štvrtok 8. októbra 2015

Arónia čiernoplodá

Pozbierala som posledné kvitnúce ruže a na rad prišiel rýľ, veď na jeseň treba záhradu zazimovať:




V nedeľu som sa na kopci stretla s jednou pani z našej dediny. To sa mi nestáva, aby som tam stretla niekoho na prechádzke. Spýtala som sa jej, kde bola. Jasné, nechodí len tak bezcieľne, bola si naoberať aróniu. Vypleštila som na ňu oči, čo? a kde?

Má cukrovku a vo Vyšnom Kubíne zanechali bývali majitelia, pestovatelia rôznych bobuľovín, vysadenú aróniu, ktorá jej pomáha pri znižovaní cukru v krvi. Vytiahla ju z ruksaku a dala mi jednu vetvičku. Pri rozhryznutí som cítila sladkosť, ktorú o moment prerazila trpkosť. Celkom mi to chutilo a tak mi ešte dala pár vetvičiek. 

Doma mi pomohol múdry priateľ GOOGLE. Zistila som, že to je zázračná rastlina. Pomáha na choroby srdca a cievny systém, pôsobí priaznivo na vysoký krvný tlak, na tráviace ústrojenstvo, zmierňuje migrénu, lieči anémiu, posilňuje imunitný systém, zabraňuje vzniku cukrovky, zlepšuje zrak a pamäť, dodáva koži pružnosť........

V plodoch arónie sú antokyaníny, vitamíny C, B, A, bioflavonoidy (kedysi vitamín p), minerály,..... Väčšina z týchto látok pôsobia ako antioxidanty.

Dnes som sa vybrala na zber arónie aj ja. Nemám síce cukrovku, ale cievy mám už iste zanesené, srdce ustaté, tlak len vďaka jednej tabletke ráno dobrý, zrak už biedny, červených krviniek mám celý život na hrane, pokožku sa ani nesnažím omladiť, dokonca ju ani neprekrývam kozmetikou, imunitný systém treba na zimu posilniť. Len tráviace ústrojenstvo mi trávi, migrénu nepoznám a pamäť mi zatiaľ slúži :-))))

všetko je zarastené, nik sa nestará už viac rokov




Prešla som kopcom nad Vyšný Kubín a naskytol sa mi krásny pohľad na nové ulice s rodinnými domami rovno pod Vyšnokubínskymi skalkami:





Oberala som si aróniu a zrazu som zacítila kvapky dažďa. Od Kubínskej hole išla riadna čierňava a aj Choč sa zahalil mrakmi:



Domov som sa vracala v rezkom kroku, ale potom som si pomyslela: lipidy sa vo vode nerozpúšťajú, nebež!
Vydržalo, dážď sa spustil až keď som bola doma :-)))

Nech sa vám darí!
Daniela


14 komentárov:

  1. Dani ... podobne ako ty, som o arónii nepočula ... alebo akeď aj ... iba to o moje ucho frnklo ... :) A je to fakt zázračná rastlina ... U nás na briežkoch nerastie ... a možno som si len nevšimla ... budem sa musieť lepšie poobzerať ... Máte tam krásne výhľady, ešte krajšie kopce ... mne by sa tam páčilo ... len čo s tou dlhou zimou ... :))))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. lauri, arónia ani tu voľne nerastie. Túto vysadili umelo. Kedysi tu štátny majetok Námestovo budoval takú farmu, ale v dnešnej dobe to bolo nerentabilné a tak ju zrušili. Maliny a ríbezle vytrhali a sadia tam obilie a kukuricu. Lieskovcov a arónie mali len na malom kúsku a v takom zlom mieste, tak to tam nechali. Je to už riadne zarastené.
      Naše kopce sú krásne, ale všetko má svoje plusy aj mínusy :-)
      Pááá

      Odstrániť
  2. Un paesaggio bellissimo e che contrasto di colori .
    Bravissima fotografa ricamatrice e cuoca.
    Ciao Giovanna

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Che mi ha divertito :-)))
      Ma in ogni caso, grazie !!!
      Giovanna, vi auguriamo un buon fine settimana!
      Páá

      Odstrániť
  3. Hi Daniela, your stitching is looking so beautiful !! Love the hill side pictures !! You are lucky to live in beautiful natural surroundings:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Preeti, thank you for the kind words!
      I think that everywhere on earth is beautiful! We admire what not we do :-)
      Have a nice weekend!
      Pááá

      Odstrániť
  4. Danka, som rada, ze som nasla niekedy davnejsie tvoj blog... vzdy sa tu dozviem vela noviniek...napr. aj teraz.... ked som si precitala nadpis, reku ides pisat o pavukoch : ))) fakt mi to tak znelo...aronia : )) ale potom som sa dozvedela o ciernych bobulilach, o ktorych som doteraz nepocula...dakujem...a pekne si ich nazbieraj, aby si bola zdrava a posilnila imunitu... pa Zuzana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to si ma Zuzka potešila! Niekedy sa obávam, že mi niekto napíše, že nech sa nehrám na múdru, alebo nech nepokračujem v povolaní aj na blogu :-)
      Ty toho moc nenapíšeš, ale pozerať mám na čo, si hotová umelkyňa! To je krásne na blogovaní, že sa spoznávame aj cez naše záujmy a dozvieme sa aj to, čo nehľadáme :-)
      Pááá

      Odstrániť
  5. Danielko, vím, že jakási arónie existuje, že je to cosi zdravé ... ale nic víc nevím. Tedy už vím, díky tobě. Hlavně, že víš kam na ni jít a hlavně žádný provoz okolo, hezky si tam roste v krajině. Mě fascinují ty výhledy, celá krajina ... vůbec tvoje vycházky tě musí hodně nabíjet, potěšit duši. Díky za krásná fota.
    Jinak déšť na procházce by mi nevadil, co by se dalo dělat, ale blesků už se bojím.
    Tak arónii nazdar! Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jarka, často chodím ponad tento kúsok poľa a nevedela som, čo tam rastie, nikdy som nezišla dole na stranu susednej dediny. Vždy idem radšej hore smerom k lesu, nie k ceste. Máš pravdu, po takej prechádzke sa cítim ako znovuzrodená, i keď niekedy aj ustatá, ale duša v nebi :-)))
      Blesky na kopci sú nebezpečné, ale v dedine sa ich nebojím, v lete za tepla idem aj za búrky von. Arónii a môjmu zdraviu zdar :-)
      Pekný víkend!
      Pááá

      Odstrániť
  6. Beautiful progress on your stitching project.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ahoj Dani, výšivka se nádherně rýsuje. Fotečky jsou parádní, pokochala jsem se krajinkou.
    Tak tuhle rostlinku jsem už kdesi viděla, jen jsem nevěděla jak se jmenuje a jak je léčivá. Budu se muset po ní podívat, mám totiž cukrovku .
    Jinak u nás zatím neprší...no kecala bych , spadlo asi deset kapek. Už je vody potřeba, tak třeba zaprší.
    Dani, měj se krásně a přeji prima víkend. Jana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem ti, Janka! Vidíš, zišla by sa ti arónia. Možno niekde je aj u vás. U nás je však vysadená umelo, voľne v prírode nerastie. Znamená to, že by sa krík mohol dať kúpiť v záhradníctve a vysadiť ju do svojej záhrady. Teraz má krásne listy, takže je aj okrasná.
      Dnes celý deň popŕcha, nič moc, ale dáždnik treba a k tomu bol tmavý pochmúrny deň. Teší to, že ide víkend :-)
      Tak si ho uži!
      Pááá

      Odstrániť