štvrtok 28. januára 2016

1. Moje čajové začiatky

Koloseum je hotové a začalo za ním ešte niečo vyrastať:



V poslednom čase si na blogoch hovoríme s Laurou o zelenom čaji. Začala som ju lákať na jeho pitie a ona mi urobila radosť, dala sa na to! To ma inšpirovalo k písaniu malej série o čaji.

U nás sa čajom rozumie extrakt (výluh) z rôznych rastlín a ovocia. Pitie čajov si spájame s chorobami v detstve. Harmančekový nám maminka navarila, keď nás pobolievalo bruško, lipový, keď sme boli nachladnutí a čierny sme dostali vtedy, keď sme mali hnačku. My sme to presne tak zopakovali pri našich deťoch. Liečili sme nimi nachladnutie, kašeľ, žalúdok, zápal močového mechúra, bolesť v hrdle, či  podporovali imunitu. Liečivým rastlinám sme dali názov bylinky a tie sú stále súčasťou našich zásob na zimu.

Ovocné čaje sme zvyknutí piť pri raňajkách. Väčšina si ich sladí a ochucuje citrónom. V našej rodine sme ho pili čistý. Keď sme v roku 1992 vymieňali na dome strechu, bola mi v kuchyni pomôcť Alenka s varením pre majstrov. Urobila na desiatu hrniec čaju a naše deti boli z neho unesené (bol sladko-kyslý z cukru a citrónu). Kázali mi, nech si pýtam od Alenky recept, aby som aj ja vedela uvariť taký skvelý čaj :-)))

Ako všetci moji kolegovia v škole, aj ja som po nástupe do práce začala s pravidelným pitím kávy. Dovtedy som kávu pila len ojedinele. Potom som si zvykla urobiť kávu aj doma, ale zistila som, že to nebolo pre samotnú kávu, ale pre pohodu, ktorú som si pri pití vytvorila. Uvedomila som si, že ak kávu nemusím mať, tak načo ju piť? Prestala som! To som ale prišla o pohodu a relax. 

V roku 2000 išiel náš Maťko študovať čínsky jazyk a medzikultúrnu komunikáciu a ja som sa začala viac zaoberať Čínou. A to bola moja cesta k čajom. Uvedomila som si, že z pitia čaju si môžem urobiť to, čo mi tak chýba. Spojila som si s čajom aj záľubu v šálkach a kanvičkách a rôznych škatuľkách :-)

Hneď na začiatku môjho čajíčkovania som si kúpila knihu a v nej na začiatku stálo: Zelený čaj je, priatelia moji, poézia! Táto veta sa stala pre mňa výzvou: tejto poézii chcem rozumieť!




Prvé sypané čaje som si bola kúpiť v malej čajovni v Dolnom Kubíne (dávno neexistuje) už dobre "podkutá". Vedela som o čajoch viac, ako predavačka. Postupne sa mi rozrástla aj čajová knižnica. Kdekoľvek som išla, všade som navštívila čajovňu a niečo si kúpila. 

Najviac sa mi páčilo, a stále aj páči, v obchode s čajmi v Mníchove. V roku 2002 som tam bola prvýkrát a Miško vedel, kde ma treba zaviesť. Z obchodu som sa nemohla dostať von. Miško mi kúpil pár kvalitných čajov, za ktoré zaplatil celý "majland" (podľa mňa). 

Maťko sa dostal do Číny. Rok strávil na univerzite v Pekingu a rok v Šanghaji. Samozrejme, že pri návratoch som od neho dostala čaje. Aj teraz mi občas nejaký dobrý donesie :-)

V posledných pár rokoch už nie som taký oduševnený "milec" čaju. Nepijem ho každý deň, ale v zimnom období si ho varím častejšie, ako v lete.  Je to škoda, musím to napraviť!

Dnes som si uvarila zelený japonský čaj Bancha (je Dankin obľúbený). Ak si robím iba jednu šálku čaju, nepoužívam k tomu kanvičku, stačí mi sklenená odmerka:







Jazykové okienko:

Otázka: Ako je správne: kanvica alebo konvica?
Heslá: kanvica, konvica

Odpoveď:
Spisovnej slovenčine zodpovedá iba podoba kanvica.
Podoba konvica je nárečová.

PS:  Možno by bolo najlepšie použiť slovo čajník :-)


Nech sa vám darí!
Daniela





19 komentárov:

  1. Danielko, za dnešní článek jsem ráda !!!
    Já už jsem psala u Laury, že zelený čaj mám ráda - zelený čaj s jasmínem - určitě vyzkouším i ty co jsi poradila jí ... hrnečky konývky plechovky aj. mám taky ráda ... hrneček si vždy vybírám podle chuti a nálady ... z bylinek mám nejradši šalvěj, mátu a taky mateřídoušku, dobromysl i lípu ... tu si musím tento rok nasušit ... tam kde rostla mateřídouška, taky podběl, tam nám postavili baráky (u nás se ta vesnice rozrůstá dost šíleným způsobem, louky,pole kolem nás - vše jde šmahem pryč).
    Nechám se překvapit co to vyrůstá na tvé výšivce.
    Měj se hezky. Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jarka, budem pokračovať :-)
      Veď sme sa združili navzájom všetko milovníčky čajovej, resp. kávičkovej pohodičky :-)
      Ja nemám toľko sušených byliniek, iba moju mätu a šalviu a z prírody dobrú myseľ, ale tento rok som ju trhala akosi neskôr, tak muž hovorí, že mu akosi nechutí, asi ju už vyhodím. Mala som aj strezálku, tú si zobrala Danka do Prahy, tú vždy mám pre ňu, vraj jej robí dobre, on trocha upokojuje.
      Dnes krásny slnečný deň, ide jar?!?!
      Pááá

      Odstrániť
  2. Dani ... tiež som si so záujmom prečítala tvoj dnešný príspevok ... :) A vidím, že k pitiu čahu nás pritiahli rovnaké pohnútky ... urobiť si peknú chvíľku, večernú pohodu ... Celkom fajn diskusia sa rozpútala okolo čajíkov ... :)
    Danka pozdravujem, paa L.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som ti taký pohodičkár, nikdy sa nikde a s ničím nenáhlim, a len také posedenie so šálkou a niečo na čítanie ( v poslednom čase už len net)je to najlepšie :-)
      A fakt, ako sme sa našli, aj Danka pod brezami napísala, že je rada, že začala písať pred rokom blog, hlavne pre toto naše priateľstvo na diaľku. Ja som tým nadšená!!!
      Pááá

      Odstrániť
  3. Danka -Tvoj článok ma zaujal--ja vôbec nie som ""čajová"" ale vidím že to musím aspoň trošku napraviť.Pila som tiež kávu--ale teraz okolo Vianoc ma strašne pálieval žaludok --tak som rozmýšľala čo s tým--prestala som pi ť kávu/pila som ju s mliekom/ a ono čuduj sa svete sa to trochu zlepšilo--čiže ďaľšia fáza bude začať s čajom

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Evka, tak sa môžeš teraz pridať a naučiť sa piť zelený čaj. V RK je dobrá predajňa sypaných čajov, nebola som tam síce už dlho, ale hádam sa nepokazili.
      Hovorí sa, že káva žalúdok dráždi, tak možno by ti čaj prospel :-)
      Pááá

      Odstrániť
  4. Danka, vidíš, tiež som neni čajová...čaj sa mi spája s chorobou :) lebo len v tedy ho pijem ... ale teraz už druhý deň pijem sypaný čaj ... pre zmenu ... ale sú to všetko ovocné čaje... kúpila som si ich len preto, že som si bola kúpiť kávu, v takom tom obchode "káva a čaj" čo sú v nákupných centrách a tam to tak krásne voňalo, tak som to proste musela :D ale podľa mňa to dám len teraz v zime... v lete to budú potom iné nápoje..papa, krásny článok o čajoch...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, väčšina ľudí ho pije iba pri chorobe. Ale taký čínsky zelený je aj na pohodičku :-) Teraz začala s jeho pitím Laura, pozri sa k nej, dala na moju radu, kúpila odporúčaný čaj a ide do toho. Ak človek nie je naučený na zelený čaj a uvarí si ako prvý ten sáčkový, už nechce zelený ani vidieť. A to je chyba!
      Pááá

      Odstrániť
  5. Che bello, è Roma! Mi piace tanto!

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Great progress on your stitching!
    Have a nice weekend!

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Great progress on your stitching project.
    Have a lovely weekend.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Thank you, dear Ibngrid!
      Enjoy your days off, you can relax!
      Pááá

      Odstrániť
    2. Tiež som za čajník.:) Tak už konečne rozumiem, kde sa vzala tá záľuba v tých krásnych šáločkách. :) Aj mne sa na čajíčkovaní páči práve tá atmoška, čo s tým súvisí. S ázijskými čajíkmi aj tie všetky ich rituály okolo toho (hádam najvymakanejšie do detailov ich majú Japonci)a s našimi bylinkovými ma fascinujú tie zázraky, čo bylinky vykúzlia a rôzne babičkovské/bylinkárske povedačky okolo toho. :) Ja som stále, aj napriek kdejakým ázijským vplyvom, stále viac-menej káviarenský typ. V Číne mi strašne chýbali také tie európske kaviarničky s kávičkovou aurou už okolo vchodu. ;) Ale zase, dodnes sa rada zúčastňujem nejakých stretnutí v čajovniach, alebo u kamošiek, ktoré sú už profíčky v tých čajových rituáloch a rada tú čajovú mágiu sledujem a viem sa aj tváriť, že rozoznám zelené čaje podľa chuti. (samozrejme, blafujem vtedy, ale niekešdy mi to vyjde):) Krásny víkend želám. :)

      Odstrániť
  8. Och, skoro som zabudla dodať najdôležitejšiu vec. :) Strašne sa mi páči tá veta z Vašej čajíkovej knihy - Zelený čaj je, priatelia moji, poézia! (milujem poéziu :)...a teraz, vďaka Vášmu blogu, sa mi už zaisto značne prehĺbi vzťah aj k zelenému čaju) :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Keby to bolo vďaka mne, to by som bola hrdáááá!
      Rozoznať rôzne zelené čaje, tak to je už riadny odborník! To nedokážem ani po rokoch ich pitia.
      Keď vidím v rôznych cestopisoch z Číny, ako pijú čaj, odpadá mi od chuti, tie hrnce škaredé, v kuchyni "mrdník", nechápem :-((((
      Naopak zas Japonci - vyumelkované, zložité.
      Takže ja len tak po našom - jednoducho, ale v peknej šálke :-)))
      Pááá

      Odstrániť
  9. Pekný čajový článok Danka, u mňa zelený čaj je čaj č.1 ale pijem aj rôzne bylinkové čaje, teraz som sa dala na zregenerovanie pečene, tak pijem čaj z pestreca mariánskeho teda bodliaka, kúpila som si v lekárny sypaný, veľmi dobre sa pije...ahoj.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Hmm! I wonder what the new pink object is going to be? Intriguing.

    OdpovedaťOdstrániť