utorok 8. septembra 2015

Zlatobyľ kanadská

Opäť som sa ulievala! Na mojej levanduľovej výšivke to akosi nechce pribúdať. Dnes poobede sa po niekoľkých zamračených dňoch s prehánkami ukázalo slniečko a vytiahlo ma von. Príroda už dýcha jeseňou. Aj na našom dvore máme jesennú rastlinku. Nič mimoriadne, ale pre mňa je to pamiatka na moju sestru Amálku. Od nej som kedysi pred vyše tridsiatimi rokmi dostala koreň tohto kvetu, ktorý vtedy bol súčasťou mnohých záhrad. 

Dnes to je už úplne inakšie. Zo záhrad sa kvet vytratil a rastie divo v okolí ciest a železníc. Pri našej ceste do Prahy som bola prekvapená, že je už tak rozšírená, že zaberá celé neudržiavané polia neďaleko dedín. Našťastie, v okolí našej dediny to tak zatiaľ nie je. Ale dokedy? Pretože u nás tiež pribúda políčok bez gazdu. Jednoducho, neoplatí sa už unúvať ani s pestovaním zemiakov :-((( 

A že o ktorej rastline to hovorím? Má nádherné pomenovanie: zlatobyľ kanadská. Píše sa o nej, že je to invazívna rastlina. Z názvu je jasné, že do Európy prišla až zo Severnej  Ameriky. Bolo to už v 17. storočí.

Čím je invazívna? Vstupuje do spoločenstiev a vytláča naše pôvodné druhy rastlín. Tak spôsobuje zmeny v zložení a štruktúre celého ekosystému.

Naša zlatobyľ je od vetra a dažďa naklonená a pomaly odkvitá:



končí kvet "lopúcha", nepoznám názov

a schne aj ligurček

Teploty nám rýchlo klesli na pár stupňov ráno a len niečo nad 10 popoludní. V dome sa ochladilo. Včera sme kúrili v kuchynskej peci, ale dnes sme spojazdnili ústredné kúrenie. Dúfam, že len na pár dní a príde k nám babie leto :-)

Nech sa vám darí!
Daniela



11 komentárov:

  1. Danuško:v neděli,jak jsme vyjeli na motorkách na Bouzov,tato kytka rostla všude okolo silnice.A já-pěstitel,který ji má x let na zahrádce-používám ji hodně do kytic-jsem celou cestu z Kojetína na Bouzov přemýšlela,jak se česky jmenuje.měla jsem okno jak výkladní skříŇ!Pořád jsem si opakovala solidago(latinský název),ale český název nic...až večer,když jsem lehla,najednou se mi rozsvítilo..zlatobýl..ta moje hlava děravá..si člověk řekne,jak je blbý.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zdeni, to nie je okno ako skriňa, keď si vedela latinský názov, to pamäť ako remeň!!!
      Takže aj u vás rastie popri cestách :-(((
      Je to pľuha, len aby nám nevytlačila našu žíhľavu či pŕhľavu?)!
      Maj sa fajn!
      Páá

      Odstrániť
  2. Dani ... tiež túto kvetinku obdivujem kade chodím ... vôbec som nevedela, ako sa volá ... tak zlatobyľ kanadská ... budem si pamätať ... :)))
    Veru sa ochladilo aj u nás ... na kúrenie v dome to ešte nie je našťastie (kúrime plynom ) ... ale pamätám si rok, keď sme zakúrili 1.9. a už sme kúrenie nevypli ...
    Len dúfam, že sa ešte oteplí a dozrejú všetky rajčiny ... :)))
    Danka ... maj sa dobre, pozdravujem ... pa L.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No veru, krásny názov, ale ide nás zarásť!
      Asi by sme sa mali mať na pozore už teraz, kým nie je neskoro.
      To máte dobre, že máte plyn, u nás nie je. Mali sme 19 rokov elektrické kúrenie, ale už to je mooooc drahé, tak sme v januári prerobili na ekohrášok, písala som v januári o tom, a sme spokojní.
      Aj mne by sa zišlo ešte slniečka na ačokču :-)))
      Maj sa fajn!
      Pááá

      Odstrániť
  3. Danielko, máme tu kytku na dvou místech na zahradě, je už tady moc let ... dnes jsem se ptala mami jak se jmenuje ... nevěděly jsme ... no a ty máš tento příspěvek - je to zlatobýl !!
    Já už přitápím do kamínek dřevem pár dní, předsi jen musíme mít doma teplo. Později dojde na plynové topení, ale taky si myslím, že přijde babí léto. Dnes chvílemi svítilo slunce a krásně hřálo. V sobotu má být 20 - hurá!
    Měj se krásně. Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. V záhradách je udržiavaná na uzde, tu nehrozí, ale vo voľnej prírode sa množííííí!
      Jarka, my máme len pár kvietkov v záhrade, je to sranda, že aj vo vašej rastie tá istá :-)
      Dnes si zas kúrim len v kuchyni, od včera cítiť v byte včerajšie vykurovanie v ústrednom kúrení. Na víkend hlásia zas oteplenie, dúfam, že bude stačiť len prekúrenie v kuchyni.
      Jarka, maj sa fajn!
      Pááá

      Odstrániť
  4. Krásný den Danielko, rostlinku doma sice nemám, ale líbí se mi :-) U nás se taky ochladilo i sprchlo, třeba porostou houby :-) Moc zdravím, páá Hana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hanička, ja nie som hubár, lebo môj manžel zo zásady nechce jesť huby z prírody, zje len šampiňóny z obchodu :-))
      U nás je moc sucho, veru nerastú. I keď pár dní popršalo, bolo to len také slabé liznutie :-)
      Maj sa fajn!
      Páá

      Odstrániť
  5. Krásný den Danielko, rostlinku doma sice nemám, ale líbí se mi :-) U nás se taky ochladilo i sprchlo, třeba porostou houby :-) Moc zdravím, páá Hana

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Danielka, tato zlatobyl rastie aj u nas v zahrade a az do dnesneho dna som ani netusila, ako sa vola :-) A tiez som nevedela, ze je invazivna... ma krasnu farbu, chystam sa dat par kvietkov do vazy :-)

    OdpovedaťOdstrániť