utorok 20. októbra 2015

Zas len tak....

Ďakujem vám za krásne komentáre, ktoré vždy človeka potešia! Dnes mám veľa roboty do školy a tak zas na ne neodpovedám písomne. 

Poobede k nám prišla manželova staršia sestra a strávili sme spolu celé poobedie. Jasné, že pritom sa vyšívať nedalo. Po jej odchode som začala pracovať. Ale nie s ihlou. Sedím pri NB a vyrábam individuálne plány pre žiakov, ktorí dodatočne predložili potvrdenie od lekára o integrácii. 

Zaujímavé je, ako takýchto žiakov v našej škole pribúda. Trpia rôznymi dys-poruchami a poruchami pozornosti s hyperaktivitou. Nie som psychológ, a ako laik si myslím, že je to niekedy aj ospravedlnenie neposlušnosti, či nevychovanosti. Deti si nesú v sebe aj spomienky na nie dobré rodinné prostredie, či rozpad rodiny. Stáva sa to bežné aj na prevažne katolíckej Orave. 

Deti bývajú svedkami hádok rodičov a často sa z nich stávajú rukojemníci jedného z nich. Sústredenosť v škole klesá, príprava na vyučovanie tiež, na to nadväzuje zhoršenie prospechu. A keď dieťa potrebuje pomoc rodičov najviac, oni si riešia rozchod, súdia sa o statky a deti ako o seberovné veci. Potreby dieťaťa sa odsúvajú a všetko sa to odráža na jeho psychike. Nečudujem sa, že sa pedagogicko-psychologické poradne zapĺňajú. 

V puberte, kedy prichádzajú deti na strednú školu, býva ich prístup k škole negatívny, učenie je pre nich zbytočnosť, takmer nič nečítajú, o nič sa nezaujímajú, kultúra a aj šport je pre nich strata času. Ušetrený čas venujú FB a pochybným aktivitám. Myslia si, že sú dospelí a často si to myslia aj ich rodičia. Režim dňa sa mení hlavne počas víkendov a v pondelok sú frajermi tí, ktorí dokázali celú noc preflákať po krčmách a pod vplyvom alkoholu, či drog, robiť neprístojnosti. 

Našťastie, nie je to pravidlom a poznám veľkú časť mládeže, pre ktorú nič z tohoto neplatí. A preto je moje povolanie krásne a mám ho stále veľmi rada :-)

Ako prílohu vám nedám plán pre integráciu žiaka, ale mám pár obrázkov z rána z minulého týždňa. Išla som do školy a naskytli sa mi tieto pohľady:







Ráno sa z ťažkých a čiernych mrakov zdalo, že bude celý deň upršaný. Ešte počas prvých vyučovacích hodín bola taká tma, že sme mali pocit, že ide len svitať. Na obed sa to všetko rozpadlo a nakoniec bolo pekné poobedie.

Nech sa vám darí!
Daniela

9 komentárov:

  1. Vidim ze moderni zivot je vsude stejny :-(
    xx

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Danielko, myslím, že děti si nesou v sobě rozvod rodičů hodně dlouho .... vše je to velký problém...
    Pořídila jsi pěkné fotky ... oblohu bych mohla pozorovat pořád ... na chatě jsme mívali fantastický výhled ... nejlepší TV program ...
    Měj se fajn. Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Akosi má tento svet veľa veľkých problémov :-(((
      Jarka, presne aj ja tak dokážem čumieť na oblohu .... je to nádhera za každého počasia.
      Pááá

      Odstrániť
  3. Да, все идёт из семьи..мы с маленького возраста сталкиваемся с таким неуравновешенным поведением других детей. Часто хочется помочь, но, к сожалению, это невозможно, семью не изменишь..

    Хорошего дня!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Дорогой София, это печальная правда! Большинство детей всегда страдают от: - (((
      И это то же самое и во всем мире.

      Я посылаю прекрасного приветствие !!!
      Páá

      Odstrániť
  4. Dani, veľmi pekne si to napísala...aj mňa zaráža koľko je dnes takých detí ktoré majú papier na to, že nie su schopné v škole pracovať tak ako zdravé deti. Voľakedy sa to neskúmalo, nevieš čítať, nevieš písať...si lajdák, neučíš sa, dnes je na to diagnóza. Keď si teraz spomeniem ako som sedela pri synovi nad učením, ako ťažko sa učil, boli s nim problémy, myslím si, že som mala aj ja ísť s nim na nejaké vyšetrenie a nie byť prísna a chcieť od neho možno pre neho nemožné...Ale našťastie už máme školu dávno za sebou, syn síce nie je inžinier ale zato má aspoň maturitu a je šikovný stolár. Nech sa ti darí. Ahoj Eva

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Evka, ďakujem ti! I keď by som bola rada písala o tomto úplne inakšie. Ale z komentárov je jasné, že to je problém celého sveta, u nás, v Anglicku, Rusku....
      A vidíš, že ty si to so synom dokázala! To chce proste, aby rodičia stáli vždy pri dieťati a všetko je dobré. Samé to nedokážu a už sú z toho len diagnózy. Ty si spravila to, čo dnes rodičom chýba. Vieš, ja si vážim oveľa viac dobrého stolára, ako všelijakých inžinierikov, ktorí budujú domy, či mosty, ktoré sa rúcajú......A vieš, že aj my v škole máme stolárov a od vlaňajších som dostala skrinku, ktorú urobil jeden z druhákov ako polročnú prácu a mám ju v kuchyni a teším sa z nej pri každom pohľade.
      Evka, maj sa fajn!
      Pááá

      Odstrániť
  5. Dakedy boli deti lajdákmi, dneská je problém v tom že je to naozaj diagnóza. Úmyselné vymývanie mozgov dnešnej mládeže rôznymi technológiami, smartfónmy, PC hrami reklamami (veď dnešné deti od skorého veku čumia na reklamy, tak čo to bude za demencia na svete za 10 rokov ? Chyba je v rodičoch, a malo by byť v zákone že deťom do min. 12 rokov sa nemajú dávať smartfony a tablety do rúk... Vážne im tie vlny narušujú vo vývoji mozog. A na základných školách by to mali zakázať... nie.. oni tam ešte dajú neviem koľko xxx tabletov, aby sa mali z čoho učiť - prváci !!!!! :/ :)))))))

    OdpovedaťOdstrániť