pondelok 7. septembra 2015

Treska v majonéze

"Naša Klára vo dne šije, v noci pára." Tak, toto bola veta mojej maminky pri rôznych nezdaroch a ich opravách. Dnes je to veta ako uliata na moje vyšívanie. To, čo som vyšila, musela som vypárať! Kdesi som sa posunula o 1 krížik. Najskôr som myslela, že sa mi to podarí kamuflovať, ale nakoniec som sa vrátila z kratšej cesty :-)))




Viem, že pred tridsiatimi rokmi by som bola z toho takmer chorá a všetko by som šmarila do kúta. Roky života zo mňa spravili človeka s pevnými nervami. Nerozčuľujem sa, nezúrim, nič nezahadzujem. Potrebujem len chvíľu oddychu a môžem začať vyšívať opäť :-)))

Keď prídu domov naši dvaja starší synovia, Miško a Maťko, majú chuť na tresku. Každý Slovák vie, o akú tresku ide :-)))

Treska obecná - Gadus morhua - je morská ryba, ktorá dorastá až do veľkosti 2 m a hmotnosti 90 kg. Môže sa dožiť až 60 rokov. Rybolov má však za následok, že sú tresky ulovené  skôr, ako dosiahnu tento vek a veľkosť. Teraz sa lovia tresky s hmotnosťou 11 kg, vzácne 15 kg. V súčasnosti sú snahy o stabilizáciu ich populácie a schopnosti ich regulácie. V oblasti Severného mora je treska už na hranici vyhynutia.



Na Slovensku robí Ryba Žilina Tresku v majonéze. Ako študenti sme si ju často kupovali v školskom bufete, či v mliečnom bare na roku Korza :-)))

Naši starší synovia zakúsili tiež túto "romantiku" študentského života. Po odchode zo Slovenska zistili, že v zahraničí takú tresku nekúpia. V Nemecku vôbec, a tá česká sa s ňou nedá ani porovnávať :-)))

Aj dnes patrí treska medzi obľúbené jedlo v našej rodine. Občas si s manželom kúpime takú v tégliku (kelímku):



Inokedy si kúpime tresku na váhu. Plný väčší téglik. Mne sa zdá, že tá je ešte lepšia. A vraj najlepšia je tá, ktorú si urobíte doma. Na internete je veľa tých najlepších receptov, ale ja som na to pohodlná. A určite pre pol kg tresky v majonéze sa mi s tým ani neoplatí zapodievať :-)



dobrú chuť!

Naše mladšie dve deti, Danka a Jurko, majú niečo podobné, ale o tom vtedy, keď to kúpim :-)

Nech sa vám darí!
Daniela




11 komentárov:

  1. Danuško,taky jsem dnes párala-kdysi jsem začala vyšívat,popletla to a hodila do krabice,dnes jsem kousek vypárala a zítra snad začnu ...už jsem měsíc nic nevyšívala,mám skluz,jenomže nestíhám.
    a nedělej mi tu chutě-ryby miluju a ty v majonéze nejvíc!mňam!
    dobrou noc!
    PS:Překvapení budu posílat asi až příští pondělí...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zdenka, teším sa na tvoju výšivku! V zime sa ti snáď ujde viac času na ručné práce.
      Teším sa na prekvapenie, i keď ma to veľmi prekvapuje už teraz :-)))
      Čím si to zasluhujem?!
      Páá

      Odstrániť
  2. Danielko, z toho párání by mě asi kleplo, takový kliďas nejsem. I když to za to rozčilování nestojí, to je fakt. Rybičky mám taky ráda a taky radši, když přiletí třeba v kelímku a je to bez práce. Ani jsem nevěděla, že ta treska je tak pěkná ryba.
    Měj se fajn. Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To sa asi treba naučiť byť pokojným človekom, ja som sa to učila celých 40 rokov :-)))
      A to myslím vážne, uvedomelo som sa snažila!
      Hihihi, sme proste kelímkové :-)))
      Nechcem rovno povedať lenivé :-)
      Pááá

      Odstrániť
  3. Oh, I hate it when I make a mistake! So annoying!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Danka to ešte ten levanduľový obrázok nemá koniec? Ten teda bude parádny...hmm narobila si mi chuť s treskou, idem sa najesť lebo som už asi hladná...pá

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veru nemá a bude to takto ešte na dlho, som lenivá :-)))
      Už rozmýšľam, či naň dám modrý, alebo biely rám, fialový nemajú.
      Treska s nami dobre plieska :-)
      Nepoznám Slováka, čo ju nemá rád.
      Pááá

      Odstrániť
  5. You have a lot of patience. Mistakes make me mad and I must hide the embroidery for some time. Maybe some day I can practice self-control!

    I have not tasted cod! My husband likes fish raw (sushi and sashimi). Tuna, mostly. Very expensive when we don't live by the ocean!!! I do like tuna-mayonnaise though. :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Danielka, tresku mame radi aj my...robis mi chute :-) A tiez najradsej kupenu v obchode ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. So annoying when something like that happens with your stitching but I am sure that you have been able to correct it okay.

    OdpovedaťOdstrániť