piatok 13. novembra 2015

V piatok trinásteho :-)

nevyšívam!
Nie žeby som sa bála, že si pichnem do prsta. Nie som poverčivá. Jednoducho, oddychujem :-)

Dnešný deň sme mali iný aj v škole. Prvé tri hodiny sme sa venovali učeniu, dokonca sme písali aj test. Jeho výsledok nebol ovplyvnený magickým dátumom, len tým, ako sa žiaci na test pripravovali. Niektorí lepšie, iní menej a boli aj takí, ktorí príprave nevenovali ani chvíľu. Štatistický priemer :-)

Po veľkej prestávke sme zmenili školský stereotyp. Nakúpili sme farby a štetce, šmirgeľ, tmel a kopu čistiacich prostriedkov. Pustili sme sa do renovácie starých tabúľ. V niektorých triedach máme moderné interaktívne tabule, v niektorých biele na písanie s centrofixkami, no a v niektorých nám ostali ešte staré tabule, ktoré si pamätám ešte z mojich školských rokov. Na klasiku - bielu kriedu. A uhádnete, ktoré sú najlepšie pre mňa na hodinách fyziky a chémie? 

Neviem, či je dobre, keď prezradím, že tieto práce robia naši žiaci. Nechcela by som, aby nám niekto vyčítal, že zneužívame žiakov na prácu. Možno som "stará škola", ale myslím si, dokonca som o tom presvedčená, že dospievajúcej mládeži neuškodí, ak ich vhodným spôsobom zapojíme do prác na zveľaďovaní prostredia školy. Dokonca mám skúsenosť, že si dokážu svoju prácu vážiť oveľa viac, ako keby to urobil niekto anonymný počas víkendu, či prázdnin.  

Chlapci sa pustili do tabúľ a dievčatá čistili popísané sokle.  Práca im išla jedna radosť. Nik sa nesnažil ulievať, len fotiť sa nechceli :-)









Po dvoch hodinách bolo všetko natreté a umyté. Do pondelka to vyschne a môžeme písať :-)))

Potom sme sa išli pozrieť na výstavu kubínskych umelcov do kultúrneho strediska. Vystavuje tam aj jedna naša kolegyňa, učiteľka estetickej a výtvarnej výchovy:





V druhej časti je inštalovaná výstava venovaná Židom z Dolného Kubína, ktorí boli deportovaní počas 2. svetovej vojny:



Takže tento deň, pre niekoho mimoriadny, sme prežili zvláštne aj my. Učením, prácou, kultúrou a históriou. Nakoniec sme sa rozišli, hádam, s dobrým pocitom nielen ja :-)))



Nakoniec ešte pohľad na jesennú výzdobu pred neďalekým kvetinárstvom:



najradšej mám ozdobnú kapustu :-)

Nech sa vám darí!
Daniela

6 komentárov:

  1. Práca šľachtí človeka a určite mládeži neublížila ... :))) Veď radosť z dobre vykonanej práce je jednou z naj radostí ... Milí študenti sú to ...
    Danka pa, preži pekný víkend ... L.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veru, tak by to malo stále platiť, ale dnes je už všetko akosi inakšie a nemyslím tým lepšie. Môžu sa ozvať rodičia, ale ešte horšie nejaká inšpekcia, lebo čo BOZP a podobné nariadenia. Kedysi aj keď sa stal úraz pri takejto akcii, rodič sa nesťažoval, neudával, nepísal sťažnosti....Dnes učiteľ môže aj za to, že žiak sa neučí :-(
      Páá

      Odstrániť
  2. za nasich mladych cias : )))) sa ma nikto nepytal, ci chcem smirglovat lavicu alebo natrierat tabulu.... mali sme to prikazom a hlavne sa nikto nezamyslal nad tym, ci nas niekto vyuziva alebo nie... :) tak isto nas tahali za usi ked sme neposluchali...a nikto ani nepipol, lebo sme vedeli ze to co sa urobilo bolo ze... Dnes kedze som nevedela spat som browsovala po internete a nasla som clanok, ako bolo 9 rocne dieta obvinene zo sexualneho obtazovania, lebo napisalo svojej spoluziacke list kde jej vyznava lasku... to sa moze stat len v amerike...uplna tragedia... svet smeruje velmi zlym smerom :) Takze smelo do upratovania, malovania inych prac :), pa Zuzana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No, Zuzka, pravdu máš!!!! A svet ide do záhuby vlastnou vinou. Máme zákony na blbosti a podstata nám uniká! To, čo píšeš, to je absurdita ako vyšitá.
      Ak sa nebudeme držať zdravého rozumu, skončíme rýchlo. Netreba brať všetko cez právnikov a hneď sa súdiť, stačilo by brať udalosti racionálne, ale citlivo a brať do úvahy následky rozhodnutia. Neviem, či sa dokážeme ešte poučiť, aj po včerajších udalostiach v Paríži :-(((
      Pááá

      Odstrániť
  3. Danielko, taky si myslím, že je v pořádku, že mládežníci se zapojili do práce. Vždyť je to jejich škola. Kdysi, když napadlo hodně sněhu, tak nás "deváťáky" vyhnal učitel na odklízení sněhu. Škola byla na rohu ulice, dál hřiště, jídelna, skleníky - prostě chodník hodně dlouhý. Myslím, že to tak bylo dobře a stejně u toho byla legrace. Máš sympatické "děti" ve škole.
    Jo a Saganovi i nevěstě to seklo ... a byli vlastně oddáni kousíček od vás ...
    Měj se fajn. jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jarka, kedysi sme bez reptania pomohli v škole, obci a aj doma. Dnešné deti doma takmer nič robiť nemusia, v obci je na to rýchla rota (nezamestnaných tak voláme, musia pár hodín odrobiť, aby dostali dávky), a v škole, keby prišli na kontrolu z bezpečnosti pri práci, pohoreli by sme.
      Aj sme chceli ísť pozrieť na svadbu Saganovcov, ale bolo to na obed, mala som ešte školu. Kostol, kde sa sobášili je len kúsok od našej školy, len sa prejde cez rieku Orava. Aj tak tam bolo veľa ľudí, to nemám rada :-((( Ale boli pekní, Peter aj dosť výstredný, ale on si to môže dovoliť, nie je žiadne béčko :-)))
      Dík za email, v priebehu týždňa napíšem aj ja.
      Pááá

      Odstrániť