pondelok 10. augusta 2015

Nad Malatinou

Po raňajkách sme s Maxíkom vyšli na Kublovo. Chcela som to stihnúť pred najväčšou horúčavou. Chvíle s ním si užívam tak, že zabúdam na fotoaparát. Takže z prechádzky prírodou mám len foto kytičiek, ktoré sme si doniesli:




Môj manžel si nedá povedať a aj dnes cez obed pracoval. Nič moc, ale predsa. Išiel si odkosiť trocha ovsa na pole gazdu, ku ktorému chodí po mlieko. Potrebuje ho na rohože do úľov. Zobral kosu a vozík a nebolo ho. Ovos potrebuje vysušiť a tak spravil z neho takéhoto "nemca":




Okolo piatej poobede išiel Miško lietať na heli. Ja som s radosťou išla s ním. Boli sme nad dedinou Malatiná. Leží v údolí, z každej strany obklopená kopcami. Miško sa venoval svojmu koníčku a ja som sa kochala prírodou:








slniečko bolo každú chvíľu pod mrakom a aj vzduch bol akoby v opare,
som prekvapená, že to vidieť aj na všetkých foto

Pohľad z kopca na dedinu Malatiná:



priblížené

Pred večerou sme s Maxíkom stihli ešte výrobu tvarohu. Je to dieťa, ktoré pozná mlieko len z obchodu. U nás mu chutí mlieko priamo od kravy, nepasterizované. Od kravy, ktorú môže vidieť na paši. 

Minule sme do kysnutého koláča s višňami dávali tvaroh. Maxíka zaujímalo, ako sa tvaroh robí. Odložili sme si teda asi 3 dl mlieka a nechali sme ho nabrznúť (som prekvapená, že toto slovo je spisovné). Dnes sme ho zahrievali a Maxík sledoval, čo sa s ním deje. Vznikla tvarohová zrazenina a srvátka. Zrazeninu sme oddelili pomocou sitka, nechali sme odkvapkať srvátku a dostali sme trocha tvarohu. Maxíkovi veľmi chutil. Najdôležitejšie je, že si výrobu tvarohu zapamätá navždy, len škoda, že som opäť zabudla na foto :-)

Bol to krásny a horúci deň. Horúce počasie a horúco okolo môjho srdiečka :-))) 

Nech sa vám darí!
Daniela



13 komentárov:

  1. Dani ... v kytičkách už vidím jeseň ... ani neviem, či sa mám radovať, alebo smútiť ... :))) Radovať, že už skončia tieto horúčavy a smútiť za krásnym letom ... Ale našťastie na fotkách z prekrásnej Oravy leto ešte vidím ... teplé a voňavé ... :)
    Maj pekný a príjemný deň ... :) L.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ozaj neviem, či sa radovať, že sa blíži jeseň, lebo ja mám teplo rada, ale toto?????
      Tohoto máme už dosť :-((((
      Ja si ti na Orave nepamätám, že by v jedno leto boli tri a dlhé fázy horúčav. Ak tak deň dva okolo 33 a dosť. A to sme sa tešili.
      Takže nech už nás počasie oslobodí a nechá nás dýchať!!!
      Pááá

      Odstrániť
  2. This countryside is beautiful!!! You are very lucky to live in such a wonderful place!
    We love milk, too and my husband like it unpasteurized :o) I prefer boiled milk.....:o)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Timi, my love, I am pleased that you like my country. In summer there is a beautiful but winter is usually quite severe. It is lot of snow.
      I send cordial greetings to Hungary !!!
      Páá

      Odstrániť
  3. Danielko, moc ti přeju takové krásné chvíle - dny ... hezky jste si to užili ... kytičky jsou hezké - z přírody ... z fotek jsem unešená ty kopce, skrčené vesničky ... dívala jsem se už dřív na mapu, kde bydlíš ... máte okolo sebe, trošku dál tedy pěkné kopce ... "němec" je pěkný, taky jsem tento název tady u nás slyšela ... oves je nádherný vůbec všechno obilí ... už mám hezky ve váze ... kdysi jsem chodila taky ke krávě pro mlíko a moc ráda ... byli to nesmírně pracovití a milí lidé ... už tu nejsou ... a život běží dál jako by nic ...
    Měj se krásně. Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Lenže všetko má raz koniec a zajtra najstarší syn Miško s vnukom Maxíkom odchádzajú :-(((
      Na pár dní ostáva ešte Maťko a zas budeme doma len dvaja.
      Som rada, že sa ti Orava páči! Ja som tu prežila (okrem 5 rokov na VŠ) celý život a ani si neuvedomujem tú krásu. Ale čím som staršia, vnímam to viac a viac :-)))
      A názov nemec neviem odkiaľ je, ale keď to aj u vás bolo, zrejme pozostatok z vojny.
      Krásne si to napísala - milí a pracovití, už tu nie sú a život ide ďalej. Presne tak. Pred 24 rokmi zomreli svokrovci, predali sme kravu a žijeme. Teraz sa to deje aj v iných domoch - starí odchádzajú a mladí musia robiť to, kde je aj každomesačná pláca. Bohužiaľ, dieťaťu na štúdia nedajú kanvičku s mliekom :-)
      Ale bez mlieka neostaneme, obchod sa o nás postará :-)
      Jarka, moc sa mi páči, ako si každý deň prehodíme pár myšlienok. Mám pocit, že sme si blízke duše, napriek tomu, že sme ďaleko a nepoznáme sa osobne. Určite by sme si rozumeli aj v reálnom živote!!!
      Pozdravujem ťa!
      Pááá

      Odstrániť
    2. Danielko, také mám pocity jako ty. Vždycky se moc těším na tvůj ... říká se tomu příspěvek ... taky mám pocit, že jsme si blízké ... je to krásné ...
      Zdravím tě do daleka! Jarka

      Odstrániť
  4. Odpovede
    1. Caro Elisa, grazie. Il nostro paese è vario, molto interessante.
      Invio cordiali saluti!
      Páá

      Odstrániť
  5. Beautiful countryside, thank you for sharing the photos. What a view.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Such a wonderful view of the country! It seems that autumn is coming very fast, for this I am happy. I do not like the heat! Did Google translate correctly? Oats are for the bees??

    OdpovedaťOdstrániť