piatok 30. októbra 2015

Na cintoríne

A idem do finále! Všetkých šesť žien Henricha VIII je vyšitých:





Po tieto dni je v každej slovenskej dedine najkrajšie na cintoríne. Každý sa snaží vyzdobiť hroby svojich blízkych, zapáliť sviečky a zaspomínať ......

Dnes sme s manželom a Lenkou boli na cintoríne v Istebnom. Mám tam všetkých mojich najdrahších - rodičov a obidvoch súrodencov. Sama tam chodiť nemôžem, lebo aj po vyše pätnástich rokoch, čo som ostala na svete bez nich, som sa s tým nezmierila. Pochopí ten, kto zažije ......







Nech sa vám darí!
Daniela

16 komentárov:

  1. You are a star! I have been working on this design on and off for a couple of years now but I am still stuck on my first queen, Anne Boleyn! lol!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Thank you, dear Kaye!
      Certainly ventured into embroidery brides Henry VIII, it's beautiful embroidery!
      I enjoyed it :-)))
      Páá

      Odstrániť
  2. Liebe Daniela,
    sehr rasche und schöne Fortschritte, schon hast du alle Damen beisammen und das waren ja einige. Der spezielle Henry hatte ja bekanntermaßen einen ziemlichen Verschleiß an Frauen..gruselig aber gestickt sieht es grandios aus.
    Allerheiligen naht, auch bei uns werden die Friedhöfe in jedem Ort verschönert.
    Wünsche dir ein angenehmes Wochenende
    Liebe Grüße Sandra

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Liebe Sandra, danke!
      Diese Stickerei habe ich das zweite Mal. Ich mag. Der erste war ein Geschenk. Nun ist es für mich :-)
      Sandra, ich wünsche Ihnen einen schönen November!
      Páá

      Odstrániť
  3. Bellissimo il tuo ricamo e avanza velocemente.
    Anche qui da me si fa visita ai cimiteri.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Caro Giovanna, vi ringrazio molto!
      Mi ha fatto piacere che ti piace il mio lavoro!
      Vi auguro una bella Novembre!
      Páá

      Odstrániť
  4. Danka, veľmi pekná práca ... obdivujem ... :)
    Máš veru pravdu ... cintoríny rozkvitli prekrásnymi kvetmi ... k tomu sviečky a všade plno ľudí ... Ja som dnes bola s dcérou u nás na hrobe svokrovcov ponosiť výzdobu ... a zajtra zas do Prievidze otcovi ... Sú to pekné, spomienkové a tiché sviatky ... pa L.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem ti, Lauri! Každá vieme niečo a obdivujeme si práce navzájom! Je to pekné a rada od každej šikovnice niečo odkukávam :-)
      My sme dnes boli zapáliť svokrovcom u nás v dedine. Mala som ich veľmi rada, vôbec sme nemali taký ten typický vzťah - nevesta a svokra. Bola mi skôr ako mama. Len škoda, že to netrvalo dlhšie :-(((
      Pááá

      Odstrániť
  5. Wow, zdá sa mi, že tá výšivka sa vyšíva sama, keď to ide tak rýchlo. :) Pripadám si pri tom tempe práce strašne lenivo. :))) Príspevok na Ornie SAL je krásny. Páčia sa mi folklórne vzory, lebo vo mne evokujú mystiku tradičného Slovenska, pretkanú nehou a takým, možno trochu drsným priamočiarym naturalizmom. Viem, že to asi vnímam trochu divne. :) A príspevok o granátovom oleji bol úžasný. Keď ho niekde uvidím v čistej forme, asi si ho kúpim a použijem v nejakom pleťovom zábale. Po tých informáciach budem mať minimálne ozajstný vlastný dojem, že som o pár rokov mladšia (čo si budú myslieť iní, to mi bude jedno). :) No a pri mätovom sirupe človeka až zamrzí, že si nemôže jednu fľašku "potiahnuť" z obrázka.:) Určite bude výborný. ...Mne sa na dušičky vlastne tiež páčia cintoríny, ale v tme, keď z diaľky vidieť plápolajúce svetielka, ako prerážajú temno okolo. V Senci je cintorín na kopci (kopec máme v Senci len jeden) :), tak to vidno odvšadiaľ. Prajem aj ja pokojný čas v objatí milých spomienok. D.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danka, ja som tiež pri výchove detí toto nestíhala. Deti boli vždy na prvom mieste. Ale teraz sme doma len s mužom, času mám dosť na rôzne koníčky. A pravdu povediac, zdá sa mi, že sa hrám :-)))
      Myslím si, že všetko, teda aj kozmetiku, by sme mali používať s vierou, že nám pomôžu, a vtedy určite pomôžu :-))) a čo nás je po iných :-) Dávaj si pozor pri použití granátového oleja, aby si nemala 15 :-))) Ja som zastala na 17,5 a mám stále :-)
      Dnes som išla domov autom z Istebného za tmy a v každej dedine to krásne svetielkovalo, večer aj dobre schladilo, čo dopomohlo atmosfére. Presne tak si to pamätám aj z detstva, chodievali sme s rodičmi na cintorín v Terchovej. Tam síce nie je cintorín na kopci, ale je veľký a trochu iný, taký nahustený a nesymetrický, všade vôňa vosku z horiacich sviečok, dnes ich už necítiť, horia kryté kahance, alebo na batérie :-)))
      Danka, prajem ti krásny týždeň, už novembrový!
      Páá

      Odstrániť
  6. Danielko, jak jinak napsat ... nádherná výšivka!
    Já jezdím na tři hřbitovy ... naštěstí pro mě s řidičákem "na stará kolena" jsou pěkně dostupné ... žádná jízda přes město. Náš hrob je vedle ve vsi v Druztové... chodili jsme kdysi procházkou ... ale nyní spěchám domů, tak jedu autem ... Jirka je v Plzni ... už jsem to všem nazdobila ...

    ... jsme s bližními svými, kteří už nejsou mezi námi a jsme silni jejich láskou ... (z jedné básně)

    Papa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. In this planet, we walk in between a room in a hospital or in a house and a cemetery!
      The road in the middle we call "Life" this is a solid fact we can't deny!

      A wonderful work is coming along rapidly again!

      Paa

      Odstrániť
    2. Jarka, dík!
      Takže chodíš na cintoríny sama, bez maminky. To sa za ňou ponáhľaš. Ale buď rada, že ju ešte máš!!! Dobre som to pochopila - stala si sa šoférkou na "staré" kolená? Ale určite je to výhoda, sadnúť do auta a ísť aj sama. Ja chodím od svojich 25 r. každý deň. Na dedine bez auta by som sa cítila ako odtrhnutá od sveta.
      Jarka, ja si takmer každý deň spomínam na svojich blízkych, čo sú už preč... Stále mi moc chýbajú, hlavne sestra, veľmi sme si rozumeli a pomáhali.
      Ale dosť, lebo slzím :-(
      Pááá

      Odstrániť
    3. Nurdan mine, you did it beautifully written - The road in the middle we call "Life" this is!
      It's really true!
      This journey takes someone more, someone less, we do not know in advance what will be the long :-)
      Pááá

      Odstrániť
  7. Beautiful stitching, Daniela, and what lovingly decorated graves. My own father did one year ago today--I miss him so much. I wish I could visit his grave, but it is three hours away...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Thank you too, dear Carol!
      It's been a year, it's fast! I remember it from your blog. My relatives are only 20 km from us. I was there yesterday and today. We are now holidays - remembrance for the deceased.

      Have a great November!
      Pááá

      Odstrániť