utorok 26. januára 2016

Niečo maľované

Dievčatá, ďakujem vám za krásne slová v komentároch! Ospravedlňujem sa, že opäť vám neodpoviem na ne! Aj vám ide čas tak rýchlo? Ja sa ani nenazdám a je tu večer a ide deň za dňom. Keď sa obzriem za dňom, zisťujem, že veľa času venujem internetu. Prečítať sledované blogy, sem-tam aj objavené nové, pripínanie si obrázkov na Pintereste, informovať sa o dianí vo svete a u nás v rôznych denníkoch.......a zisťujem, že mi to zaberie niekoľko hodín. Aj vy ste takto "vyťažené"? Robíte nejaké opatrenia? Poraďte!

Každý večer sa venujem blogu. V prvom rade odpovedám na komentáre. Trvá mi dlho, lebo moje jazykové schopnosti sú na takmer 100% závislé od prekladača. Keby môj mozog dokázal reagovať na nové poznatky tak, ako pred rokmi, určite sa prihlásim do jazykovej školy. Ale nereaguje :-(((

"Micky" si obidve vzpriamene sedia a vezú sa popred ...........   Viete doplniť?





Dnes sa chcem pochváliť maľovaným obrazom, ktorý pre mňa maľovala mladá kolegyňa Majka. Ja som pre ňu vyšila dva obrázky. Jeden som nazvala Aritmetická postupnosť a druhý Štyri ročné obdobia II

Majka maľuje úplne iné obrazy, ako ja vytváram ihlou. Má rada abstrakciu. A ja jej vôbec nerozumiem :-(
Vie, že mám rada lúčne kvietky a pokúsila sa teda o ne. Myslím si, že sa jej pokus vydaril. Veľmi ma týmto darčekom potešila. Obraz hýri svetlými farbami, vyžaruje z neho teplo leta:


páči sa aj vám?
Mám ešte "Jazykové okienko" :-)))
Týka sa včerajšieho príspevku. Ostala som dnes trocha zaskočená a musela som si skontrolovať správnosť slova, ktoré som včera použila viackrát. Určite sa mi stáva, že urobím nejakú gramatickú chybu, či použijem nespisovné slovo. Keď to nie je okaté, netrápim sa tým. Toto sa mi zdalo okaté a ide sa nato (zas ten internet)!

Otázka:      Ako sa správne píše názov ovocia: datle alebo ďatle?
Heslá:        ďateľ, ďatle, datľa

Názov plodu datľovníka má v základnom tvare podobu datľa; je to podstatné meno ženského rodu, skloňuje sa podľa vzoru ulica a v nominatíve a akuzatíve množného čísla má tvar datle, napr. sušené datle, sladké datle.
 
Podoba ďatle je tvar nominatívu a akuzatívu množného čísla podstatného mena mužského rodu ďateľ, ktoré pomenúva vtáka s mocným zobákom a červenou čiapočkou.

A zas sme múdrejšie :-)))


Nech sa vám darí!
Daniela


20 komentárov:

  1. Danielko, internet mi zabírá taky dost času, i když blog nemám ... tebe si vůbec nedovedu představit jak to stíháš ... někdy notebook vezmu a šup s ním na kredenc (ale ten je blízko - hihi)....
    Micky, myslím, frčí kolem Colosea ... na tom skútru jim to sluší ...
    Ten obrázek se mi líbí moc - vyzařuje z něj veselost, optimismus.... myslím, že na tebe bude doma moc dobře působit ...
    Měj se hezky, papa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jarka, zdá sa, že sme na tom viaceré rovnako, len aby to nebola závislosť na internete :-)
      Som rada, že sa dalo uhádnuť miesto, Koloseum!
      A teší ma aj to, že aj tebe sa páči maľovaný obrázok, máš pravdu, žiari z neho optimizmus :-)
      Aspoň na ňom mám slniečko, lebo dnešný deň bol smutný a temný.
      Pááá

      Odstrániť
  2. Internet je veru hltač času aj u mňa ... ale nepreháňam to ... teda, snažím sa ... Zapínam ho iba večer, ale potom potiahnem aj do jednej v noci ... vtedy mám kľud a svoj pokoj ... :) Obrázok je veľmi pekný, je v mojich obľúbených farbách a kvietky, tie ťiež milujem ... A ešte ďakujem za jazykové okienko ... Dani pa, maj peknú stredu ... L.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zabudla som na hádanku : ROMA ... :)))

      Odstrániť
    2. A možno, keby že je niečo v telke na pozeranie, tak čumíme aspoň na niečo tam. Ale čím máme viac programov, tým viac blbostí z nich ide :-((( Už som si aj ja všimla, že občas píšeš aj po polnoci. Ja už o pol 12 vypnem všetko a ešte si čítam a o polnoci pustím správy po tichúčky a snažím sa zaspať. Občas to ale nejde.
      Som rada, že sa obrázok páči, dúfam, že si to prečíta aj Majka :-)
      Áno, Rím, Koloseum :-)))
      Pááá

      Odstrániť
  3. Il tuo ricamo ci porta a Roma e mi ricorda un bellissimo film: vacanze romane con Audrey Hepburn
    Bellissimo.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Wow, Giovanna, sono felice !!! Questo è quello che mi presentai :-)
      Pááá

      Odstrániť
  4. To bude Coloseum? Tam se mi moc líbilo!
    Jinak, co se týče internetu a času... děs a bída! Pořád na něco čučím a nemám pak čas na nic! Což je vidět u mě na blogu, jak málo vyšívám... :-(

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jasné, Koloseum!
      Ivanka, tak nie som sama, čo čumí na niečo naj....zaujímavejšie na nete a musím to vedieť :-)
      A aj to, že zanedbávaš svoj blog, je pravda a určite organizuješ rôzne stretnutia šikuliek, len to nezverejňuješ!
      Tak sa polepši :-))))
      Pááá

      Odstrániť
  5. I thought your lady would be in France but I was mistaken... She's in Italy of course!

    OdpovedaťOdstrániť
  6. What a fun piece you are stitching, Daniela! And the painting by Majka is lovely--such beautiful colors ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Aaah ... das Coloseum ... lange hat es gedauert, aber jetzt habe auch ich es erkannt :))
    Die Wiesenblumen auf dem Gemälde sind herrlich. Da lacht einem so richtig die Sonne entgegen. Genau das richtige für trübe Tage.
    Paa

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danke, liebe Marion! Wir haben auch schlechte Tage, bewölkt, warm und traurig :-(
      Pááá

      Odstrániť
  8. Aha! Tak teraz som si prečítala, že si na tom s internetom rovnako. Nečítam každý deň všetky blogy, ktoré navštevujem, nechávam si viac článkov naraz. A čo sa týka jazykového okienka, vrátila som sa k predošlému príspevku a nevidím v ňom žiadne chyby v slove datle. Ja som ti na g+ dala zdieľať jednu fotku s textom. Videla si ju?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj si tu zase sama odpoviem. Už viem, prečo si sa venovala jazykovému okienku. Až teraz som si všimla na g+ aj tu pod článkom diskusné príspevky, ktoré reagovali nie na plody datľovníka, ale na vtáky :-P Ešte by si mohla dať jazykové okienko napr. na slová vonku a von, ktoré ľudia prestali rozlišovať, čo ma teda poriadne irituje. Ďalší návrh slová typ a tip. K tebe chodia čítať aj české blogerky, možno si to všimne aj tá, ktorá to na svojom blogu tiež nerozlišuje :-) Často nabáda svoje čitateľky, aby si tipli správnu odpoveď, ale ona píše neprestajne typovali. Niekto ju nedávno upozornil na pravopis, podotýkam, že slušne, nuž veru, nechcela by som byť v koži tej, ktorá si to dovolila. Sama blogerka, ale aj ostatné sa na ňu vyrojili ako osy, namiesto toho, aby sa jej poďakovala a svoje chyby opravila.

      Odstrániť
    2. Danielka, menovkyňa moja, Prepáč, že som ti neodpovedala! Robím to tak, že odpovedám iba večer na poslednom príspevku a k starším sa nevraciam. To by som strávila na nete veľmi dlho. Takže teraz robím výnimku, ale rada ju robím!
      Som rada, že aj sama si prišla na to, prečo to okienko :-)
      Ja sa teda veľmi čudujem, hlavne mladým blogerkám, že dávajú do sveta texty s toľkými chybami. Tá sa síce každému občas vlúdi do textu, aj mne, ale ako hovoríš, ak ma niekto na to upozorní, poďakujem mu! Mladí ľudia teraz píšu bez interpunkcie, y a i je im jedno, slovosled ako keď baby pri káve trkocú.....To však prekladač nepreloží a ja chcem, aby mi to prekladal, lebo som rada, že mi píšu bloger priateľky z rôznych častí sveta a tie isto po slovensky nevedia :-)))
      Ja tiež všetko neovládam, ale ak mi to podčiarkne, je mi jasné, že mám chybu a skúšam to opraviť. Takže, ak mi nejakú nájdeš, budem ti povďačná, ak ma na ňu upozorníš, neboj sa, neosopím sa na teba!
      Pááá

      Odstrániť