utorok 17. novembra 2015

Sviatok

Pozrite sa na môj nový začiatok:


Pripomína vám to niečo? Myslím si, že niečo už vidieť :-)))

17. november je u nás a v Česku štátny sviatok. Pred 26. rokmi začala tzv. Nežná revolúcia. Väčšina z nás je situáciou v našich nových republikách sklamaná. Sklamaní sme hlavne z ľudí, ktorých si v slobodných voľbách volíme. Akosi nás všetci dokážu oklamať, zmanipulovať, podmaniť si nás, niekedy mám pocit, že si z nás uťahujú a majú nás za hlúpych. A to je úplne jedno, ktorí majú väčšinu a teda aj výkonnú moc! Rovnako to cítim od ľavicových strán (u nás je už iba jedna) aj pravicových, či liberálnych (ako si niektoré hovoria ). 

Spoločnosť má úplne iné hodnoty, k akým som bola vychovávaná ja. Ľudia sa naháňajú za peniazmi, za kariérou, dôležité je, čo má kto oblečené a v akom aute sedí. Každý musí mať vysokoškolské vzdelanie nie pre múdrosť, ale pre kus papieru. Honosnú svadbu si vystroja ľudia, ktorí spolu žijú už viac rokov a majú spoločné deti ........k tomuto som vychovávaná nebola! Hodnoty človeka hľadám inde!

Televízie sa predháňajú vo vysielaní stupídnych relácií, ktoré majú vyššiu sledovanosť, ako kvalitné filmy aj preto, že tie majú vysielací čas neskoro v noci (aj to s titulkami na STV2, či ČT2). Knihy číta už len málokto, mládež takmer vôbec. 

Dnes som si na FB prečítala niekoľko komentárov na články v slovenských novinách, ktoré sa venovali dnešnému výročiu. Som zhrozená z toho, ako sa dokážeme vulgárne vyjadrovať, urážať jeden druhého, vyhrážať sa, kritizovať, vysmievať sa.........To nám ide, ale nikde nečítam riešenia, návrhy na spoluprácu a hľadanie východísk.......

V tieto dni sa k našim vnútorným problémom pridružili aj tie svetové. Zlé správy prišli aj z Ruska, pád lietadla bol teroristický útok. Francúzsko požiadalo EU o pomoc. Množstvo imigrantov ani v chladné jesenné dni neubúda. Delíme sa podľa vierovyznania a každý si myslí, že to jeho je správnejšie. A skúste byť ateistom na Orave! Moji žiaci ani nevedia, čo to je. 

Pred 26. rokmi som bola tehotná. Čakala som dvojičky - Danku a Jurka. Mala som rizikové tehotenstvo, bola som na PN a tak som sledovala všetky udalosti v priamom prenose. Plakala som! Nevedela som, do čoho privediem naše potomstvo. Našťastie, všetko sa odohralo bez násilia, bez boja. 

Maťko mal vtedy necelých deväť rokov a veľmi sa zaujímal o to, čo sa deje. Svojim detským rozumom toho dokázal veľa pochopiť. Och, ako krásne som mu opisovala, čo je demokracia a čo nás v budúcnosti čaká. Vôbec som nepredpokladala, že ľudia sa dokážu tak pokriviť. 

Dnes u nás pokračovalo daždivé počasie a my sme s manželom strávili sviatočný deň netradične - pred televízorom. Pozreli sme si Vrchní, prchni! a Marečku, podejte mi pero! Sú to filmy našich detí. Vedia ich celé naspamäť. Zasmiali sme sa :-)))

Nech sa vám darí!
Daniela





16 komentárov:

  1. Danielko, je to přadýnko vlny... že by kočka ? ... nechám se překvapit ...
    Hezky jsi to všechno napsala pravda pravdoucí ... neveselá ...
    Ty filmy mám taky ráda, zvlášť "Marečka" - líbí se mi moc scény s "Janžurkou", jak perlí ... taky miluju "Slavnosti sněženek" - to je můj velmi oblíbený film.
    Danielko, měj se a papa Jarka.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jarka, uhádla si, to som rada!!!
      Tak sa zdá, že u nás vedú staré filmy :-)
      V tých nových akosi nič dobré nevidím. U nás sa točí málo, ale u vás je produkovaných dosť filmov, dokonca aj s veľa slovenskými hercami. Občas niečo pustím, síce viac iba trocha počúvam popri vyšívaní, ale viem, že keby ma film zaujal, nechám všetko a pozerám. To sa stalo len párkrát. Ale aj tak mám najradšej cestopisy :-)
      Jarka, maj sa mi dobre!
      Pááá

      Odstrániť
  2. velmi pekne napisane....
    a tiez si myslim, ze je to klbko vlny a uz len cica mica tam chyba :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem ti, Zuzka! Ťažká doba, ťažké písanie.
      Som rada, že každá vidí v mojej výšivke to pravé - klbko vlny :-)
      Pááá

      Odstrániť
  3. Liebe Daniela,
    leider konnte mir Google nicht alles sinnvoll übersetzen..seufz..aber ich denke ich habe das meiste gut verstanden. Es ist schwer in diesen Tagen und man versteht wortwörtlich die Welt nicht mehr. Alles gerät aus den Fugen. Es ist gut das wir unsere Kreativität haben und damit ein wenig Hoffnung für uns alle. Der Wollknäuel sieht super aus, das leuchtende gelb, bin gespannt was noch so kommt. Ich hoffe du findest wie ich ein bisschen Trost bei Nadel und Faden..
    Umarme Dich
    Sandra

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Sandra, die Wollknäuel, ein kleines Haustier hinzufügen
      Bei der manuellen Arbeit, zu vergessen, die schwierige Situation in der Welt.
      In unserem Land, der Slowakei, ist schon schlimm genug. Politik ist traurig, wirtschaftlichen Fehler, Diebstahl, wenig Arbeit, arbeitslose Jugendliche ......
      Unsere vier Kinder leben im Ausland. Drei in Prag und eine in München.
      Ich wünsche Ihnen die Freude am Leben!
      Pááá

      Odstrániť
  4. Great new stitching start! Can't wait to see more :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Danka, je to vlna, to je jasné.
    Svet je celý dopletený a všetko je naopak. Morálka sa nenosí. Peniaze sú na prvom mieste.
    Ja som bola tiež v 89-tom tehotná. Rodila som v decembri. A ty? D. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jasnééé!
      Danka, naše deti sa narodili až vo februári. Ale to je náhodička, aj Evka nižšie píše, že bola tehotná :-)
      Vtedy nás bolo ešte dosť tehotných, dnes rodia už iba na hornej Orave a ešte jedna skupina :-)))
      Pááá

      Odstrániť
  6. Tiež by som hádala že je to klbko vlny...Danka, k tomu čo si napísala sa nedá inšie len súhlasiť...veru aj ja som bola v tom čase tehotná, bola som v 6.mesiaci plná radosti a očakávania v lepší život, bolo šmykľavo a padal sneh keď sme na druhý deň po nežnej revolúci plní nadšenia všetci kolegovia išli na zhromaždenie, ktoré sa konalo v našom podniku najväčšom v meste a jedinom v tedajšom Československu - hlinikárni. Dnes keď si na to spomeniem tak poviem pravdu, nadávam si...prečo? Hádam ani nie je potrebné rozpisovať....ale moje očakávania terajšie demokratické zriadenie vôbec nespĺňa to čo sa robí u nás a vo svete... ľúto mi je detí a mladých ľudí ktorí majú život pred sebou, čo ich ešte čaká. Danka maj sa pekne.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dievčatá moje, máte dobrý kukuč, všetky ste uhádli :-)))
      Evka, tak si rodila vo februári? Ja 22. 2.
      Och, aké očakávania sme mali vtedy a ako to všetko vyšlo naopak!
      Neviem veru, čo je dnes z hlinikárne, napíš mi :-)
      Ale v školstve je to totálna bieda, zajtra veľa škôl štrajkuje, my ani to nemôžeme, sme súkromná škola, nemáme ani odbory, ak sa mi niečo nepáči - dvere sú stále otvorené :-((((
      A mladí? Napr. naše 4 deti sú všetky ekonomickí migranti - 3 v Prahe, 1 v Mníchove. Našťastie sa im darí. Ale čo bude, je vo hviezdach, hlavne v tom Nemecku, vnuk 13 ročný, život celý pred sebou........
      Pááá

      Odstrániť
  7. Ojj ... ťažkú tému si si zvolila ... ale aj také treba ...
    Vlnka, bavlnka sa rysuje ... to je jasné ... teším sa, čo pribudne ... :)))
    pa pa L.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veru Lauri, ťažká doba to je.
      Treba len dúfať, že sa aspoň niečo vyrieši, nech to neprepukne do niečoho hrozného.
      Pááá

      Odstrániť
  8. Dear Daniela,
    you have started a discussion here :-) This is a very big subject. What is a democracy? And where are boundaries of decent human behavior?
    Increasingly here in UK we complain about our politicians, these days mostly professional politicians straight out university, never had a normal job in their lives; how can they understand those who struggle in day to day lives, children living in poverty. Yes, this is one of the richest countries in the world and there are children who rely on free school meals for that one decent meal of the day.
    One party blames the other, depending who is in government. Sounds familiar?
    BUT, all that said, I still prefer this type of democracy to that so called socialism I grew up in, when a simple expression of personal opinion could get you into trouble. Today the Internet gives us the freedom to look for news from anywhere in the world, to make up our own mind about what is going on.
    There is no ideal place in the world, human greed for power and money is everywhere That was no different before revolution, it was just better hidden.
    I apologize for writing this in English, I hope you can translate it, Google can :-), I just find it easier these days.
    xx

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Radka, práve to je smutné, že je to rovnaké všade.
      Oproti našej minulosti je to iné s informáciami, ktoré si nájdeme na internete, ale aj tam netreba všetko uveriť. Vtedy sme nevedeli takmer o ničom, alebo len o tom, čo vrchnosť chcela. Je to ťažká téma, a škoda ju rozoberať. Radšej sa venujme sebe a našim ručným prácam :-)))
      Pááá

      Odstrániť