nedeľa 13. septembra 2015

Rýchly slivkový koláč

Dnes vám všetkým opäť posielam srdiečko. Nie je síce vytvorené z levandúľ, ale sľubujem, že zajtra ani tie chýbať nebudú:



Je čas dozrievania sliviek. Mám ich veľmi rada, ale veľmi starý strom, ktorý už rodil málo, sme vypílili a tak svoje slivky nemáme. Na hornom konci našej ulice je slivka, o ktorú sa nik nestará a predsa má bohatú úrodu:

tento konár to nevydržal uniesť a zlomil sa
a tento je tesne pred zlomením


Je mi ľúto, že majiteľ sa o svoj strom nevie postarať. Na druhej strane zas nemám strach si z neho obrať pár sliviek zakaždým, keď idem okolo. Dnes mi z nich doniesol manžel trocha viac, ako zjem na posedenia a tak som z nich upiekla koláč. Nič mimoriadne, len takú rýchlovku. V chladničke bolo hotové chladené lístkové cesto, takže moja námaha sa blížila k nule :-)

forma vymastená herou a vysypaná hrubou múkou
cesto je užšie ako polomer formy, tak som to "nadflikovala"
a nazmar neprišiel ani kúsok cesta, všetky odrezky som vyložila na dno
poukladala som odkôstkované slivky,
jemne ich posypala cukrom a škoricou
vymiešala som maslo s cukrom (na foto)
a pridala hrubú múku (to som zabudla odfotiť) na posýpku
a dať do rúry na 180°C asi na 40 minút (to sa vidí)
upečený
nedeľný olovrant: koláčik a šálka čaju
Dobrú chuť!
Výborný! 

Nech sa vám darí!
Daniela

9 komentárov:

  1. Danielko, srdíčko je krásné, vypadá jak háčkované. Tedy ten strom je švestkami obalený. Naše ovocné stromy včetně švestky letos odpočívaly. Ten tvůj koláč - úplně cítím tu vůni - ke švestkám lís.těsto jsem nezkoušela - ale proč ne - přitom mám ráda slabé těsto a víc ovoce. Občas koupím na knedlíky nebo na koláč v místní samoobsluze. Zrovna dnes jsme dojedly knedlíky z brambor.těsta. Když jsme u toho jídla - dělala jsem podle Laury celer. polévku a byla to bašta.
    Užívej si babí léto ! Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To som rada, že sa ti páči! Tak, ak sa o stromy staráš, nezarodia, ale ak ich necháš tak, konáre sa lámu pod tiažou ovocia. Ja som tiež urobila len pokus s kombináciou lístkové a slivky a už viem, že to budem robiť ešte v toto slivkové obdobie, je to rýchle a výborné.
      Od Lauri je všetko výborné, je skvelá kuchárka a vidieť, že varí s láskou a fantáziou.
      Prajem ti krásne dni!
      Páá

      Odstrániť
  2. This cake looks delicious!!!
    I like plums, too :o)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Thank you, dear Timi!
      Simplicity is beauty :-)))
      The finished dough and plums = fast and great :-)))
      Greetings!
      Páá

      Odstrániť
  3. Mne sa paci ta slivka - romanticky zababusena v jesennom slivkovom cardigan. :) A tiez recept na kolacik, ktorym by sa iste rada pysila aj kazda staromestska presporska, ci prazska kaviarnicka. :) Prajem mily den.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem ti za milé komentáre. Už minule si mi napísala, nechcela som súkromie rozoberať verejne a tak som len odpovedala na tvoj komentár cez email, ktorým mi chodí každý komentár, ale asi ti to nedošlo.
      Tak teda som si pozrela na G+ tvoj profil a zistila som, že máš jazykovku Babylon. A to som si spomenula, že náš syn Matej mi v lete spomínal, že spolužiačka má Babylon. Tak to znamená, že si bola jeho spolužiačkou. A dnes si napísala synológia a tým si mi to potvrdila :-)))
      Som milo prekvapená, že môj blog zaujíma aj mladšie ročníky :-)
      Koláčik je veľmi jednoduchý, zvládne aj začiatočníčka v kuchyni. Na šáločky a konvičky som zaťažená, konkrétne tento set je skutočne čínsky porcelán.
      Prajem ti krásne dni a budem rada, keď sa mi ešte ozveš a dáš vedieť, či sa nemýlim!
      Pááá

      Odstrániť
    2. Ach, to ma velmi mrzi - mail som skutocne nedostala (na tu adresu mi ozaj niekedy maily nepridu a Gmail admini mi len odkazali, ze niekto ma zrejme podobnu a ak je rozdiel v bodke, tak sa to stava. Takze radsej pouzivam moju pracovnu babylonacademy.sk@gmail.com, nie tu s menom.) A ano, som ta spoluziacka z Babylonu. :) Pred par dnami sme s Matejom po dlhociznom case tefonovali a ked som sa spytala, co je nove doma, lebo som vzdy rada pocuvala jeho doslova pribehy o Orave, tak som sa dozvedela, ze acokca (o tej som predtym ani nechyrovala) a maminkin blog. :) Tak som neodolala a prisla na blogersku navstevu. :) A velmi sa tomu tesim. :) Budem si sem rada odskakovat. :) Milucky den zelam a verim, super nova telka bude robit prijemnu spolocnost k dalsiemu kuzleniu ihlou. :) Ja sa na to stale odhodlavam, ale uz som kupila bavlnky, tak sa iste posuniem dalej aj vdaka tymto milym clankom. :)

      Odstrániť
  4. A este musim dodat, ze porcelan, na ktorom je to servirovane, je kuzelny - ako pre cinsku princeznu niektorej z dynastii. :) Tie vlastne tiez rady vysivali,len neviem, ci krizikovu vysivku (to nam na prednaskach sinologie neprezradili). :) A to srdiecko je krasne, naozaj ako hackovane. Urcite potesi vela oci. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Koláč vypadá fantasticky, až mi sbíhají sliny, hned bych si ho dala! :-)

    OdpovedaťOdstrániť