piatok 2. októbra 2015

Hrozno na Orave

Vyšívam malé kvietky, zvieratká, takmer všetko obšívam a to ide pomaly. Proste, hrám sa :-)))


zas mám problém s výberom farby :-(((
nepáči sa mi žltá, ale párať to nebudem :-(((
V roku 1974 som prišla do Bratislavy študovať. V škole som sa stretla so spolužiačkou zo základnej školy. Jej rodina sa tam presťahovala pred pár rokmi. Lepšie povedané do Dúbravky. Vtedy tam stáli staré rodinné domčeky s veľkými záhradami. Dnes je to už veľké sídlisko, betón bez záhrad. 

Jarka ma pozvala k nim na návštevu. Po obede sme sa prešli po Dúbravke a potom sme išli na ich záhradu. Tam som zažila veľké prekvapenie. Predstavte si, že som prvýkrát v živote videla rásť paradajky! Nemala som tušenia, že rastú aj na Slovensku. Myslela som si, že je to výhradne zelenina dovážaná z Talianska, či Španielska. Toto mi zostalo v pamäti dodnes. 

A už to je všetko inakšie! Paradajky rastú aj na Orave. Najskôr ich pestovali v skleníkoch, teraz dozrievajú aj voľne na záhone. Toto leto im mimoriadne prialo :-)

Presne tak to je aj s hroznom. Možno na poliach, kde sa kedysi vo veľkom pestovali zemiaky a dnes ležia ľadom, budú raz vinice :-)))

Žeby globálne otepľovanie?

Dnes vám ukážem úrodu hrozna z Dolného Kubína:




Nech sa vám darí!
Daniela

21 komentárov:

  1. Obrázok je čoraz krajší. A to hrozno mi je povedomé. Vyzerá dobre a vraj je sladké a šťavnaté. Pá.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Danielko, ta žlutá je hezká jako celé vyšívání ... tedy musím říct, že mi hrozno překvapilo, nenapadlo by mi, že u vás dozraje ... to byla moje představa a mylná ... tím si mi připomněla, že jsem viděla jak někdo zkusil sadit zázvor a rostl .. jak to dopadlo nevím, ale mám chuť to zkusit taky ... asi jen do květníku ... uvidíme... teď ho mám zalitý a pěkně horký ho vypiju ...
    Já ti tím zázvorem připiju na zdraví ! Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jarka, s tým zázvorom som už čítala na blogu, teraz neviem celkom presne, ale asi u Zdenky z blogu Môj život v domku po babičke. Celkom sa jej to darí pestovať. Vraj treba odrezať kúsok s očkom a dať do zeme. Z toho očka bude rásť nový výhonok. Skús to, budem zvedavá na to :-)
      Ja pijem zázvorový každé ráno, ale len taký sáčkový. Nemám čas s poriadnym.
      Peknú nedeľu!
      Pááá

      Odstrániť
  3. Прекрасная, очень красивая вышивка! И такой вкусный виноград! браво!!!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Здравствуйте, Анна, спасибо !!!
      Порадовал меня ваш визит!
      Я желаю вам красивый воскресенье!
      Páá

      Odstrániť
  4. Liebe Daniela,
    dein wachsendes Bild ist wieder mal eine Augenweide. So schön voller Leben. Deine Trauben sehen sehr verführerisch aus und sie scheinen wirklich gut zu gedeihen bei Euch.
    Wünsche dir ein angenehmes und sonniges Wochenende
    Liebe Grüße Sandra

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vielen Dank!
      Die Arbeiten an Stick mir gehen langsam, dieses winzige :-)
      Heute war wirklich schönes Wetter, sonnig und warm genug ist für Oktober. Es hat mich sehr gefreut, ich einen solchen Fall mögen.
      Genießen Sie einen schönen Sonntag!
      Pááá

      Odstrániť
  5. Krásné drobné obrázky a toho obšívání! Víno je také pěkné :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ivanka, ďakujem ti za všetky komentáre! Som vždy rada, keď zablúdiš na môj blog!
      Príroda na Orave je skutočne krásna, ale aj Praha má svoje čaro! V auguste som tam bola po 40 rokoch a bola som milo prekvapená.
      Prajem ti krásnu nedeľu!
      Páá

      Odstrániť
  6. Odpovede
    1. Preeti, my love, thank you!
      It's going slowly, but once it is :-)))
      Nice Sunday!
      Páá

      Odstrániť
  7. Hrozno je krasne. Kedze u nas je vsade navokol malokarpatska vinna cesta (same mile pivnice so srdecnymi sudmi vinka a este srdecnejsimi vinarmi), hned som si predstavila,ze aj vino z neho je iste vyborne. :) Oravske som ziadne sice este nepila, ale podla hrozna usudzujem, ze to musim napravit a niekde sa k nejakemu dostat. :) Vysivka sa naozaj hra a farbami a mne pripomina prazdniny u otcovej krstnej mamy v Turcianskej Stiavnicke - laska tam salala tiez uz z brany v plote. Rada som ich mala. No a ked sme so synom boli v nedalekom vcelarskom skanzene v Kralovej pri Senci (dedinka), vyzeralo tam tiez presne ako za potom na vysivke. :) Dokonca aj husky a zajace tam boli - okolo domu rodiny, co sa o vcelarsky skanzen stara. :) Mna z tej veselej vysivky objima detstvo. :) Som zvedava, co tam este bude. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to som rada, že si si zaspomínala na krásne chvíle z detstva. Život na dedine bol kedysi viac romantický a pohodový. Teraz sa nervozita dostáva aj tu. Ono, môžu si za to ľudia, náhlia sa za čímsi hmotným a pritom zabúdajú na to, čo nestojí nič. Väčšinou býva však práve toto najhodnotnejšie. Našťastie sa nájdu také miestečká, ako je včelárske múzeum a vzácni ľudia, ktorí sa o ne dokážu postarať.
      Danka, asi sa ti nedá publikovať komentár a skúšaš to viackrát, nakoniec sa uverejní všetko :-))) Stáva sa to občas. Mne vtedy, keď robím na iPade.
      Uži si krásnu nedeľu, vyber synčeka niekde do prírody na výlet, bude na to spomínať v dospelosti tak, ako ty na svoje detstvo :-)))
      Pááá

      Odstrániť
    2. A ešte som zabudla: na Orave zatiaľ z hrozna víno nerobia, nie je ho zas toľko. Celá úroda sa dá poľahky zjesť :-)))
      Tu sa robí víno z ríbezlí a poznám mladého muža, ktorý robí trnkovú pálenku a potom na Vianoce daruje v malých krásnych fľaštičkách svojim známym, raz som dostala aj ja :-))
      Pááá

      Odstrániť
    3. Ano, nejako sa moj komentar naklonoval :), uz som zmazala. :) :) A ano, aj ja tu zmenu v dedinkach citim, aj ked, minuly rok sme boli v Pucove a tam sa nam zdalo, ze oravske dedinky si stale drzia ten pravy smrnc. :) A hej, syna niekam urcite zajtra vezmem - tiez si to uvedomujem (uz ma 11), ze cas rychlo bezi a nic nie je dolezitejsie, ako spolocne straveny cas s tymi, co ich lubime. Uz sa tesim, ked trochu podrastie aj moja dcerka (1,5rocna) a budem most s obomi trochu cestovat po svete(na nejake nezvycajne miesta, nie len klasicke komercne dovolenky) a samozrejme, aj po SR a CR (tam mam polovicu rodiny). :) A kopec inych veci. Chcem toho strasne vela stihnut :), aby mali na detstvo pekne spomienky. Tak hadam sa mi to vydari. Krasny vikend. A tesim sa na dalsie kuzelne spravy z Jasenovej. :)

      Odstrániť
  8. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Liebe Daniela,
    wunderschön wird die Stickerei !!!
    Der kleine Hase und die Bienen gefallen mir ganz besonders gut. Gestern habe ich auch die ersten Trauben geerntet. Eigentlich hätten sie noch etwas Sonne vertragen, aber die Amseln haben ständig an den Trauben genascht :))
    Ein schönes Wochenende
    Marion

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danke, liebe Marion!
      Es ist immer noch schönes Wetter, die Trauben immer noch Süße zu geben. Aber Vögel Schaden anrichten. Besser, ihn zu nehmen, während ist was!
      Ich grüßen !!!
      Pááá

      Odstrániť
  11. No veru, na Orave paradajky a hrozno, na juznom Slovenku figy :-) Uvidime, co budeme pestovat o par rockov... Super urodu hrozienka mate :-) Si ma pobavila s tym pestovanim paradajok...pre nas zdola to bolo vzdy bezne (aspon co si pamatam) a na Orave je to zalezitost len poslednych par rokov...

    OdpovedaťOdstrániť