pondelok 25. januára 2016

Datle

Auto to nie, bude to teda moped. Sladký, ružový a na ňom niekto sedí - dve "Micky" :-)



Mesiac po Vianociach som zistila, že popri všetkých dobrotách som úplne zabudla na datle. Roky som ich nekupovala, lebo mi nechutili už ako dieťaťu. Pred tromi rokmi bol náš druhý syn Maťko v Iraku a doniesol mi ich odtiaľ veľké balenie. Nechcela som mu povedať, že na ne chuť nemám. Dlhšie boli v pôvodnom balení odložené v komore. Neskôr som si ich otvorila a či veríte, či nie, chutili mi :-)

Datle sú plodmi datľovníka pravého, Phoenix dactylifera. Jedia sa čerstvé aj sušené. Používajú sa k príprave rôznych nápojov a pokrmov. 

Datľovník patrí k najstarším pestovaným rastlinám. Zmienka o nich je v Biblii i Koráne. Archeologické výskumy dokazujú, že sa pestoval už v mladšej dobe kamennej (6 tisíc rokov pred našim letopočtom). V dôsledku dlhého úmyselného pestovania a vysádzania človekom nie je už ani možné presne určiť pôvodný výskyt. Predpokladá sa, že pochádza z púštnych oáz Severnej Afriky, okolia Perského zálivu, Mezopotámie. Dnešnými najväčšími producentmi sú Irak, Egypt a Maroko. 






Datľovník dorastá do 15-25 m a jeho koruna do šírky 6-10 m. Plody - datle - obsahujú až 70% sacharidov, ale aj napriek tomu nezvyšujú hladinu cukru v krvi. Sú bohaté na K, Cl, Fe, vitamíny skupiny B, betakarotén a vitamín C, ktorý sa však sušením stráca.

Datle sú bohatým a rýchlym zdrojom energie pre ľudský organizmus:  100 g  predstavuje 300 kcal. Dnes som si ich dala 6, ale najskôr som ich umyla vo vode (to sa odporúča dovozcom): 






kôstku som sa snažila rozbiť, ale nešlo mi to :-(


Okrem plodov sa používa aj drevo ako stavebný materiál, listy ako zdroj celulózy a výzdoba pri slávnostiach (napr. Kvetná nedeľa). 

Dozvedela som sa niečo nové pre predmet Materiály, ktorý učím kozmetičky a kaderníčky. Zo semienok v kôstkach sa lisuje datľový olej, ktorý má využitie v kozmetike. Hneď som hľadala nejaké konkrétne kozmetické výrobky, ktoré ho obsahujú, ale našla som len čistý olej. Pôsobí hydratačne, regeneračne, pokožku zvláčňuje a má aj relaxačný účinok. 



Nech sa vám darí!
Daniela



13 komentárov:

  1. Ciao Daniela
    Il tuo ricamo procede molto bene .
    I datteri mi piacciono molto sono molto dolci e golosi. A Natale li compro sempre e faccio una gran scorpacciata.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tak mesto som netrafila, ale skúter mi celkom vyšiel ... :))
    Ďatle mám aj ja rada ... počula som že tie kupované u nás v obchodoch sú neporovnateľné s tými, ktoré sa dajú kúpiť v krajinách ich pestovania ... Zopár kôstok som zasadila, vyrástli mi z nich ďatlové palmy ... jednu mám už krásnu, veľkú, ostatné som rozdala ... Táto palma ale potrebuje priestor a ten ja nemám ...
    Dani, maj sa dobre ... pa L.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Danielka....micka na mopede je geniálna... :) ďatle mám veľmi rada, aj figy :), je pravda, že čo je dostať u nás to sa nedá porovnať s miestnymi produktami, ktoré kúpiš v krajne ich pôvodu...papa, Zuzana

    OdpovedaťOdstrániť
  4. The moped is looking pretty in pink!! We also eat dates but some are not easy to wash.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Liebe Daniela,
    So eine feiner gestickter rosa Motorroller ! Bin gespannt wer alles noch daraufsitzt ! Liebe Grüße von Carmen

    OdpovedaťOdstrániť
  6. merhaba, hurma çok şifalı bir meyve size de afiyet şifa olsun, selamlar Tüğrkiye'den

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Just awesome pink moped and sitting cat is adorable.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. I thought on your last post, this could be a scooter!! :) Very pink and it looks lovely already :)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Danka, ďatle mám rada, ale tiež som ich nemala tento rok na Vianoce. Na obrázok som zvedavá, čo sa z toho vykľuje. pa. :)D. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Takže skúter:-)) Som zvedavá na mesto. Ďatle mám veľmi rada, pripravujem si ich tak, že ich niekoľkokrát opláchnem nechám stát niekoľko hodín vo vode, vodu zlejem a ďatle zjem. Myslím, že aj tento postup mám z čínskej medicíny. Kôstky je možné zasadiť a vypestovať palmu, alebo využiť na rôzne dekorácie ... Krásny deň a teším sa na pokračovanie♥

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Die Katze passt besser auf einen Roller wie in ein Auto :)) Toll !!
    Liebe Grüße
    Marion

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Danielko, tak on je to skútr a s kocourama ... to bude jízda ...
    Jinak datle ani fíky mi moc nejedou... ale mám tu zázvor ... povařený a bez citronu a bez medu ...
    Tak se měj fajn papa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť