nedeľa 31. januára 2016

4. Pestovanie čajovníka

Vyšívať som začala až podvečer, mám toho málo:


Bude to len malá výšivka, lepšie povedané 4 úplne maličké. Chcem ich použiť na šitie prestierania. Zatiaľ si neviem ani predstaviť postup pri práci, ale už len niečo vymyslím :-)


"Umenie čaju navodzuje harmóniu medzi tromi slovami: nebom, zemou a človekom. Nebo poskytuje slnečný svit, hmlu a dážď, ktoré sú potrebné k tomu, aby čajovník rástol. Zem poskytuje pôdu na výživu tejto rastliny, ďalej poskytuje hlinu na výrobu čajového riadu a tiež vodu na prípravu čajového nápoja. Človek vie dokonale spracovať túto drogu, vie pracovať s vodou a dokáže vyrábať tradičnú čajovú keramiku."
                                                                           John Blofeld


Čajovník je trvalo zelený ker, alebo strom. Rastie v tropickom a subtropickom pásme. Môže rásť až do nadmorskej výšky 2400 m. V Himalájach a v okolí Darjeelingu (Dardžiling, India) znesie aj teplotu -6°C.

Čajovníky pestované na vysoko položených plantážach majú najlepšiu a najjemnejšiu arómu svojich lístkov. Prirodzene, so stúpajúcou nadmorskou výškou plantáži rastú čajovníky pomalšie, tým klesajú výnosy, ale o to sú kvalitnejšie.

Pestovanie čajovníkov si vyžaduje veľké množstvo ľudskej práce. Ide o olamovanie, orezávanie, a strihanie kerov čajovníkov. Rastliny vyžadujú aj prevzdušňovanie pôdy, kyprenie, okopávanie, pletie, ničenie rastlinných a živočíšnych škodcov. 

Na začiatku sa čajovník pestoval zo semien. Trvalo veľa rokov, kým začal čajovník produkovať úrodu. Dnes sa rozmnožuje odrezkami, ktoré sa predpestujú v polyetylénových vreckách, aby sa dossiahla stála teplota 25°C a vlhkosť 90%. Pri týchto podmienkach dokážu zakoreniť za 2-3 mesiace. Na plantáže sa vysádzajú až po 8. mesiacoch. 

Počas celého vegetačného obdobia sú všetky druhy čajovníkov náročné na množstvo zrážok. Vyhovujú mu hmly. Pri nedostatku zrážok sa plantáže umelo zavlažujú. Koreň nesmie stáť vo vode, lebo začne hneď hniť. 

Na pôdu nemá čajovník zvlášť vysoké a špecifické nároky. Musí však byť mierne kyslá, s pH 4 - 5,5. Ak je pH nižšie ako 4, rastie pomaly, žltne a vyhynie.

Po troch rokoch výsadby sa čajovník začína postupne tvarovať do výšky 70 až 120 cm. Existujú tri druhy rezov:
- výchovný rez: do optimálneho tvaru, slúži na dosiahnutie bočných výhonkov
- udržiavací rez: robí sa po celý život čajovníka, aby sa udržal v potrebnej výške a hustote
- omladzovací rez: robí sa pri starých keroch, aby sa predĺžila produkcia, je to silný zásah do rastliny

Prvý zber čajových lístkov sa robí po 5 - 6 rokoch od zasadenia. Úžitok dáva 25 až 30 rokov, ale môže to byť až 100, dokonca 300 rokov. 

I keď čajovník nie je rastlina mierneho pásma, nadšenci si ho môžu pestovať aj u nás ako exotickú rastlinu. Samozrejme, musia sa dodržať základné zásady pestovania. Po rokoch môžu mať aj vlastnú úrodu čajových lístkov, môžu si ich spracovať, ale kvalita čajového moku bude nízka. 

Vo Veľkej Británii sú čajovníky vysadené na okrasu v mestských parkoch. Chcela by som to vidieť :-)))


Darjeeling
pestovanie v črepníku

Nech sa vám darí!
Daniela



7 komentárov:

  1. Danielko, že čajovník roste v tak ohromné výšce to jsem nevěděla a na druhou stranu snese i trochu mráz - neuvěřitelné ... a žije tak dlouho!
    Fakt zajímavý článek.. čaj to je velké téma ...
    Jsem zvědavá na výšivky!
    Přeju ti pěkný nový týden. Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jarka, asi práve preto je čajík taký čarovný :-)
      A máš pravdu - je to téma, o ktorej sa dá rozprávať stále, hlavne pri dobrej šálke čaju. Takže aj ja mám o čom písať ešte dlho, ale neboj sa, nebudem písať všetko :-)
      Výšivka bude jednoduchá a rozstrihám ju, budem šiť 4 prestierky na stôl. Uvidím, čo stvorím :-)
      Pááá

      Odstrániť
  2. Hi Daniela, Nice new start!! I know Darjeeling tea is very famous. I haven't been there but I have been on those trains in the picture in another Himalayan state in north and one in south as well. Those are heritage trains, running from old times and they are still the best way to enjoy the greenery. They run very slow for tourists and on very steep tracks.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Preeti, thank you! I know the country of Darjeeling by the train. Course of documentaries :-)))
      I really like this area of India.
      What is the name field in the south, where tea is grown? I do not know, it's Assam?
      Pááá

      Odstrániť
  3. Ahoj Daniela, som zvedavá čo to bude za obrázok. Odborne spracovaný článok. Kde berieš toľko informácií? Prajem krásny večer :o)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Helenka, tým, že som sa pred rokmi veľmi zaoberala čajmi, veľa toho viem, i keď teraz zisťujem, že veľa som už aj zabudla. Tak mám na pomoc pár kníh z tej doby, ešte nebol internet taká bežná vec, ako dnes :-)
      Pááá

      Odstrániť
  4. You are definitely on a tea theme - I like it!

    OdpovedaťOdstrániť