štvrtok 1. októbra 2015

Bršlen európsky

Do záhrady patria kvietky nielen v záhone, ale aj v črepníkoch. Dobrý hospodár má včely, na dvore zajacov, ale nesmú chýbať ani husi:



Každú jar obdivujem kríky s bielymi kvetmi. Na jeseň zas pútajú oči svojimi plodmi. Nikdy ma nenapadlo zisťovať ich názov. Teraz, keď som ich chcela dať do príspevku na blog, snažila som sa zistiť to. Pýtala som sa viacerých ľudí, ale nik mi veru nepomohol. Už som myslela, že to nechám tak, veď keď som to nevedela 60 rokov, nemusím ani ďalších 60 :-)))

Na Pintereste som si pripínala pár krásnych obrázkov. Väčšina z nich bola z Gallery.ru. A tam si veľmi rada kliknem a pozriem na podobné obrázky. Objavila som tam vyšitý obrázok, v ktorom som hneď spoznala to, čo hľadám už dlhšie. Na moje šťastie tam bol aj latinský názov. A mám to! Super! Euonymus europaeus = bršlen európsky.

Kvet bršlenu som našla na internete, lebo moje jarné foto už nemám, nedržím ich v počítači:



A pozrite sa, ako nádherne vyzerajú jeho plody teraz:





Bršlen sa používa aj na živé ploty. Vtedy treba dávať veľký pozor. Celý krík bršlenu je totiž jedovatý, najviac plody. Nebezpečenstvo číha na deti, ktorým sa malé farebné tobolky páčia. Na usmrtenie ich treba 30-40. Už pri zjedení niekoľkých nastáva podráždenie zažívacieho ústrojenstva, zvracanie, studený pot, preháňanie. Nastáva poškodenie pečene a obličiek.

Drevo bršlena je žlté a lesklé, ale málo trvanlivé. Kedysi sa používalo na rezbárske práce, výrobu hudobných nástrojov, obuvnícke kolíky, ...... Odvar z plodov sa používal na farbenie plátna na žlto. Olej zo semien zas na výrobu mydla. Zaujímavé je, že drvené plody zmiešané s bravčovou masťou sa používali proti vši vlasovej. Práve dnes som počula v TV novinách, že s ňou majú problémy na základných školách v Česku. Vraj v boji s ňou nepomáhajú žiadne prostriedky. Žeby vyskúšali tento starodávny?

Nech sa vám darí!
Daniela


12 komentárov:

  1. What a charming piece, Daniela--it must be such fun to stitch each little flower and animal. The euonymus is very pretty both in the spring and fall--love the berries :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Carol, thank you for your nice comment!
      Small flowers and animals are embroider pretty bad :-(
      However, I have a lot of time, I can play :-)
      Greetings!
      Páá

      Odstrániť
  2. Tento bršlen sa mi páčil od detstva vždy som si ho natrhala do vázy,tiež som nevedela jeho názov až neskôr-----keď som ako učiteľka s deťmi išla na súťaž a som sa pripravovala tak prišiel rad aj na bršlen.Chodila som ho pozorovať a tam som ho aj natrhala --Pod Príslopom za Oravským Podzámkom tam snád rastie doteraz---je to pekná ozdoba jesene.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ešte pridám komentár k tým všiam Je to problém aj u nás a to nie len na "hocijakých školách" ale aj tých "elitných" v Bratislave,Vidím za tých nedôslednosť hygieny a kontroly prostriedkov je dosť----síce sú drahé-----ale keby každý ku tomu pristupoval zodpovedne vši by boli na ústupe.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Takže bršlen aj napriek svojej kráse je dosť neznámy pod svojim názvom. Ale čo by sme sa potom učili v starobe :-) Aj u nás ho rastie veľa.
      Myslím si, že problém s všou vlasovou je v takých vlnách, pamätám sa, že aj keď maše deti chodili do školy, boli rozšírené. A presne, ak niekto zanedbá ich odstránenie, opäť sa rozšíria v celej triede. Kedysi pred 30. rokmi sme ich mali aj na strednej škole. Venovali sme jeden deň vyučovania a celá škola si hlavy umývali v telocvični orthosanom :-))) Bola to taká vážna sranda, ale zlikvidovali sme ich.
      Prajem krásny víkend!
      Páá

      Odstrániť
  4. Danielko, na výšivce se to hemží samými krásnými obrázky ... brslen ... to slovo znám ... ale to je tak všechno ... plod je hezoučký ... tak mi to nedalo a našla jsem povídání o brslenu a prý je jich 200 druhů na světě a v Evropě rostou čtyři ... díky tvému blogu se potěšíme výšivkou ... dozvíme se něco o tobě, tím pádem o Slovensku a ještě si rozšíříme obzory jako nejen dneska ... díky ti a užij si hezky víkend (snad už ten nápor ve škole povolil).
    Včera tu byl přenádherný den a dnes sluníčko se na nás zase chystá - paráda ... přes víkend má být 20stupňů ...budou rozvážet brambory na uskladnění, tak jdu připravit bedny (jako vždy na poslední chvíli).
    Užij si v pohodě víkend! Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jarka, veď ja som taká rada, že som začala s blogovaním, idem sa toho veľa dozvedieť :-)
      A v našom veku je dobre cibriť si sivú hmotu mozgovú :-)
      Aj u nás bolo krásne, ráno hmla a zima, ale to je predzvesť obedného slniečka a pohody. Dole, v dolinách je fajn, ale na kopci riadne fúka každý deň, ale na to sú čiapky :-)
      Dúfam, že aj víkend bude taký!
      Takže u vás rozvážajú zemiaky, to je dobre. Netreba sa s tým namáhať. My sme si už aj odvykli kupovať na jeseň zemiaky, od kedy sme už len dvaja, máme malú spotrebu a to kúpim v tescu balenie 5 kg a vydrží nám dva tri týždne, niekedy aj viac.
      Tak si oddýchni v rámci možnosti a uži krásne počasie!
      Pááá

      Odstrániť
  5. Liebe Daniela,
    deine Stickerei wird immer schöner und ist so liebevoll im Detail.
    Schönes Wochenende und liebe Grüße Manuela

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danke, liebe Manuela!
      Es gibt viele Neuheiten, er ist langsam :-)
      Ich wünsche Ihnen ein schönes Wochenende!
      Páá

      Odstrániť
  6. Your embroidery has lots of interesting sweet little things :) thanks for telling about this plant.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Thank you, dear Preeti! Many novelties and it goes very slowly :-)
      I wish you a nice weekend with your family!
      Pááá

      Odstrániť
  7. Your stitching is so sweet! Love the little goose, adorable :)

    OdpovedaťOdstrániť