streda 7. októbra 2015

Tlačíme kapustu

Na búdke čviriká vtáča, krhla je pripravené na polievanie ruží a všetko to sleduje mlynárik kapustový:





Kapusta je moja najobľúbenejšia zelenina. Môžem ju jesť každý deň upravenú na rôzne spôsoby, kyslú aj čerstvú, varenú aj surovú......

Aby som jej mala v zime dosť, tlačíme ju až do dvoch súdkov - menšieho a väčšieho. Kedysi som sa na tejto práci podieľala aj ja a to hneď na tej hlavnej - tlačila som ju nohami :-)))

Môj manžel, výmyselník, ma z tejto práce oslobodil a vyrobil si namiesto mojich nôh skvelý nástroj. Dnes som prišla zo školy a on už pracoval:













a môže kysnúť

Vlani som tiež písala o tomto spôsobe uchovávania vitamínu C na zimu a bola som zvedavá, čo som akurát vtedy vyšívala. Tak som si klikla na príspevok Kolorit jesene. Zistila som, že vlani bolo o deň viac, 8. októbra :-)
A kto je zvedavý na výšivku spred roka, nech si klikne tiež :-)

Nech sa vám darí!
Daniela

23 komentárov:

  1. Danuš,super!!mě taky čeká zelí.ještě nevím,kdy...nestíhám.
    tak bych sedla k vyšívání,ale chybí mi čas.snad přes zimu-a to chci něco stihnout i do Vánoc.dnes jsem v papírnictví nakoupila ubrousky na dekupáž,měli je ve slevě za 1,-kč za kus...Tak hned,jak mi vyjde čas,tak budu ubrouskovat-plány jsou...
    dobrou noc.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zdenka, pália ťa rúčky :-) Ale ešte vydrž chvíľu, príde zlé počasie a budeš vyšívať!
      Urobila si dobrú kúpu, teším sa na nové diela! A mohla by si na blog dať postup, nech vidím :-)
      A aké lepidlo používaš?
      Pááá

      Odstrániť
  2. Danielko, to je nádherný - milujem zelí v jakékoliv podobě, nejraději kysané. Měli jsme takový soudek hnědý. Vždycky jsem koupila 25 kg a krouhala do vany, sůl, kmín, nic víc. Někdo dává pár jablíček i cibuli. Co ty tam všechno dáváš - bobek, řepu, česnek ?? Jednou jsem byla nedaleko v zelárně a tam ti prodají nakrouhané zelí kolik chceš - křimické - dobré. Teď se nám to nevyplatí nakládat. Kupujem si v sámošce pytlíky křimickýho, mají je pořád. Úplně se mi sbíhají sliny!!!!
    Tak ať chutná ... a to bude !
    Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jarka, pre nás je 25 kg málo, kupujeme 50 :-)
      my dávame rascu, nové korenie a bobkový list, cibuľu a cesnak, ale nie moc, a cviklu. Ale nemali sme kúpenú, muž bol pri svojej sestre pýtať, ona pestuje, ale už mala iba dve. Teraz kúpim a budeme dávať vždy pri vyberaní kyslej kapusty. Mám to rada pre farbu kapustnice, je ako víno :-) Už aj tu predávajú nastrúhanú kapustu, ale my sme konzervatívny, máme dobré nože, tak ich treba každý rok prevetrať :-)
      kapusta bola tvrdá, dúfam, že bude dobrá. Predávali ju Poliaci z auta.
      Pááá

      Odstrániť
  3. Danka .... presne ako u nás ... nože máme rovnaké ... "udelátko" máme tiež, ale trochu iné ... Kapustu sme vždy nabíjali spolu s mužom. Posledné dva roky je to synova práca ... komplet .... aj si nastrúha, aj nabije do súdka ... Jeho kapusta je fantastická ... jemne nastrúhaná, ochutená soľou, cibuľou, korením a razcou. A ešte dávame bobkový list ...
    Ten tvoj je veru šikovný, keď sa sám pustil do takej roboty ... :)
    Dani maj sa dobre, pa L.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Lauri, ako dobre ste si vychovali syna! A začudovala som sa nad slovíčkom nabíjať, vidíš, iný kraj, iný názov, u nás sa hovorí tlačiť kapustu :-)
      Hlavná vec, že nám, Slovákom, stále chutí a nevieme si bez nej predstaviť hlavne zimnú kuchyňu. Ja mám v nej rada ešte cviklu, potom je kapustnica krásnej farby.
      Pááá

      Odstrániť
    2. Danka "tlačiť kapustu" sa mi zdá logickejšie ... ale u nás sa kapusta vždy nabíjala ... :))) Keď boli zemiaky v pivnici a nabitá kapusta ... gazdiná bola spokojná, mohla prísť zima ... Vieš že sa aj ja tohoto hesla držím ? :))) Poniektoré roky nabíjame súdky dva ... menší a väčší ... do toho menšieho vždy pridávame cviklu a trochu feferóniek ... zaujímavé je, že farba sa pri varení stratí ... Tento rok nás nabíjanie iba čaká ... už sa teším ... pa pa L.

      Odstrániť
  4. Как красиво получается! Очень милый семплер! А квашенная капуста....ммммммммм...хрусткая вкуснятина!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. U nas mama tlacila minuly tyzden :) U Vas minuly rok 8 ste tlacili u nas 8 tento rok budeme dufam v zdravi styria ;) Tak na mna myslite o osmej rano idem pod noze... Vlani bolo asi viac teplo ked ujo bol len v tricku :) Vysivka je opat krasna, vlastne ako vzdy :) Prajem krasny den, pre mna snad druhy najstastnejsi v zivote.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mirka, dúfam, že ste v poriadku a si šťastná!!!!!
      Viem, že teraz si na tom biedne, ale deň čo deň bude lepšie :-)
      Pááá

      Odstrániť
  6. Liebe Daniela,
    deine Rosenbusch wächst und gedeiht und sieht toll aus. Das gesamte Stickbild wird von Tag zu Tag schöner. Auch ich mag Kohl sehr gerne, immer noch am liebsten wie in meine Großmutter zubereitet, sie kocht noch nach alter Schule und gerade das liebe ich. Nach deinem Beitrag gibt es heute glaube ich zum Abendessen Kohl...jetzt habe ich Lust darauf...
    Liebe Grüße Sandra

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Sandra, ich habe Ihnen einen großen Appetit auf Kohl aus Ihrer Großmutter :-)))
      Ich koche auch originelle und schmackhafte alte Gerichte :-)
      Über das Wochenende wird über Stickereien getan :-)
      Páá

      Odstrániť
  7. Your lovely stitching have grown up beautifully. It's so sweet.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Irmeli, thank you!
      Sweet, I'm afraid that I did not get diabetes :-)
      Greetings!
      Páá

      Odstrániť
  8. Очень красиво получается! Молодец, Даниела! А капуста может быть очень вкусной, так что не удивляюсь, что ты ее так любишь. От квашеной капустки я и сама никогда не откажусь.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ксения, спасибо! Вы меня успокоили!
      Я посылаю вам прекрасный приветик!
      Páá

      Odstrániť
  9. Your sampler is growing ever so nicely. What a wonderful design!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Thank you, dear Ingrid!
      I send you a beautiful greeting!
      Páá

      Odstrániť
  10. Odpovede
    1. Radka, tak toto isto v Anglicku nerobíš :-)
      Ale hádam, že ti kapusta stále chutí, na jedlá z detstva sa nezabúda :-)
      Páá

      Odstrániť
  11. Danielka, vysivka sa krasne rysuje, je nadherna :-) A kapustu zvykneme tlacit aj my u mojich rodicov. Tento rok to zial nestihame, lebo byvam dlhsie v praci...snad buduci rok :-) Nohami som to vsak neskusala :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Katka, v mojom detstve to ani inakšie nešlo, všetci robili nohami a ja veru asi do roku 2010, kým muž nevymyslel to čudo :-)
      Možno rodičia natlačia aj bez teba :-)
      Jeden rok sme ani my nenatlačili, kupovala som, ale nebolo to pre mňa :-(((
      Pááá

      Odstrániť