utorok 6. októbra 2015

Polievka z hokkaido

Dnes to bude bez výšivky :-(((
Zo školy som prišla po šiestich hodinách vyžmýkaná a myslela som si, že najlepšie mi spraví pobyt na čerstvom vzduchu. Najskôr som si posedela pred venčekom zo včerajška, potom som bola pozrieť úrodu ačokče a zeleru, nakoniec som zobrala Bora a hodinu sme sa prechádzali v blízkom okolí.

ačokča je stále zelená a rodí,
zeler stále krásny, neviem, kedy ho treba vybrať :-(
ale tá, ktorá sa ťahá hore strechou, je už spálená chladom
(nepíšem mrazom, lebo mráz ešte nebol)
úroda na streche je nedosiahnuteľná :-)))


Po návrate som stále cítila, že treba využiť slnečné lúče, tak som sa pustila po štvrtý raz strihať šalviu a mätu: 




Potom som sa dala do varenia. Opäť pre mňa niečo nové - polievka z tekvice hokaido. Prečítala som pár receptov na internete a skombinovala som ich.


nakrájala som ju aj so šupkou, je jemná,
vo viacerých receptoch ju šúpali :-(
zemiaky, cibuľa, cesnak, mrkva, ghee, soľ, korenie, smotana
krémová, navrchu opražené semienka
mali by byť tekvicové, ale mala som iba zmes,
zišlo by sa pár kvapiek tekvicového oleja, ale nemám a nikdy som ani nemala
k polievke som urobila hrianky, ktoré mám rada potreté cesnakom

Polievka sa mi zdala moc sladká, preto som pridala ešte ocot. Mám rada kyslú a horkú chuť, najmenej sladkú. Polievku uvarím zas o rok, v čase tekvicovom :-)))

Mám ešte jedno: pri krájaní tekvice som ju jedla surovú, celkom mi chutila a tak skúsim ešte jeden recept. O tom nabudúce.

Nech sa vám darí!
Daniela



12 komentárov:

  1. Danielko, tato polévka mi moc chutná. Hokaido vůbec neloupu. Já zpěním cibulku a dám třeba česnek ochutím a to je vše. Nedávno jsem pekla v remosce kuře plus na kousky mrkev, cibuli, celer a k tomu tu dýni. Takhle dušená mi taky moc moc chutnala. Asi si budu muset udělat ty topinky. Už poněkolikáté je u tebe vidím a děláš mi chutě.
    Měj se fajn. Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jarka, presne tak to chcem urobiť - všetko v jednom hrnci piecť.
      Do polievky som dala aj smotanu, bolo to dobré, ale tie kalórie :-(((
      Topinky mám rada v zime, doma ich maminka robievala na večeru vždy, keď nám ostávalo trocha chlebíka, k tomu čaj a veľmi mi to chutilo. Našim deťom som robila obalené vo vajci, tiež im chutilo. Ale na starosť si pripomínam svoje detstvo :-) Urob si, s cesnakom.......
      Páááá

      Odstrániť
  2. Danka, ja som robila dnes plnené pečené hokaido. Dám aj ja na blog. Polievočka sa ti vydarila a tiež aj venček máš krásny. :) Pá. D. :)
    A zeler vyberám zo zeme až keď hlásia mrazy. Zatiaľ ho mám v zemi.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danka, takže sa to dá robiť na rôzne spôsoby, určite niečo vyskúšam. Teším sa, keď dáš receptík na blog!
      Dík za radu, vedela som, že mi niekto poradí :-)
      Takže keď budú hlásiť mráz, vyberiem ho :-)
      Pááá

      Odstrániť
  3. Adoro la zucca ed i tuoi piatti chef Daniela
    un caro saluto Giovanna

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Giovana, con noi ora cominciato a coltivare una varietà di zucche. C'era una volta c'era un solo tipo.
      I pasti di loro sono grandi e sani.
      Addio !!!
      Pááá

      Odstrániť
  4. Your soup looks delicious, Daniela--love the mix of seed you put on top :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Как вкусно!!!! Вы чудесная кулинарка! И мы тоже всегда сушим на зиму листья мяты.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Спасибо, дорогая Анна!
      Зимой большой мятный чай :-)
      Я Отправь приветик!
      Páá

      Odstrániť
  6. Skvelá polievka ... teším sa na ďalší recept ... :)
    pa L.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Danielka, polievocka vyzera vyborne...ja som este nevarila, ale v robote som si ju par krat dala v restauracii na obed :-) mnam...

    OdpovedaťOdstrániť