sobota, 31. januára 2015

Sneh

Náš Boro stojí pri svojom gazdovi :-)




Včerajší deň zažila Bratislava snehovú kalamitu. U nás začalo snežiť až poobede. Večer na chvíľu prestalo, ale v noci sa len tak chumelilo. Ráno sme sa zobudili do čarovnej krajiny. Napadlo asi 30 cm snehu, teda pre Oravu nič moc na január. 

Zdalo sa, že počas dňa sa to všetko roztopí. Našťastie sa tak nestalo. Teplota sa krútila len okolo nuly, teda si to môj manžel užíval s lopatou v ruke. Nechcela som, aby to robil, veď minulý víkend preležal v posteli a myslím si, že nie je ešte fit. 

Ja stále kašlem, smrkám a začali ma bolieť uzliny. Zostala som celý deň doma. Odolala som volaniu zimnej krajiny, ktorú mám tak rada. Pozrite sa na ňu:

















Ďakujem vám za váš čas a nájdite si ho aj zajtra!
Daniela 

piatok, 30. januára 2015

Arašídové maslo

Som rada, že sa vám páči moja výšivka, napriek tomu, že ju už poznáte :-)




Na včerajší príspevok mi napísala Nurdan, že má rada arašídové maslo s jahodovým džemom. Ja veruže arašídové maslo nepoznám. Hneď som sa pozrela na internete. Zistila som o ňom samé dobré vlastnosti. Myslela som si, že obsahuje veľa tuku a preto nie je celkom vhodné jesť ho, že to je iba zbytočný  mls. Nie je to tak! Malo by sa brať ako riadna potravina. Obsah tukov je skutočne veľký (takmer 50%). Sú to však na 80% mononenasýtené (majú 1 dvojitú väzbu v uhlíkovom reťazci) mastné kyseli (omega 3 a omega 6), ktoré patria medzi esenciálne mastné kyseliny (nevie si ich náš organizmus vytvoriť, musí ich prijímať v potrave). Hovorí sa im aj "zdravé tuky".

Arašídové maslo obsahuje vitamíny B, K, Mg, Zn...., ale pozor na alergiu!!!

Dočítala som sa, že maslo si môžeme pripraviť aj doma. V mixéri s pridaním trocha soli a medu. No, pokiaľ sa ja poznám, mne by z toho vzniklo skôr super lepidlo :-)))

Z filmov viem, že arašídové maslo je bežnou potravinou v USA, ale dočítala som sa, že aj v Holandsku a Anglicku. 

Takže mám úlohu na najbližšiu návštevu nejakého supermarketu - pozrieť sa po arašídovom masle, skontrolovať zloženie, rozhodnúť, či kúpiť, či nekúpiť. Čo mi radíte vy?





Ďakujem vám za váš čas a nájdite si ho aj zajtra!
Daniela 

štvrtok, 29. januára 2015

Arašídy

Viaceré moje bloger priateľky spoznali, čo vyšívam. Ak sledujete moju prácu nejaký ten mesiac, nerobí vám to žiaden problém :-)))

Vyšívanie si užívam! Nemyslite si, že druhýkrát to isté je nuda, to teda nie!!!





Z môjho detstva mi ostalo mnoho krásnych spomienok na Vianoce. Trávila som ich až do svojho vydaja s mojimi rodičmi. Po slávnostnej večeri a rozbalení darčekov (nebolo ich veľa, ale o to vzácnejšie) sme sa tešili na rodiny mojej sestry a brata. 

Na našom stole bol vždy malý prútený košík s ovocím, vlašskými orechmi a burskými orieškami. Už vtedy som arašídy mala veľmi rada. Maminka z toho nebola až tak nadšená. Hnevala sa, že pri ich jedení narobím neporiadok. Na to isté som sa hnevala aj ja na svoje deti. Tak to asi musí byť :-)))

Vtedy som mala arašídy len počas Vianoc. Dnes sa dajú kúpiť kedykoľvek. Najviac mi však chutia tie vianočné, vlastnou rukou vylúskané, aj s tým neporiadkom :-)))

Arašídy - burské oriešky - buráky - sú plodmi podzemnice olejnej. Každý jej konárik má žltý kvet. Po oplodnení včielkami sa konárik začne ohýbať až k zemi, ba sa dostane až 6 cm pod zem. Tam struk dozrie. Áno, struk! Arašídy sú strukoviny, čeľaď bôbovité.

Okrem množstva zdraviu prospešných látok, sú arašídy aj silným alergénom. Našťastie, v našej rodine sme nezistili u nikoho túto alergiu.

Najväčším producentom arašídov je Čína, India a USA. Zaujímavosťou je, že v prírode voľne nerastú, len umelo pestované. To som teda nevedela. 

K vyšívaniu som si pripravila mištičku lúpaných arašídov. Dúfam, že ich nezjem za jeden večer :-)







Ďakujem vám za váš čas a nájdite si ho aj zajtra!
Daniela 


streda, 28. januára 2015

Vitamínová bomba

Tak uhádli ste, čo vyšívam? Moja priateľka Nurdan je prekvapená :-)




Včera som nenapísala, ako na prípravu pečeného čaju. Nie je to nič zložité, dokáže si ho pripraviť doma každý. Na kg rôzneho ovocia sa dá kg cukru, škorica, klinčeky, aníz...... a dá sa do rúry piecť asi na hodinu pri teplote okolo 180°C. Ak môžme, dá sa pridať aj rum :-))  

Ovocie pustí šťavu. Počas pečenia je potrebné občas premiešať. Čas a teplota pečenia sa v rôznych receptoch líšia, teda každý si to musí vyskúšať sám. Potom sa dá upečený čaj do fľaštičiek a tie sa dajú vrchnákom nadol. Pomalým chladnutím sa zaistí uchytenie vrchnáka. Samozrejme, že to nemusia byť len fľaštičky na jedno použitie. Urobíte si?

Dnes som si uvarila ďalší čajík - brusnicový. Bol menej sladký, ako ten včerajší, pre mňa teda lepší. K večernému písaniu príspevku a potom vyšívaniu som si urobila niečo oveľa vhodnejšie - vitamínovú bombu - bez cukru. Len nakrájané ovocie:




z krásnej šálky chutí čaj lepšie :-)


Ďakujem vám za váš čas a nájdite si ho aj zajtra!
Daniela 

utorok, 27. januára 2015

Pečený čaj

Vždy, keď dlho rozmýšľam, prejdem kopou nápadov, nakoniec sa vrátim na začiatok. Včera som tiež rozmýšľala pridlho. Myslím si, že keď uvidíte môj nový začiatok, hneď budete vedieť o ňom všetko :-)

Zmenila som textil a farby. To všetko na žiadosť manžela. Čo by som pre neho neurobila? Nakoniec obrázok asi nepôjde pod sklo. Konečná úprava je vo hviezdach :-)

  

Pred vianočnými sviatkami sme boli s Dankou a Jurkom na spoločnom nákupe. Chýbalo nám zopár maličkostí do kuchyne. Mám veľmi rada spoločné chvíle mimo nášho domu. Odkedy sú preč a domov chodia len na niekoľko dní, trávime ich väčšinou doma. 

V obchode sme objavili malý stojan s pečeným čajom. Zaujalo nás hlavne balenie - malé sklenené nádobky s peknou etiketou. Výroba česká, teda akoby naša, veď tri z našich 4 detí žijú v Prahe. Kúpili sme. Vybrali sme rôzne chute, aby sme mohli porovnávať. 

Ja som pečený čaj nerobila, ale kedysi sme sa o jeho príprave rozprávali s našimi študentkami. Poučili ma, dali rady, ale ja som sa k tomu aj tak nedostala. Myslím si, že je škoda piecť ovocie s cukrom pri vysokej teplote takmer hodinu. Ja radšej ovocie zjem čerstvé a čaj si uvarím iný. O cukre ani nehovorím. 

Počas Vianoc sme toho mali toľko, že na čaje sme akosi pozabudli. Zostali mi všetky. Jeden som si teda dnes uvarila:






čaj bol na mňa viac sladký, ale dobrý 


Ďakujem vám za váš čas a nájdite si ho aj zajtra!
Daniela 

pondelok, 26. januára 2015

Predtým - po

Dnes opäť vítam novú následníčku. Je to priateľka z g+, Marion K z Nemecka. Vítam vás!

Moja bloger priateľka Pretti z Indie vyhlásila na rok 2015 zaujímavú hru. V každom mesiaci máme odfotiť stav niečoho pred zásahom našej ruky a po jej zásahu. S mojimi jazykovými (ne)schopnosťami som tomu aspoň ja tak porozumela. 

Na blogoch, ktoré sledujem, prebiehajú rôzne akcie, výmeny, či spoločné vyšívania. Ľutujem, že som sa neučila v škole lepšie :-)))
Neschopnosť komunikácie v anglickom jazyku a život v 21. storočí, to je hrozné. Cítim sa, že potrebujem, chcem, musím bežať, ale nohy mám priklincované! Prichádzam tak o veľa aktivít. 

Dnes som Pretti poslala môj príspevok do hry za január. Pozrite si to aj vy:


Spravila som si maličký ihelníček. Nie je to žiadne veľdielo. Pri chorobe v posledných dňoch som na viac ani nemala. Som zvedavá, čo na to povie moja drahá priateľka Pretti :-)

Moja choroba je na ústupe. Dnes som bola aj v škole. Po návrate som opäť zaľahla, oddychovala, liečila sa :-)

Že sa nám navracia obom zdravie, dokazuje aj naša chuť do jedla. Konečne sme mali dobrú večeru:


mozzarella, paradajky, olivy, sušený tymián, olivový olej, málo soli
tirolský chlieb (z pekárne v Dolnom Kubíne)
Dnešný večer idem rozmýšľať o mojom ďalšom vyšívaní. Mám viac nápadov. Najradšej by som robila všetko naraz, ale bohužiaľ sa to nedá :-(((

Ďakujem vám za váš čas a nájdite si ho aj zajtra!
Daniela 

nedeľa, 25. januára 2015

Čokoláda

Dnes vítam na mojom blogu novú následníčku Zuzanku!

Po pár dňoch som dnes opäť mohla chytiť ihlu do ruky a spraviť aspoň niekoľko krížikov. Veru áno, už mi tak netečie z nosa a očí a môžem mať hlavu sklonenú. Cez deň som začala len s niečim malým, lebo som zoslabnutá a musím ešte polihovať. Lieky - nelieky užívam ďalej. Moja pera a nos sú obliate herpesom. Nevedno, dokedy sa mi to bude liečiť. 


Tak, tu je môj dnešný miniúspech:




Manžel sa stále potí, v noci a dnes mal aj hnačku, ale kašle menej a zatiaľ nádchu nemá. Uvarila som nám slepačí vývar. Horúci sme si ho chlipkali a dúfam, že zapôsobil ako liek.

Pred večerom manžel povedal, že má v ústach akosi čudne. To mám aj ja. Ale ak to povie on, viem, na čo myslí :-))
Potrebuje si osladiť život! Vytiahla som teda nejaké to mňamko. Mám pár sladkostí odložených ešte z novembra. Dostala som ich k narodeninám. Dnes nám obidvom pomohla čokoláda obnoviť chuťové poháriky :-)))





Ďakujem vám za váš čas a nájdite si ho aj zajtra!
Daniela