstvo by na svoje uživenie tento rok potrebovalo 4 planéty Zem!!!!!

Mimovládna organizácia Global Footprint Network (GFN) upozorňuje, že až 86% svetovej populácie žije v krajinách, ktoré zaťažujú prírodu viac, ako je jej schopnosť obnoviť sa. Svetová populácia pritom stále exponenciálne narastá. K včerajšiemu dňu sme si už zjedli všetko na rok 2015, do Nového roka nejeme :-) 
Preberieme sa???





Nech sa vám darí!
Daniela

9 komentárov:

  1. Danielko, vánoční výšivka je moc hezká. Doufám, že pán ti šicí stroj opraví, byla by ho fakt škoda. Článek o ekologickém deficitu, o kterém jsem ještě nečetla, mě dost vyděsil, ale díky ti za něj. My tu planetu projíme a prohýříme jako bychom vůbec neměli v hlavě mozek ...
    Měj se krásně! Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem ti, Jarka za milé slová! Som rada, že aj ty si myslíš, že je starého stroja škoda. V obchodoch dnes je viac značiek strojov, dokonca bežne aj kedysi úskoprofilová Singerka a ani nie nejako drahé, ale tá kvalita! proste, ako všetko - na dva roky a potom kúp nové, lebo oprava stojí viac.
      A s ekológiou sme na tom veľmi zle, len si to nevieme predstaviť, čo nás čaká, respektíve našich potomkov, ak niečo nezačneme robiť. Už teraz sú na Zemi strašidelné miesta vďaka ľudskej činnosti. Je to ale ťažké, lebo ako vždy, ide o peniaze.
      Peknú nedeľu ti prajem!!!
      Páá

      Odstrániť
  2. Look how awful the USA is. :( Many people are very wasteful -- and they do not care! It is a shame.

    I like your Prairie Schooler Santa with his sewing machine! I think the old machines are best. They are built to last forever.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Rosey, truly a shame people on earth! I will not move where technology has not let us go to space.

      True it is! Old sewing machines survive new !!!
      Have a nice Sunday!
      Páá

      Odstrániť
  3. Да, устрашающие цифры. Хотелось бы, чтобы человечество более заботливо относилось к Земле

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Все зависит только от нас!
      Иметь красивый воскресенье!
      Páá

      Odstrániť
  4. Dani ... videla som Santu ... pekná výšivka ...
    a ekológia ... ťažká to téma ...raz nám to všetko naša Zem spočíta ... aj s úrokami ... som rada, že my ani naše deti sa toho nedožijeme ... alebo .......
    pozdravujem a prajem čo najpríjemnejší víkend ... pa pa L.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďík, Lauri!
      Veru strašne ťažká téma, ale veľmi háklivá, dokáže medzi ľuďmi narobiť veľa zlého, lebo sú v tom peniaze nie malé, o takých sa nám ani nesníva.
      Už teraz to je nanič, čo o 50 rokov???
      Uži si nedeľu!
      Pááá

      Odstrániť
  5. Danielka, tiez sa pripajam a chvalim vysivku...je krasna :-) Co sa tyka ekologie...je to strasne. Snad sa ludia spamataju, ale nevidim to ruzovo...vela ludi zije stylom - po mne potopa a netrapi ich, co tu zostane pre dalsie generacia...je to smutne...

    OdpovedaťOdstrániť