sobota 31. októbra 2015

Predtým - potom (október)

A na budúci týždeň môže ísť ďalší obrázok pod sklo a do rámu:








Minulý mesiac som vynechala príspevok na tému predtým - potom. Akosi som nemala o čom napísať :-(((
Kto nevie, o čo ide: priateľka Preeti  má na svojom blogu odkaz na Messy-to-Classy link. Od začiatku roku 2015 tam dávame mesačne svoje príspevky o práci, ktorou sme niečo zmenili.   

Tentokrát však mám nový príspevok. Moja hriadka so zelerom a ačokčou dostala jesennú úpravu:


Pri prvom rannom mraze utrpela ujmu ačokča. Zeler to zatiaľ vydržal, ale istota je istota :-)
Zelerová úroda je "skvelá":



Mladú vňať som umyla a vysušila, pôjde do mrazničky. Buľvy sú "veľké"!!! Ačokču som mala niekoľkokrát na večeru ako zeleninu a dvakrát v polievke. Moje záhradkárske experimentovanie dnes slávilo víťazstvo. Hriadku som pripravila na zimný spánok a na jar sa rozhodnem, čo zasadím :-)))

A na záver ešte typické kvietky tohto obdobia - chryzantémy:


Nech sa vám darí!
Daniela


piatok 30. októbra 2015

Na cintoríne

A idem do finále! Všetkých šesť žien Henricha VIII je vyšitých:





Po tieto dni je v každej slovenskej dedine najkrajšie na cintoríne. Každý sa snaží vyzdobiť hroby svojich blízkych, zapáliť sviečky a zaspomínať ......

Dnes sme s manželom a Lenkou boli na cintoríne v Istebnom. Mám tam všetkých mojich najdrahších - rodičov a obidvoch súrodencov. Sama tam chodiť nemôžem, lebo aj po vyše pätnástich rokoch, čo som ostala na svete bez nich, som sa s tým nezmierila. Pochopí ten, kto zažije ......







Nech sa vám darí!
Daniela

štvrtok 29. októbra 2015

Mätový sirup

Začala som už posledné, šieste šaty. Trocha som aj párala, takže som moc nepostúpila:




Dnes som si splnila aj októbrovú úlohu na Christmas Ornie SAL. Mali sme na výber medzi anjelom a Betlehemom, či zrodením. Kto je zvedavý na môj výber, pozrite sa TU. Teším sa na váš názor!

Naša mäta tento rok rastie o 105! Nasušila som jej na celú zimu na čaj a tak tentokrát som sa dala ovplyvniť Aničkou, ktorá robí sirupy z rôznych byliniek. Len náhodou aj ona má dnešný príspevok venovaný sirupom. U nej si môžete nájsť viac receptov na ich prípravu.

Nazbierala som plný košík mäty, určite jej bolo viac, ako dve plné hrste, ako stojí v recepte. Mätu som opláchla pod tečúcou vodou a potom som ju nasekala na drobné kúsky. 




Zaliala som ju 1 litrom prevarenej a vychladnutej vody a pridala som plátky citróna bez šupky. Nechala som ju lúhovať  24 hodín. Potom som to scedila a do výluhu som dala malú lyžičku kyseliny citrónovej a dala variť s cukrom (asi 3/4 kg). 

Hneď na začiatku varu som sirup naliala do fľaštičiek. Bohužiaľ, nemám ich také pekné, ako Anička. Dokonca ani v dvoch obchodoch som také nekúpila :-(((

Fľaštičky som dobre uzavrela a zabalila do deky. Nechala som ich zabalené dovtedy, kým nevychladli. Trocha sirupu mi ostalo, tak som ho dala vyskúšať manželovi. Chutil mu :-)
Použijeme ako liek pri nachladnutí.











Nech sa vám darí!
Daniela


streda 28. októbra 2015

Námraza

Pozrite sa na to, ako som biele šaty zvýraznila tak, aby na svetlo béžovom podklade vynikli:




A je to tu! Začína byť ranná námraza a teplota vzduchu klesať pod 0°C. Naše auto bude musieť začať nocovať v garáži, lebo ráno bude vyzerať takto:





chytilo to aj trávu

Nech sa vám darí!
Daniela

utorok 27. októbra 2015

Pečená tekvica

Priateľky moje, ďakujem vám za komentáre, ktoré si vysoko vážim, napriek tomu, že opäť na ne odpovedám takto spoločne. Už 2,5 hodiny sa tu trápim s notebookom, mojim chudákom starým, ktorý už ledva kŕka :-)))

Pustila som sa do piatej manželky Henricha VIII:

šaty sú biele, teda ich moc nevidieť, ale ja ich ešte zviditeľním :-)


Po polievke z hokaido som si povedala, že túto jeseň vyskúšam aj pečenú tekvicu. Jesť si ju budem sama, tak som bola rada, že som natrafila v jednom hypermarkete na možnosť kúpiť iba polovicu tekvice. Zabudla som si ju odfotiť, tak použijem foto z internetu:


K tekvici som si kúpila aj cviklu. Tú som tiež ešte nepiekla, tak prečo to neskúsiť spolu? Nakrájala som  ich na menšie kúsky, trocha osolila a okorenila a dala piecť:


Kým sa mi táto červeno-oranžová krása piekla, nakrájala som si hlávku šalátu a dve žlté papriky:



Po 15-tich minútach som skúsila, či mám zeleninu už upečenú. A vtedy som zistila, že som urobila chybu. Tekvica bola mäkká, ale cvikla ešte pár minút potrebovala. Mala som ich namiešané, takže som vylúčila možnosť tekvicu vyberať. Všetko som dala ešte do rúry a minúty, ktoré boli potrebné pre cviklu, tekvici neprospeli. Rozpiekla sa. 

do šalátu som dala trocha olivového oleja a všetko som premiešala 
na pohľad môj šalát asi nevyzerá najlepšie, ale chuť má skvelú :-)))
dobrú chuť!

Nech sa vám darí!
Daniela

pondelok 26. októbra 2015

Z prechádzky

Ďakujem vám za krásne komentáre! Opäť mám málo času na odpovede jednotlivo. Som však veľmi rada, že môj mimi seriál o granátovom jablku vás zaujal. Možno, že v sebe nezapriem učiteľku, ale čo už? Každý z nás je poznačený svojim povolaním :-)

Bohužiaľ, dnes vyšívanie nebude :-(((
Zo školy som prišla neskoro, unavená tak, že som sa radšej vybrala nabrať sily do prírody. Slnečné lúče, krása jesenných farieb, slabý vetrík, ktorý šuchorí lístím a pomáha mu rýchlejšie opadať zo stromov a ja s Borom!  Nádhera!














Nech sa vám darí!
Daniela